Fidesz: Ipkovich behódolt Győrnek

2005.11.11. 16:25

A régió szocialista polgármesterek találkozóján csütörtökön a nagy emberek eldöntötték, mi legyen – vélte egy pénteki rendkívüli sajtótájékoztatón a helyi ellenzék, mely szerint „Ipkovich György elárulta saját városát”. Ezzel felbomlott a múlt héten a kérdés megítélése körül kialakult Vas megyei politikai egységfront.

Fidesz: Ipkovich behódolt Győrnek


Fidesz: A polgármester behódolt Győrnek

Pénteken egy rendkívüli sajtótájékoztató keretében tiltakozott a Fidesz szombathelyi szervezete a régió polgármestereinek csütörtöki találkozóján megfogalmazott gondolatok ellen.

Mint ismeretes, a régió polgármesterei csütörtökön megbeszélést tartottak régiós ügyekben. Ezen jelen volt Balogh József győri, Ipkovich György szombathelyi, Littner Nándor nagykanizsai és Walter Dezső soproni polgármester. A találkozón egyedül a Fidesz vezetésű Zalaegerszeg polgármestere nem képviseltette magát.

Marton Zsolt frakcióvezető felháborítónak nevezte, hogy Ipkovich György elismerte a megbeszélésen Győr régióbeli vezető szerepét, így gyakorlatilag behódolt Győrnek. Szerinte ezzel a polgármester szembe helyezkedett a közgyűlés határozatával, hiszen abban egészen más szerepel.

Breznovits István városi elnök szerint a nyolcvanas évek tanácselnöki rendszerét idézi a módszer, mely szerint „nagy emberek leülnek, és eldöntik, mi legyen”, ahogy történt ez esetben ezen a „szocialista polgármesterek találkozóján”.

Marton Zsolt még hozzátette: Senki nem hatalmazta fel Ipkovich Györgyöt, hogy elismerje Győr régióbeli vezető szerepét, ilyen értelemben Szombathely polgármestere saját városát árulta el.

Nem nyugodnak bele

Horváth Zsolt elnökségi tag szerint Ipkovich Györgynek fel kell tennie magának a kérdést: Ezek után méltónak érzi-e magát a város vezetésére?

Vígh Gábor frakcióvezető-helyettes elmondta, nem nyugodnak bele a fejleményekbe, és a civil szervezetek segítségét is igénybe kívánják venni.

Mitől jobb város Veszprém, mint Szombathely? – tette fel a kérdést a képviselő. Abban talán, hogy egy olyan városvezetése van, amely el tudta érni, hogy kialakítsák Székesfehérvár és Veszprém részvételével a két versenyképességi pólust. Van tehát példa arra, hogyan lehet megoldani a problémát.

A részvevők felháborítónak nevezték azt is, hogy Győr polgármestere nyilatkozatában irigységgel indokolta a szombathelyiek tiltakozását. Horváth Zsolt szerint ezekkel a lépésekkel Szombathely gyakorlatilag Győr adófizetőjévé válik, erre utaltak korábban, mikor újkori gyarmatosításként jellemezték a helyzetet. A Győrnek juttatott összegeket ugyanis többek között a szombathelyi emberek adóiból is finanszírozzák.

Még egyszer a 100 milliárdról

Az ALON a sajtótájékoztatón az ominózus Győrnek juttatandó 100 milliárd kérdését firtatta. Kérdésünkre, mely szerint milyen konkrét határozatban vagy tervben olvasható a sokat emlegetett 100 milliárd, Marton Zsolt úgy válaszolt, hogy az összeg a második Nemzeti Fejlesztési Terv előirányzatában szakmai szinten merült fel egy a régiók fejlesztési pólusainak nyújtott előirányzat részeként. A Hankó Faragó Miklós által említett százmilliót Győr azokhoz a tervek elkészítéséhez kapja, melyek segítségével megvalósíthatja fejlesztéseit mint a régió versenyképességi pólusa.

A helyzet valószínűleg árnyaltabb

A soproni polgármesteri találkozó konkrétumairól szerettük volna megkérdezni Ipkovich György polgármestert, de mindezidáig sajnos nem tudtuk elérni telefonon. Így egyéb tájékozódási pontnak marad a Kisalföld összefoglalója, amely árnyalni tűnik a Fidesz által vázolt helyzetet. Annyiban mindenképpen, hogy a találkozó után elhangzott politikusi remények szerint Győr fejlesztési pólus megnevezése mellett a régió megyei jogú városai - hálózatként működve együtt - megtalálják majd a maguk helyét a feladatok és a források tekintetében.

Szó esett például a Szombathely számára létkérdést jelentő közúti is vasúti közlekedés fejlesztéséről, de hogy milyen konkrét javaslattal rukkolnak elő a felek, az csak később derül ki, mint ahogy az is, mit fogad el belőlük a parlament.

Mivel jelenleg túl sok a bizonytalansági tényező, úgy gondoluljuk, egyelőre nehéz jóslásokba bocsátkozni, hogy a soproni „nagy emberek találkozója” hosszú távon ártott vagy használt Szombathelynek.
.