Isten tudja, hány helyen lehet enni Szombathelyen. Ami a Fortuna Éttermet leginkább megkülönbözteti a többitől, az a külső és belső környezet, no meg hogy ide gyerekkel is bátran lehet jönni. Miután megtudta a részleteket, a vendéglőbe!
Isten tudja, hány helyen lehet enni Szombathelyen. Ami a Fortuna Éttermet leginkább megkülönbözteti a többitől, az a külső és belső környezet, no meg hogy ide gyerekkel is bátran lehet jönni. Miután megtudta a részleteket, a vendéglőbe!
Isten tudja, hány helyen lehet enni Szombathelyen. Ami a Fortuna Éttermet leginkább megkülönbözteti a többitől, az a külső és belső környezet, no meg hogy ide gyerekkel is bátran lehet jönni. Miután megtudta a részleteket, a vendéglőbe!
Szombathely felett lassan öt éve emelkedik a Fortuna Hotel és Étterem. Ennyi idő már elég volt ahhoz, hogy az itt – és távolabb - lakók megismerjék a nevét, részleteket azonban kevesen tudnak erről a helyről, talán még akkor sem, ha már jártak benne. Így hát ezekről az apró „titkokról” is beszélgetünk az étteremben annak vezetőjével, Kokovai Mariannal egy téli délelőtt. Miközben kávénkat kavargatjuk, alattunk Szombathely jellegzetes épületeit lassan belepi a hó.
- Miért éppen Fortuna lett a név?
- Amikor annak idején nekiálltunk névkeresésnek, háromra szűkítettük a listát. Az elhelyezkedés miatt még szóba jött a Panoráma, és mivel akkor úgy volt, hogy kávézó lesz, a Vénusz név is. Aztán mivel Panorámából nagyon sok van, és hát kávézó sem lett, így maradt a Fortuna. Viszzaidézve a történetet, a döntéshez az is hozzájárult, hogy mindhárom névhez kértünk egy festményvázlatot, és a Fortuna-kép sikerült a legjobban. Ennek a vázlatnak a megvalósulása található most meg az étterem falán.
- Szombathelyen és a környéken számtalan étterem van. Mi különbözteti meg a Fortunát a többiektől?
A környezet. A külső és a belső környezet egyaránt. A külső környezeten azt értem, hogy itt vagyunk fenn egy nyugalmas dombon, a zöldben, pár perces sétára a város rekreációs központjától, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a megyeszékhelyre. Ebből a szempontból teraszaink egészen biztosan egyedülállóak a városban.
A belső környezeten pedig azt az igényességet értem, amin általában meg is lepődnek, sőt talán meg is illetődnek az először hozzánk érkezők. Aztán hamar felengednek, mert érzik, hogy a hely nem felvágást, hanem otthonosságot és a meghittséget áraszt. Amúgy itt minden a férjem – Kovács Sándor építész - elképzelését és keze munkáját dicséri. Nemcsak az épület, hanem a belső berendezés is, a csillároktól a bútorszövetekig. Belegyezése nélkül még egy szög sem kerülhet a falba.
A környezetről beszélve meg kell említenünk a gyerekközpontúságot is. Az étteremhez tartozik egy játszótér is, ahol a kicsik órákig eljátszanak biztonságban, így a felnőttek nyugodtan tudnak beszélgetni, lazítani. Valamiért nem divat ezzel foglalkozni mostanában. Tudna nekem mondani a közelben egy olyan helyet, ahova négy felnőtt és öt gyerek be tud ülni úgy, hogy mindannyian jól érezzék magunkat egy hosszú ebéd vagy egy egész este alatt, ahol a felnőtteknek nem kell aggódniuk, a gyerekeknek meg vigyázban ülniük? Szerintem a legközelebbi ilyen – rajtunk kívül – Szolnokon van, a Kis Tisza vendéglő, mellesleg kiváló halászlével.
- Én Szegeden is láttam ilyent pár éve: a Blues Kert. Ott meg remek szerb szakácsok voltak. No de maradjunk helyben! Miféle ételekre specializálódott a Fortuna?
- Mivel egy szálloda étterme vagyunk, már a vendégeink miatt sem lenne szerencsés, ha mondjuk csak magyaros vagy csak olaszos ételeket szolgálnánk fel. Így nálunk minden megtalálható, a hangsúlyt inkább a minőségre és a megbízhatóságra helyezzük. Ez utóbbi azt jelenti, hogyha valaki egy vagy két évvel ezelőtt evett nálunk egy szarvasszeletet részeges körtével, és ismét rákíván, az pont ugyanazt kapja most is, ízre és dizájnra egyaránt Ezt nagyon fontosnak tartom.
Nem tartozik szorosan a kérdéshez, de itt kell megemlítenem, hogy az áraink nagyon kedvezőek, az ételek és a szolgáltatás minőségét tekintve pedig különösen. Szerencsére erre egyre többen rájönnek, és kialakult egy törzsvendég réteg, amit tovább szeretnénk bővíteni.
- Nem probléma az, hogy kiesnek a belvárosi nyüzsgésből?
- Bizonyos szempontból persze hogy probléma, hiszen ha ugyanezeket az ételeket szolgálnánk fel ugyanennyiért a belvárosban, valószínűleg nagyobb forgalmunk lenne. Ugyanakkor elveszne az a hangulat, ami a Fortunát egyedivé teszi, amiről az előbb beszéltünk. A legtöbb ember gépkocsival jár étterembe, nekik amúgy is mindegy, aki meg gyalog jön, annak egy kellemes séta a tóparton és a hegyen, ami akár még pluszt is adhat egy otthonról való kimozdulós programhoz.
- Mi kínálnak csoportoknak, családoknak?
- Újabban divat lett, hogy átutazó csoportok reggelizni jönnek fel hozzánk a teraszra. Mi sem tudjuk, hogyan terjedt el ez az ötlet, de a látvány és az egyedi hangulat miatt nagyon is meg tudom érteni a döntést. Nyáron volt úgy, hogy reggel 90 ember – kétbusznyi turista – ücsörgött a teraszon a svédasztal körül.
Aztán vannak a hagyományosan népszerű csoportos rendezvények, esküvők, arany és ezüslakodalmak, születésnapok és üzleti összejövetelek. Ezekre a célokra rendelkezésre áll a 80 fős nagyterem, hol most ülünk, és egy nagyon hangulatos 20 fős különterem. Ha a megrendelő kéri, elrendezünk mindent helyette, megszervezzük a tortát, a virágot vagy ami kell, kívánságra nagyon színvonalas élőzenét biztosítunk.
Az utóbbi időben ránk találtak a romantikus környezetet kedvelő férfiak is, akik meglepetés gyanánt kihozzák a feleségüket házassági évfordulót ünnepelni. Mi pedig segítünk nekik feledhetetlenné tenni az estét.
Ha valaki másféle különlegességre vágyik, akkor jó időben a társaságok rendelkezésére áll a két darab 25 fős kerti ház.
- Korábban azért hallottunk mi kritikákat is a Fortunával kapcsolatban.
- Mi tagadás, voltak kezdeti nehézségeink, ha úgy tetszik, gyerekbetegségeink, amelyeket sikerült kinőnünk. Én is hallottam, hogy a nyitás után volt, aki többet várt az ételektől, meg hogy nincs elég személyzet és hasonlókat. Ezeken már sikerült segíteni, az a hiedelem meg, hogy télen nem lehet feljutni ide, soha nem volt igaz. De a leginkább úgy tud meggyőződni a valóságról a vendég, ha eljön hozzánk személyesen.
- Milyen terveik vannak a jövőre nézve?
- Remélem, hogy az ideivel ellentétben jövőre végre igazi nyár lesz, amikor is teljes fordulatszámmal be tudjuk üzemelni a szabadtéri grillkonyhánkat. Mindenféle déli konyhaesteket – spanyol, mexikói stb. – szeretnénk rendezni. Aztán valamikor nyáron egy igazi nagy buli várható, ugyanis ötéves lesz a Fortuna. Már most elkezdtük az előkészületeket egy, az egész várost megmozgató rendezvénysorozatra, de a részletek legyenek meglepetések.
- Hogyan zajlik a Fortunában a szilveszter?
- Egy kellemes hangulatú zenés este lesz, ami egy „welcome drink”-kel indul, majd egymást követik a fogások - libamájpástétom, fácánleves, vadsült és számtalan hasonló, amit egy éjféli menü koronáz meg -, minden tiszteletem azé, aki végigeszi a listát. Lesz egy meglepetésműsor is. Mindez 9800 forintos – mellesleg három éve változatlan - áron. Eddig körülbelül a jegyek fele fogyott el. Mindenkit szeretettel várunk! Addig is játsszon velünk!