Indul a Berzsenyi Színház

2006.09.18. 09:08

Az ALON lemaradt a múltkori színházas sajtótájékoztatóról, de olvasóink mégsem maradnak le a lényegről. Sőt. A színház vezetőitől kapott anyagból fény derül a szombathelyi színházi élet legújabb epizódjának részleteire. A színház novemberben a Macskafogó darabbal nyit.

Nem rossz jel

Berzsenyi Színház

Úgy másfél héttel ezelőtt zajlott egy sajtótájékoztató Szombathelyen a Berzsenyi Színház megalakulásáról, melyet mi sikeresen lecsúsztunk, mivel az a főiskola sajtólistájáról lett összehívva, amin mi következetesen nem vagyunk rajta. Eddig annyira nem is okozott ez gondot – mert hát olyan sok mindenről nem maradtunk le -, de azért egy színházalapítás mégiscsak hír.

Így e-mailben megkerestük a színház vezetőit, hogy jó lenne, ha legközelebb mi is tudnánk az ilyesmiről, no meg hogy ha van valami sajtóanyag, küldjék el.

Ez utóbbi kérést olyannyira teljesítették, hogy a múlt héten Regős Róbert igazgató és Walla Erwin művészeti vezető személyesen hozták el nekünk a két gépelt oldalnyi anyagot. Ez a hozzáállás - még a magunkfajta szombathelyi színházszkeptikus kisebbségnek is – jó jel.

Az alapok

A tényekről. A Berzsenyi Színház a Berzsenyi Dániel Főiskola, azon belül is a Zsurzs Katalin vezette Színházművészeti Tanszék égisze alatt tevékenykedik. Működtetésére szerződést kötöttek a budapesti ReWaPro Kft.-vel. Ennek igazgatója Regős Róbert és művészeti vezetője Walla Ervin.

Állandó társulat egyelőre nincs. A színészeket és a rendezőket produkciókra szerződteti a színház vezetése. Az elképzelések szerint zömmel visszatérő művészek lesznek, akik később akár egy állandó társulat magját képezhetik. Számolnak az itt végzett tehetséges színészhallgatókkal is.

A Berzsenyi Színház számít a már meglévő helyi színtársulatokkal és a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral való együttműködésre is.

A színház a szombathelyi volt Helyőrségi Művelődési Otthon (HEMO) önkormányzat által felújított épületében kapott helyet, és a város közönségének a szórakoztatása mellett szerepe lesz a főiskolai színészképzésben, a hallgatók színpadi gyakorlatának biztosításában.

Az épület

A sajtóanyag megállapítja a szóban forgó épületről, hogy a nézőtér háromszáz személyes, a „színpad megfelelő méretű és a színpadtechnika is elfogadható, ha nem is a legkorszerűbb. A kényelmes öltözők közvetlenül a színpad mellett vannak.”

Az emeleten találhatók a különböző méretű próbatermek, oktatótermek, amelyek
a főiskola színházművészeti tanszékének is otthont adnak.

Mit látunk majd?

A Berzsenyi Színház a 2006/2007-es évadban már több bemutatóval várja a közönségét. A tervek szerint 2006 november 18-án, szombaton a „Macskafogó ½” című vidám, zenés családi előadással debütál. A színház ezzel is jelzi, hogy a széles közönség megnyerésére és szórakoztatásra törekszik.

A további tervek között szerepel a Diákszerelem című musical, Csokonai: Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak, Katajev: A kör négyszögesítése című vígjátéka, Richárd Harris: Balláb című drámája, az Operettslágerek másképp, valamint a Humorterápia című könnyed összeállítás.

A kisebbeket célozza a Nyuszi ül a hóban, a nagyobbakat a Suli só zenés ifjúsági műsor.

P.S.: A Humorterápia című darab kritikája
.