Zöld utat kapott a Szombathely-Győr 2x2 sávos út

2006.11.24. 14:04

Könnyen lehet, Szombathely jövője szempontjából az utóbbi évtized legfontosabb bejelentése hangzott el péntek délelőtt. Ipkovich György és Hankó Faragó Miklós arról adott tájékoztatást, hogy döntés született: a tervek szerint 2010-re elkészül a Szombathelyt Győrrel összekötő új négysávos út. Már térképeket is tudunk mutatni a nyomvonalakról.

Ezen közelmúltban megalakult regionális fejlesztési tanács ezen a héten nem kevésbé fontos kérdést vitatott meg, mint a közlekedésfejlesztés. A több mint örvendetes hír – jelentette be Ipkovich György polgármester, országgyűlési képviselő -, hogy a Bajnai Gordon által vezetett Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a regionális tanács elé olyan tervezetet tett le, amely végre leírja, hogy 2010-re a 85-86-os utak Szombathely és Győr közötti szakaszán új nyomvonalon négysávos út épül. Az útépítés folytatódik Szombathely és Körmend között is.

Szombathely-Győr 2x2 sávos út


Hankó Faragó Miklós emlékeztettet arra, hogy sok munka áll ennek a bejelentésnek a hátterében. Hat-nyolc évvel ezelőtt még közel sem volt ennyire elviselhetetlen a helyzet, csak utána nőtt meg drámaian a forgalom a 86-oson. Már több mint egy éve győzködik az illetékeseket, hogy a kormányzat változtasson az eredeti elképzeléseken, és – ahogy a mostani döntés mutatja – ez sikerült is. Ma – jelentette ki a politikus- Nyugat-Magyarországon a 85-86-os út lett a legfőbb prioritás, és ebben egyetértés van a régió és a kormány között.

Szombathely-Győr 2x2 sávos út


Az építkezés időzítéséről és szakmai aspektusairól a Magyar Közút Kht. megyei igazgatója, Katona Ferenc beszélt. Elmondta, hogy a különböző útszakaszok más most is az előkészítettség különböző szakaszaiban vannak.

Szombathely-Győr 2x2 sávos út


A szakember a jelenlegi helyzetről és a leendő nyomvonalakról egy kisebb prezentációt tartott. (A sajtótájékoztató után az ALON elkérte a prezentáció anyagát, ennek képeit használtuk fel a cikk illusztrációjaként. Az új fejlesztési terv térképét Ipkovich György bocsátotta rendelkezésünkre.)

Szombathely-Győr 2x2 sávos út


Katona Ferenc elmondta, hogy a kétszer-kétsávos út nem autópálya lesz, de attól csak annyiban fog különbözni, hogy a leállósáv nem burkolt. A Csorna-Répcelak szakasz kiépítése a szomszéd megye feladata, ugyanakkor az igazgató úgy tudja, az előkészítettség hasonló szinten áll, valószínűleg az építkezés ütemezése is hasonló lesz.

Szombathely-Győr 2x2 sávos út

 

Szombathely-Győr 2x2 sávos út

 
A sajtótájékoztatón szó esett a vasútfejlesztésről is. Ennek kapcsán szintén fontos megemlíteni, hogy a második nemzeti fejlesztési tervbe bekerült a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd teljes felújítása. Az is biztató, hogy a projekthez szükséges önerőt Ausztria állja, ami egyben azt is valószínűsíti, hogy ezen a vonalon halad majd el az új Bécs-Graz vonal, ami mellesleg hatalmas viták tárgya a nyugati szomszédunknál. Minderről a későbbiek során még egészen biztosan sokat hallunk.
.