Sulinet szoftverek: Nem lesz ebből baj?

2003.12.22. 20:45

Nem nehéz megjósolni, a Sulinet keretében vett pénztárcakímélő Linuxok jelentős részét legyalulják a fenyőfa alatt, s helyükre az amerikai óriás szoftvercég ablakait helyezik. Nem ünneprontásként, csak halk figyelmeztetésként jegyezzük meg, hogy a Sulinet keretében gépet vett vásárlók adatait megannyi helyen feljegyezték.

Előrebocsátom, hogy szeretem, és használom is a Linuxot. Rendkívül intelligens és jól használható rendszer, biztonságos, olcsó, jól konfigurálható. Ma már egy átlag felhasználó számára sem okoz különösebb fejtörést a használata. De!

Közeleg a karácsony, és az eladási statisztikák szerint – hál” istennek - sok iskolás gyermeknek hoz az idén számítógépet a Jézuska. A Sulinet kínálatában jól felszerelt, internetezésre alkalmas gépek sorakoznak. Többnyire Linux operációs rendszerrel. Érthető: Jóval olcsóbbak a Microsoft-termékeknél, a megspórolt pénzt inkább további kiegészítőkbe fekteti a vásárló, jelen esetben a szülő.

Az elmélet szép, de sajnos azért némi bökkenő is akad. Több ismerősöm is felhívott a közelmúltban, ugyan nézzem meg már az új gépet, mert sehogyan sem akar futni rajta a gyereknek karácsonyra vett játéka. Egészen letörtek, amikor megtudták, hogy Linuxon nem is fog, mert az nagyon nem arra való.

Kezdődik hát a nagy népi játék: karácsonyig be kell szerezni egy jó kis másolt Windowst a fa alá. A kevésbé előrelátók pedig majd csak szenteste szembesülnek a ténnyel, hogy az új gépen bizony nem nagyon tud játszani a gyerek a legújabb Need for Speed verzióval.

Persze lehet, hogy nincs igazam, és a gyermek szívesen ismerkedik a YaST és a KDE rejtelmeivel, vagy a vacsora két fogása között kernelt fordít, nagy bőszen, de nem hiszem, hogy a többség így tenne. Ne legyenek illúzióink, a diákok főleg játszani fognak a gépeken, ahhoz meg nagyon nem Linux kell.

A nagy Windows-másolás közben nem árt némi óvatosság. Ma már komoly büntetéseket lehet begyűjteni illegális szoftverhasználatért. Emlékeztetőül: a jelenlegi hatályos törvények szerint már egyetlen illegális szoftver használata is bűncselekmény.

A Sulinet programban részt vett családok adatai pedig mind szerepelnek egy vagy több nyilvántartásban, hiszen az adókedvezményeket csak így kaphatják meg a jogosultak.

Csak nemrég zárultak le olyan szoftverhamisítási ügyek, melynek során a rendőrség magánlakásokban tartott házkutatásainak eredményeképpen több ezer számítógépet, CD-t, winchestert foglalt le. Szinte mindenkinél találtak legalább néhány másolt, nem legális szoftvert, és bár legtöbb esetben megrovást szabott ki a bíróság büntetésként, azért a szakértői és egyéb költségek mindenhol tetemesek voltak. Volt ahol néhány CD és 2 darab winchester tartalma után 1 millió 800 ezer forint károkozást állapítottak meg, ami nem is meglepő, hiszen néhány másolt Photoshop verzió, esetleg 3D Studió kell csak ehhez. És ezt ki is kell fizetni!

Kedves szülők! Ha nem is értenek annyira a számítógéphez, mint kellene, legalább nézzenek oda, miket tart a gyermek az íróasztalán, mert a számlát és a több éves huzavonát önöknek kell állni, ha csenget a rendőr az ajtóban.
.