Új menetrend:Több InterCity Budapestre

2003.12.13. 08:30

Amennyiben a jövőben vasárnap székesfővárosunk felé igyekezve egy délutáni zsúfolt IC-re szállnánk, jó lesz a nyúlcipőt már szombaton, esetleg még előbb a lábunkra kötni, és loholni a helyjegyért, mert lemaradhatunk. A MÁV december 14-től bevezetésre kerülő új menetrendje több járatot ígér ugyan, de kevesebb kocsival futó vonatokat.

InterCity

Sok minden más is változik. Például Debrecenbe kéne menni? Akkor feltétlenül az InterCityt célszerű választani, mert ezentúl kihagyható a pesti városnézés, az átszállással járó villamos-, metrótülekedést, a csomagcipeléstől ferdülő hátgerincet is elfelejthetjük! A Keletiben lazán átbattyoghatunk egyik vágánytól a másikig, és máris mehetünk a pulykakakasért.

A közlekedési főguruk úgy döntöttek, megvizsgálván a füstjeleket (no nem éppen azt, ami bűzfelhőként tör elő a Déli aluljárójából), vagy inkább meghallván a két éve szitkozódó utas-pajtások hangját, hogy eztán a Keletibe lészen érkezése és indulása a szombathelyi IC-vonatoknak is. Az említett szagokat- mármint a déli felhőket - meghagyják a pécsieknek, kanizsaiaknak és a Zalaegerszegről Budapestre érkezőknek.

Hív a vasút, velencei utazásra vár a MÁV. Az új, Venezia InterCity este nyolckor van Szombathelyen (megáll Körmenden is), aztán Grazon át meg sem áll a szerelmesek városáig. Éjszakai utazás után pár óra romantikus gondolázás a csatornákon, újabb éjszakai utazás, és reggel fél kilenckor már itthon is vagyunk. Mi kell ennél több? Igen, ezt belföldi járatként is igénybe vehetjük, igaz, pótjeggyel.

Honosítják viszont a Halászbástyát. Vagyis az e néven futó IC-t, mert belföldi vonatként folytatja ezidáig nemzetközinek minősített pályafutását.

Gyorsvonatokból az eddigi négy helyett öt pár közlekedik majd a vasi megyeszékhely és főváros között, Ha pedig lekéssük az utolsó InterCityt, még felülhetünk a 18.15-kor induló sebesvonatra, ami az IC útvonalán rohan mintegy négy óra alatt a Keletibe, de a hosszabb menetidőért kárpótol, hogy akár Répcelakon is felszállhatunk rá.

Fenti okok miatt a vonatok indulási ideje változott, ne feledjünk erről tájékozódni indulás előtt! Mi itt a cikk végén megadjuk az IC-k új indulási idejét, a részleteket pedig célszerű a MÁV internetes menetrendjéről kisilabizálni, esetleg telefonálni az információs irodába (94-312 050) vagy beszerezni az új menetrendet.

Az InterCity szombathelyi indulása:
6:25, 8:37 (Venezia – nemzetközi), 9:05, 12:05, 15:05, 17:55
Az InterCity budapesti indulása a keletiből:
6:25, 10:25, 13:25, 16:25, 17:15 (Venezia – nemzetközi), 19:25

Az ALON menetrendgyűjteménye
.