Hirdetés

Egy mérges pók okoz pánikhullámot Ausztriában

2006.08.04. 15:00

Egy mérges csípésű pók okoz pánikhullámot Ausztria-szerte. Az ALON szerint ilyen nálunk is lakik.

Hirdetés

mérges pókEgy körülbelül másfél centiméter nagyságú, sárga potrohú pók tartja izgalomba az osztrákokat. Miután az ország több területén is csípésekről számolt be a sajtó, a linzi kórházban 190 ember jelentkezett, azt állítva, hogy megcsípte őket a pók. Szerencsére közülük csak nyolcnál fedeztek fel valódi csípést.

A BBC internetes hírszolgálatának nyilatkozva egy bécsi klinika orvosa is hisztériahullámról számol be: oda is telefonhívások százai futottak be pókügyben.

A pánik odáig fajult, hogy megszólalt az osztrák egészségügyi miniszter is. Maria Rauch-Kallat azzal nyugtatta a lakosságot, hogy habár a pók csípése valóban fájdalmas, de nem halálos, így csípés esetén nincs értelme a pániknak, helyette minél gyorsabban orvoshoz kell fordulni.

Az osztrák média természetesen nagy ügyet csinál a pókkérdésből, egyben figyelmeztet, hogy sárga póknál jóval veszélyesebb fajok is élnek Európában, ilyen például a fekete özvegy.

Az ALON a BBC fotója és a Búvár Zsebkönyv sorozat pókokkal foglalkozó alapján beazonosította a bajkeverőt: szerintünk mérges dajkapókról van szó, amely egyben Magyarország legveszélyesebb pókja. A könyv szerint "mérge súlyos gyulladást, időszakos bénulásokat okozhat, a beteg kórházi ápolást igényel."