Utazás 2006 kiállítás - Tengernyi kínálat

2006.03.16. 20:34

Minden évben a tavaszelőn Budapestre jön a világ, hogy aztán mi menjünk hozzájuk. Az idei csemegék közé tartozik Angola, Gabon, Madagaszkár és Uganda, de láthatóan a magyar ember továbbra is tengerre vágyik. A szombathelyi stand igényes, de nem túl feltűnő, nem úgy, mint a velemi Novákfalva. Helyszíni riport az Utazás kiállítás első napjáról.

Mottó:
"Autók a tenger felé
Mennek el a mi utcánkban
Mindenki integet a saját kapujában
Odaérnek, befekszenek
Az ég alá aztán ott meg
Felhők mennek el nagy hallgatásba"

(Kispál és a Borz: Autók a tenger felé)


Lehet csemegézni

Japán

Ha március, akkor Utazás kiállítás a Hungexpón - ahogy hirdetik: "a világra szóló kiállítás". A Karát nevű ékszerkiállítással együtt – a két vásár közös belépőjeggyel látogatható, ami a férfiaknak nem biztos, hogy pénztárcabarát megoldás: nem elég elvinni az asszonyt a tengerpartra, de még azt a szép gyűrűt is meg kell neki venni... – 49 országból érkeztek a kiállítók, összesen 930-an. Ez rekordnak számít az Utazás vásárok történetében. Az idei csemegék közé tartozik Afrikából Angola, Gabon, Madagaszkár, Namíbia, Uganda és Zimbabwe bemutatkozása, Ázsiából első ízben vannak jelen a tajvaniak, a japánok és az omániak. Nagy-Britannia szintén most állít ki először. Ki tudja, eddig miért maradt ki a sorból, hiszen a jelentősebb európai országok mind részt vesznek, Ausztria például minden tartományának külön standot szentelt.

Tenger minden mennyiségben

Az utazási irodák közül, aki számít, jelen van. A katalógusok frissek, ropogósak - általában közvetlen az Utazás vásár ellőttre időzítik a megjelenést. Érdemes úgy készülni, hogy akár a helyszínen is lefoglalhatjuk a nyaralásunkat, a legtöbb helyen kedvezménnyel, "first minute" áron.

Horvátország

A trend az utóbbi években nem sokat változott, továbbra is a napfény-pálmafák-tengerpart a sláger (punnyadni, azt nagyon szeretünk), legyen a Föld bármely pontján, csak az arab országokra fér rá mostanság az erősebb turiszt-marketing. – Tankérem, én készültem - mondhatnák az egyiptomiak, akik egy komplett piramist (templomot?, szentélyt?) emeltek, szobrokkal ékítve.

Megjelentek a tematikus utaztatók is, egész ígéretesnek hangzik például a Bonobo Tours kongói ajánlata, sőt, kiadányukból azt is megtudhatjuk, hogy Kongóba csak vízummal lehet beutazni, ha csak nem vagyunk közép-afrikai illetőségűek, akkor ugyanis elegendő az érvényes útlevél. Erősen jön fel Erdély is, meglepően nagy a választék szálláshelyből, programkínálatból egyaránt. És még csak nem is drága.

Az Utazás kiállítás külföldi díszvendége a szívünknek oly kedves Horvátország, míg a belföldi tájak közül idén a Budapest-Közép-Dunavidék régiót emelték ki a szervezők. Ez utóbbit azért, mert ugyan a főváros miatt ez a leglátogatottabb térség hazánkban, de épp Budapesttel van a probléma is: főleg a külföldiekre jellemző, hogy nem nagyon teszik ki lábukat a nagyvárosból.

Közeli helyeken, dombokon, hegyeken

A belföldi turizmus erőteljes fejlődését hivatott tükrözni a két pavilont megtöltő hazai régiók, turisztikai hivatalok és egyéni kiállítók, turisztikai szervezetek kínálata. Ami első blikkre leszűrhető: mintha valamennyi hazai tájegység jellegzetes étele a mézeskalács, kabalafigurája pedig a szalmabábu lenne...

Szombathely


Az igényes kivitelű, de nem különösebben feltűnő szombathelyi standnál mérsékelt kínálattal találkozhatunk, a Savaria Karnevál és a határon is átnyúló kirándulási lehetőségek alkotják az elérhető szolgáltatások gerincét

Az egyik munkatárs büszkén mutatja az új installációt, az esti fényben úszó nagytemplommal és a római mozaikkal (aki nem ismeri a várost, úgyse tudja, hogy ennél sokkal több mozaikot Szombathelyen se fog látni). Az idei karneválos prospektus viszonylag lájtosra sikeredett, pár oldal az egész, és a megszokottnál kissé fakóbb. Bízzunk benne, hogy ez nem magát a rendezvényt tükrözi...

A Pannónia szívében című kiadvány azonban annál színesebb és tartalmasabb: Szombathely és Oberwart térségének turisztikai kínálatát mutatja be, részletes információkkal, elérhetőségekkel, térképekkel, vagyis végre igazán hasznos kalauzt alkottak a tourinformosok. (A prospektusról korábban már részletesen írt az ALON.)

Novákfalva


A szomszédos standokon sárváriak, kőszegiek, velemiek várják a látogatók rohamát, Novákfalva (mint rendesen) most is valami spéci dologgal készült: az üdülőfalu teljes makettjét felépítették.

Jumurdzsák színre lép

Az egri standnál végre egy igazi kuriózum: nem csak a híres egri borokat kóstolhatjuk meg - minden nap más pincészet kínálatából -, de Jumurdzsák barlanglakása is nyitva áll. A Nagy Könyv akció sikerén felbuzdulva ugyanis már készül az Egri csillagok játékszoftver verziója is, ami valójában több lesz egy számítógépes programnál Valódi színészekkel (majdnem) valódi filmet forgattak, Ganxta Zolee-val, Bárdy Györggyel, Görög Lászlóval és Jordán Adéllal a főbb szerepekben. Az előzetest a díszletlakban folyamatosan vetítik. A Jumurdzsák gyűrűje című produkció "atyja" Pierrot, aki májusra ígérte a 20-25 órás interaktív film megjelenését.

Kiegészítők

A vásárra látogatóknak a MÁV és Volán is biztosítja az 50 százalékos kedvezményt, de a jegyeket ne felejtsük el az illető társaságok standjánál lepecsételtetni, különben visszaúton nem csekély bírságra számíthatunk.

Az Utazás kísérő eseménye a Gasztrorandevú a C pavilonban, itt még az első - szakmai - napon kevesen lézengtek, de a hétvégére már nagyobb érdeklődés várható, lévén szó mixerbajnokságról, szakácsversenyről, főzőpárbajról, vagyis lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere...

Korábban:

Utazás 2004 - Mit teszünk a kirakatba?

.