Épül a Történelmi Témapark

2006.02.08. 19:39

Hosszú évek vajúdásai után most valóban mozdulni látszanak a dolgok a belvárosban. Négy hónapon belül elkészül a hatbástyás római várfal, amit majd hasonló érdekességek követnek, hogy Európában is egyedülálló témapark szülessen a Ferences-kert és az Iseum között. Ez utóbbinak is elkészültek a rekonstrukciós tervei.

Épül a Történelmi Témapark


Szerdán ünnepélyes keretek között írták alá azt a szerződést, mely alapján a Történelmi Témapark és az Aréna u.8. számú ház kivitelezési és felújítási munkáinak elvégzését végzi el az ürömi székhelyű Reneszánsz Kőgaragó Rt.

A tervek szerint mintegy négy hónap alatt épül meg egy római időket idéző várfal, és átépítik az Aréna utca 8 szám alatti műemlék épületet.

Hajnal Ágota, a stratégiai iroda vezetője elmondta, hosszú előkészítő munka előzte meg a beruházást, melynek során kialakul Szombathely új történelmi városrésze az Aréna utcától az Isis szentélyig. Ennek a projektnek az első üteme valósul meg most, mintegy négy hónap alatt. A további munkálatokat 2007-ig pályázati pénzekből kívánják megvalósítani.

A Történelmi Témapark a Savaria Karnevál egyik érdekes, épített helyszíneként is funkcionál majd – jelentette ki Ipkovich György polgármester. Első lépése most megvalósul annak a történelmi városnegyednek, melynek egyik végét a Ferences-kert, az Aréna 8.-as épület, a másikat pedig az Iseum jelenti majd.

A polgármester bejelentette azt is, hogy időközben az Isis-szentéllyel kapcsolatos rekonstrukció tervei is elkészültek. A mintegy másfélmilliárdos várható költségű beruházás forrásainak megteremtése után egy másik ékkövévé válhat a városnak ez a terület.

Szabolcsi Gábor, Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumi elnöke a terveket ismertette. A projekt keretében megépül egy a római időket idéző várfal hat bástyával, a Ferences kertben minden az ókor műszaki állapotát idézi fel majd.

Az Aréna úti épületben kap helyet a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány és a Légió Egyesületnek, és itt egy bemutató jellegű raktár is kialakításra kerül.

A későbbiekben kialakítandó interaktív játszópark a családok, gyermekek számára nyújt majd szórakozást. Az antik mechanika, az antik hőtan, optika és áramlástan bemutatásával játszható modellek felépítésével amolyan antik csodák palotája kerül megjelenítésre.

Az Európában is egyedülálló projekt első üteme 10 százalék önerővel uniós forrásokra támaszkodva valósul meg. A Phare pályázaton megnyert összeg 1 642 990 euró, mely részben uniós, részben kormányzati támogatásból tevődik össze.
.