Sissi császárné kokainos szelencéje (képpel)

2006.02.22. 14:04

Többek között Sissi tejfogával és kokainos szelencéjével bővült a bécsi Sissi Múzeum gyűjteménye. A császárné hagyatékait 850 ezer euróért vásárolták meg egy német gyűjtőtől.

Sissi császárné kokainos szelencéje

Manfred Klauda 25 évvel ezelőtt hozta létre saját Sissi gyűjteményét, amelyet most özvegye adott el a bécsi Sissi Múzeumnak. Az ügylet keretében összesen 240 tárgy cserélt gazdát 850 ezer euróért, köztük például Sissi első tejfogával. A császárné ugyanis úgy született, hogy egy fogacskája már ki volt bújva.

Különlegesség az új szerzemények között a Sissi kokainos fecskendőjét rejtő dobozka is, amely a nyughatatlan császárné úti gyógyszertárának szerves részét alkotta. Akkoriban a kokain bevált fájdalomcsillapítónak és antidepresszánsnak számított.

Morbid eleganciát áraszt az a fekete kabát, amelyet Sissi állítólag meggyilkolása napján viselt, Genfben. A magángyűjteményből származó cipőcskék és keresztelőruha révén pedig pontosabb képet kaphatunk a császárné gyermekkoráról.

A Bécsi Hofburgban található Sissi Múzeum tárlatának középpontjában egyébként az udvari élet ellen lázadó Erzsébet királyné mindennapjai állnak három fő téma köré rendezve: gondtalan gyermekkor Bajorországban, a váratlan eljegyzés Ferenc Józseffel valamint a Monarchia császárnője.

Sisi-Museum, Wiener Hofburg, 1010 Bécs
.