Kisgyermekes családoknak ideális tengerparti nyaralóhely.

Caorle egy észak-olasz tengerparti városka. Éjszaka nyüzsgő belvárosa és a tengerpart igazi „sandy beach” hangulata rendkívül vonzó.

Internetes szállásfoglalás

Az utóbbi években számunkra már nincs alternatívája az internetes foglalásnak, így a caorle.com oldalról a helyi utazási irodák kínálatát lekérve, pár levélváltást követően sikerült lefoglalnunk egy ígéretes apartmant főszezonban, két négytagú családnak 726 euróért (2006-ban!) Ez azt jelenti, családonként 363 euróba került egy szállás, mely lényegesen olcsóbbnak tűnik, a hazai utazási irodák hasonló ajánlatainál.

A 25 százalékos foglalási díjat bankunkon keresztül átutaljuk a megadott számlaszámra, és már kezdődhet is a lázas készülődés a nyaralásra. Kedvcsinálóul többször bepillantunk a város több pontján felállított webkamerán keresztül az éppen ott zajló eseményekre, munka közben vágyakozva nézegetjük a strandon kószáló lenge öltözetű nyaralókat.Szombathely - Caorle

Szombathelyről éjjel indulva hét óra alatt érünk le a tengerpartra. Az út hossza 500 kilométer, ebből 48 kilométert főútvonalon Oberwart felé, a többit végig autópályán és a legvégén úgy 25 kilométert ismét főútvonalon nyomjuk le. Az osztrák autópályán elakadtunk egy kicsit az útjavítások miatt. Grazot elhagyva éppen folynak a felújítási munkálatok és csak egy sávon használható az A2-es autópálya körülbelül harminc kilométeres szakaszon, amely némileg megnöveli a menetidőt. De ez nyilván nem mindig lesz így, talán már most sincs.

Ausztriában az előre megvásárolt autópálya-matrica 2130 forint, míg az olasz szakaszon 8,8 euróért használhatjuk az autópályát. Zökkenőmentes az áthaladás a határokon, gyakorlatilag még lassítani sem kell. Ez még mindig élmény a kelet-európai léleknek. Dugóba csak Caorle bejáratánál kerülünk, úgy tűnik mindenki egyszerre ért ide, így hosszú kocsisorban araszolgatva jutunk be a városba.Az olasz apartman

Megtekintve a szállást, mindent korrektnek találunk, a komfort megegyezik az olasz utazási iroda leírásával: az épület zárt, tiszta rendezett udvarú, a lakás a harmadik emeleten, de valóban 50 méterre a tengerparttól, közel az óvároshoz. Ráadásként légkondicionált, ami a hőségben nagy áldásnak bizonyult. A lakás több erkélye tengerre néző, amit újabb piros pontként könyvelünk el.

Az autót a zárt parkolóban leállítjuk, és onnan ki sem mozdítjuk hét napig. Az apartman jól felszerelt, de ide saját ágyneművel kell érkezni. Ha valaki otthonról hozott elektromos berendezését is (melegszendvics-sütő, hajszárító, vasaló) szeretné Olaszországban használni, akkor régebbi készülékeihez érdemes konnektor-átalakítóval is felszerelkezni. Itt ugyanis néhol még a szabványtól eltérő konnektorokat használnak.

Caorle - tengerpart

A tengerparti út egyik oldalán többnyire szállodasor van egy-két apartmannal tarkítva, másik oldalon a széles homokos partszakasz. A tengerpartot kőkerítés szegélyezi, így az esztétikai szerepen túl nem hordja a szél a járókelőkre és az úttestre a homokot. A partra a zuhanyzókig járólapozott úton lehet bejutni. A strandon nyugágyak és napernyők sorakoznak mindenütt, helyjegyre, mint a moziban.

A sétányról lejáratok a tengerhez százméterenként és mindenütt akadálymentesítettek, babakocsival vagy mozgássérültek is mindent megközelíthetnek. A strandokon minden lejáratnál zuhanyzók, mosdók és vécék, melyek rendszeresen takarítottak és ingyenesek.

Nyugágyat nem tudtunk bérelni, szombat délutánra minden hely elkelt, így hozott anyagból kell megoldani az árnyékot. Amúgy a napernyős helyjegy heti ára főszezonban 82 euró, naponta 12 és fél euró. Ezért két nyugágy jár - fej feletti árnyékolóval - és egy nagyméretű napernyő kis asztalkával.

A széles, homokos parton bárhol lehet napozni, napernyőt állítani, sátrat verni. A víz nem oly áttetsző, mint a horvát köves, sziklás strandokon, de tiszta. Caorlében a sekély vízben az apály-dagály jelenség erőteljesen érvényesül, a délutáni órákra jó száz méterre visszahúzódik a tenger az aprónép nagy örömére. A homok tele van ugyanis kagylóhéjakkal, seregnyi apró állattal, remeterákokkal, tarisznyarákokkal, kis csigákkal.

A parti részt egyébként minden este átgereblyézik, takarítják. A nyaralók mellett a legtöbb szemetet a strandon dobozokból felállított pultokon, fehér lepedőkön áruló fekete vagy kínai árusok hagyják, amikor hanyatt-homlok menekülnek egy-egy „polizei” kiáltás után. Egyébként nagyon kedvezően lehetett náluk ruhaneműt, napszemüveget, táskát és ékszert vásárolni - már aki szeret kockáztatni.Caorle

Caorle romantikus hangulatú, velencei stílusban épült városka, történelmi belvárossal. Történelme mintegy kétezer éves múltra tekint vissza, ami Itáliában a minimum. Vonzereje a régi városközpont, a tengerparti sétány, a sekély vizű homokos tengerpart, a helyreállított utcácskák, a terek és a festői halászkikötő. Velencétől való 50 kilométeres távolság is pozitívum, ugyanis azt jelenti, hogy kimarad a velencei hömpölygésből, viszont ahhoz elég közel van, hogy átugorjuk egy városnézésre.

Caorle belvárosban magyar szemmel szokatlan mennyiségű étterem, szórakozóhely, kávézó és üzlet található. Gyermekes családoknak ideális nyaralóhely, rengeteg kikacsolódási lehetőséggel, csak győzze az ember pénztárcával.

A város olaszosan nyüzsgő, pezsgő, az estéket a helyiek programokkal, látványos tűzijátékkal teszik emlékezetessé. Esténként a szállodák bárjában az utcákon is hallható élőzene szól, a sétálóutcában a szórakozóhelyek megtelnek az itt nyaralókkal. Caorle igazi mediterrán hangulatú kisváros, az utak mentén nyíló leánderek színe, az erős napfény, a csillogó összefüggő vízfelület az embert feltölti jókedvvel.

Az olaszok a szieszta idejét tisztességesen megtartják. Általában déltől négy óráig minden bezár: az utazási irodák, az élelmiszerboltok, a benzinkutak, a zöldségesek és minden. Ilyenkor csak az ebéd elfogyasztására van lehetőség valamely árnyas teraszon, amit egy jó olasz kapucsinóval tehetünk teljessé.

Olaszországban az élet és az árak

A bolti árak természetesen drágábbak, mint amit itthon megszoktunk, ám akii apartmanba megy, az többnyire úgyis a hazaiból gazdálkodik, amire meg szükség van, az a boltokban is bőven megfizethető. Érdekes, hogy a pékárut nem darabra adják, hanem súlyra mérik, egy nagyméretű zsemle ára körülbelül 60 forintra jön ki.

A másfél literes ásványvíz 0,6, a nektarin 0,9–4,9, a két és fél decis olívaolaj 2,65 euróba kerül, a kígyóuborkából egy kisebb darabot 0,3 euró áron szereztünk be. Kávézóban egy kapuccsínó 1,3, két deci vörösbor 2 euró, étteremben a félliteres ásványvíz szintén 2 euró. Pizzát, spagettit 4-9 euróig találtunk, salátafélét 4-6 euróért fogyaszthattunk, tengeri herkentyűket, tintahalkarikát 9-12 euróért.

A fagyi egy euró körül van, de mennyisége a magyar háromszorosa.

Olaszországban, akárcsak itthon igen eltérő benzinárral találkoztunk: 1,378 eurótól 1,404 euróig, így mindenképpen érdemes Ausztriában teletankolni 1,3 euróért..
 

Galéria

.