Hirdetés


Burgenland büszkeségei

2006.05.28

Még az Utazás kiállításon nyomtak a kezembe egy osztrák utazási magazint (Reisemagazin, tényleg ez a címe…), amelyben A-tól Z-ig bemutatják Burgenlandot. Kiderül belőle, hogy Liszt Ferenc igazi burgenlandi volt, a csárdás az egyik helyi nevezetesség, és Fred Astaire is a környékről származott. De hová tűnt Haydn koponyája? Részletek.

Hirdetés

Liszt Ferenc

Liszt Ferenc

1811-ben Raidingban született. Apja, Liszt Ádám, az Eszterházy család intézője már kisgyermekkorában leültette a zongora mellé, a 12 éves Ferencet már koncertkörútra is elküldte. A csodagyerekként eltöltött évek után Liszt inkább külföldön érezte jól magát, bejárta Párizst, Weimart, Bayreuthot és Rómát. Marie d’Agoult grófnő három gyermeket szült neki. Lányuk, Cosima később Richard Wagner felesége lett. A Sayn-Wittgenstein hercegnővel zátonyra futott házassága után Liszt pappá szenteltette magát. Liszt abbét Budapesten a Magyar Zeneakadémia elnökévé választották. 1886-ban Bayreuthban halt meg.

A csárdás

Egy tüzes magyar tánc, lassú bevezetéssel, a középkori hajdútáncból alakult ki. Leginkább operettekből ismert, a Csárdáskirálynőből és a Marica grófnőből. Burgenlandban a csárdás a magyar életérzés egy darabját reprezentálja. 1921-ig tulajdonképpen a magyarok voltak a burgenlandiak. A Nyugat-Magyarországon élő magyar népcsoport tagjai hosszú időn keresztül csak nemesek és hivatalnokok voltak, a mezőgazdasági munkaerő a 18. században érkezett Magyarország középső részéből. Ma Burgenlandban csak ötezren használják a magyar nyelvet a mindennapokban.

A Batthyány család

A legrégebbi és legismertebb magyar családok közé tartozik, 1522 óta Güssing a székhelyük. A család fiatalabb ága, a Battyány-Strattmann jelentős családtag dr. Batthyány-Strattmann László (1870-1931). Bécsben folyatott orvosi tanulmányai után 1900 körül saját forrásból alapítja meg a kittsee-i (köpcsényi) kórházat. A sokat foglalkoztatott szemspecialistát a „szegények orvosának” nevezik el, mert a nincstelen betegeket ingyen gyógyítja. 2003. március 23-án Rómában boldoggá avatták.

Fred Astaire

Fred Astaire

Apja, Fritz Austerlitz serszállító volt Bécsben, és tagja volt az eisenstadti (kismartoni) zsidó közösségnek. 1895-ben vándorolt ki Amerikába, ahol megnősült, és 1897-ben megszületett lánya, Adele, két évvel később pedig fia, Frederick, a későbbi Fred Astaire. Az elegáns táncos, énekes és színész gyerekkorában nővérével együtt lép először színpadra. Későbbi partnerei: Ginger Rogers, Judy Garland és Audrey Hepburn. Sikeres pályafutása 77 éven keresztül tartott, Frederick Austerlitz 1987. június 22-én hunyt el.

A tamburica

Cirpelése nélkül nehezen volnának elképzelhetőek a burgenlandi horvátok egyedülálló dalai és táncai. A középkor hangulatára emlékeztető tamburicát, amely leggyakrabban bosnyák juharfából készül, hat különböző méretben találhatjuk meg a tartomány harminc horvát együttesénél. A kisebbségi képviselők szerint Burgenlandban körülbelül 35 ezren élnek horvátok. Ők a 16. században érkeztek az akkori Nyugat-Magyarországra, előbb a török elől menekülve, majd a nemesi családok hozták őket, hogy újra benépesítsék a feldúlt országrészt.

Az andaui (mosontarcsai) híd

Az andaui híd

„… talán Európa egyik legjelentéktelenebb hídja. Egyedül a sors szeszélyének köszönhető, hogy néhány hétre a világ egyik legfontosabb hídjává vált” – írja az amerikai bestsellerszerző James A. Michener Az andaui híd című könyvében. Amikor Magyarországon 1956-ban népfelkelés (az eredeti cikk szerzője, Peter Krobath a Volksaufstand szót használja) volt a kommunisták ellen, a nevezett hídon sokezer magyar menekült Ausztriába. A történet a Bockerer III. című filmben is megelevenedik, amelyet az 1996-ban a magyar és az osztrák hadsereg által létesített új andaui hídon forgattak. A menekülők által használt útvonal mentén képzőművészeik szobrait és objektjeit helyezték el, nemzetközi szabadtéri galériát hozva létre.

Joseph Haydn

1732-ben jött a világra az alsó-ausztriai Rohrauban. A bécsi St. Stephan fiú énekiskolában kapott zenei képzést, majd 29 évesen az Eszterházy herceg szolgálatába állt, második, majd első karmesterként. 24 négy évig maradt ebben az állásában, mindenféle zenei műfajban otthonosan mozgott. 94 szimfóniát írt. Haydn műveit Európa-szerte bemutatták, 1782-ben Amerikában is. Nagy-Britanniában különösen nagyra értékelték. 77 éves korában, 1809-ban halt meg. Először Bécsben temették el, majd 11 évvel később Eisenstadtba szállították át maradványait, ám a koponya nélkül… Azt csak 1957-ben temették mellé, miután előkerült. Érdeklődő orvostanhallgatók lopták el annakidején.


(Képek forrása: wikipedia.org, home.pages.at/pibuk)