LogMeIn: Távolról sem bonyolult

alon.hu

2006.05.28. 23:52

Az internet tele van csodákkal. Az ALON például egy olyan weboldalra bukkant, amelynek segítségével egy tetszőleges, internetre kapcsolt számítógéppel ugyanúgy tudunk dolgozni otthoni gépünkön, mintha csak az íróasztalunk előtt ülnénk. Először el sem hittük, hogy van ilyen, és még most, a teszt után is csak ámulunk. Ráadásul az alapszolgáltatás teljesen ingyenes.

Jómagam gyakran kerülök olyan helyzetbe, hogy az irodámon kívül szükségem lenne valamilyen dokumentumra a számítógépemről, esetleg utána néznék valamely adatnak vagy a levelezésemnek. Mindig is álmodtam egy olyan egyszerű, bárhonnan használható megoldásról, mellyel esetenként könnyedén benézhetek távolról irodai gépemre.


A megoldást egy honlap fórumában olvasgatva fedeztem fel. A LogMeIn biztonságos, ugyanakkor pofonegyszerűen használható rendszerével azt a hétköznapi csodát biztosítja, hogy bárhonnan, egy tetszőleges internet-eléréssel rendelkező számítógépről - fittyet hányva holmi vállalati tűzfalakra - úgy használjuk irodai vagy otthoni számítógépünket, mintha ott, előtte ülnénk. Az eredmény egészen döbbenetes.

LogMeIn


A program ingyenesen használható változata is tökéletesen alkalmas a legtöbb alapfeladat elvégzésére, de az extra szolgáltatásokkal megspékelt fizetős verzió sem kerül többe, mint havi 13 dollárba (2600 Ft). Ezzel már a helyi gépen nyomtathatjuk ki távoli dokumentumainkat is, valamint engedélyezett a két gép közötti fájlcsere is. Több telephellyel rendelkező cégek, sokat utazó üzletemberek számára nem kis segítség lehet ezek a plusz a szolgáltatások.

Kiindulásként el kell látogatni a cég honlapjára, ahol regisztráció után letölthetjük a programot. A szoftver a szokásos módon települ gépünkre, annyi különbséggel, hogy a telepítés során meg kell adnunk egy jelszót, mellyel az adott gépet távolról elérhetjük majd. Figyelem! Miután ezzel a jelszóval bekapcsolt gépünkön gyakorlatilag bármit megtehet egy rosszindulatú behatoló, nagyon tanácsos gondosan megválasztani, és lehetőleg megfelelően titokba is tartani az itt megadott jelszót.

Miután a program elindul, a tálcán megjelenik egy kis ikon jelezve, hogy a gép kész a távoli kapcsolatra. Más dolgunk ez ügyben itt nincs is.

Természetesen mindezeket adott esetben több számítógépen is elvégezhetjük, így a logmein honlap egyazon regisztrációjával akár több gépet is vezérelhetünk majd a távolból.

 

LogMeIn


Távoli elérés indításához nincs is más dolgunk, mint egy tetszőleges helyen üzemelő internetre csatlakoztatott számítógépen a böngészőben ellátogatni a logmein.com-ra és a regisztrált jelszavunkkal bejelentkezni.

Ezek után a MyComputers gombra kattintva megjelenik azon számítógépek listája, melyek elérhetőek számunkra, vagyis amelyekre telepítettük a szoftvert. A megfelelő ikonra kattintva vesszük fel a kapcsolatot gépünkkel, majd beírjuk azt a jelszót, melyet a program telepítésekor adtunk meg. A rendszer ezután titkosított kapcsolatot épít fel a gépek között.

Miután a kapcsolat él, a bal oldali menüből a Remote control ikonra kattintva beléphetünk a távoli gépünkre. Némely böngésző (pl. Firefox) első alkalommal automatikusan letölt egy plugint, azaz segédprogramot a szoftver használatához, majd az ablakban megjelenik távoli gépünk ismerős monitora. Ezek után bármit elvégezhetünk a gépen ugyanúgy, mintha előtte ülnénk.

 

 

LogMeIn


Megnézhetjük, elküldhetjük leveleinket, belenézhetünk dokumentumainkba, megnyithatjuk, akár szerkeszthetjük is azokat, és akár ki is kapcsolhatjuk a masinát. Amennyiben távoli gépünk monitora nagyobb képernyőfelbontásban üzemel, a LogMeIn arányosan kicsinyíti a képet. Amennyiben ez zavaró, lehetőség van teljes képernyős üzemmódban is dolgozni.

Érdekes elgondolás, hogy egy cégnél adott esetben elegendő egy gépre is megvenni néhány drága szoftvert feltéve, ha nem probléma, hogy egyszerre csak egy munkatárs használhatja azt. Ez több telephely esetén is kielégítő megoldást adhat. Alkalmas lehet a rendszer céges központi dokumentumtár létrehozására is, a mentett dokumentumok ez esetben mindössze egy gépen tárolódnak, csökkentve azt az általános problémát, hogy a munkatársak gépein egyazon dokumentum különböző verziói vannak használatban.

Paranoiás főnök akár az összes alkalmazott gépére telepítheti a programot, növelve az ellenőrzés hatékonyságát, de kiválóan használható a LogMeIn rendszergazdai segítségnyújtásra is.

Logmein.com

 

.