Fújhatták! - Fúvószenei Fesztivál Szombathelyen

2003.08.10. 16:31

Számtalan izgalom van életben, amelyek közé még nagy jóindulattal sem lehet egy fúvószenekari találkozót besorolni. Amúgy aranyos meg minden.

VII. Fúvószenei Fesztivál Szombathelyen

Részemről minden komolyság aláásója a hajdan oly népszerű bábfilmsorozat, a Mirr-Murr. Ennek egyik epizódjában a címszereplő kandúr és legnagyobb haverja, Oriza-Triznyák egy fúvószenekartól teljes extázisba jönnek, majd a „Zenekar trotty, trotty, zenekar trotty!” csatakiáltással beugranak a kürtbe vagy mibe, nem kis kalamajkát okozva az illetékeseknek. Mindez Halász Jutka tálalásában. Ettől a perctől elveszett ember lettem fúvószene ügyileg. Akár élőben, akár rádióban hallom a jellegzetes hangokat, nem tehetek róla, képtelen vagyok másra asszociálni, mint a két macskára, amint szőrüket borzolva a fáról cikizik a zenészeket, majd akcióznak.

Pedig talán nincs is igazuk a kandúroknak. A fúvószene őszinte műfaj, nem akar többnek látszani, mint ami - egyszerűen örömet okozni a hallgatóságnak, és nem utolsósorban maguknak a zenészeknek. Az utóbbi arcokat elnézve nyilvánvaló, hogy ez az öröm hozza közös nevezőre ezeket a jóembereket, joviális nagypapákat, britpop-pajeszú középkorúakat és rasztahajú fiatalokat.

VII. Fúvószenei Fesztivál Szombathelyen

Azt az égetően fontos információt talán már soha nem fogjuk megtudni, mit is gondol a város polgármestere, Dr. Ipkovich György a fúvószenéről, mert a programmal ellentétben nem ő, hanem helyettese nyitotta meg szombaton délelőtt a Fő téren a VII. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivált, de mivel a program előrefelé csúszott, mi róla csúsztunk le. Fájdalom.

Azt azért láttunk, hogy a jó népnek tetszik a buli. Az nem valószínű, hogy túl sok lenne a városban a kimondottan fúvószenére gerjedő kemény mag, de láthatóan sokan megálltak pár percre a pódium előtt, ahol a délután folyamán egymás után léptek fel a csinos egyenruhákba bújtatott zenekarok. Sokan a fák árnyékába telepedtek be hosszabb időre.

Az esti közös koncertre és az utána következő térzenére, ha tömeg nem is, de annyi ember azért összeverődött a tér végében, ami már közönségnek mondható.

VII. Fúvószenei Fesztivál Szombathelyen

Az közismert alapigazság, hogy fúvószene persze néhány krigli sörrel az igazi, így adja a hamisítatlan közép-kelet európai hangulatot. Az ezen alapigazság hívei szépen be a Fő téri vendéglátóipar egységeket célozták meg, hogy söröskorsóval bólintsanak rá az életigenlő zenére.

Mert valószínűleg leginkább erről szól az a műfaj.


A VII. Nemzetközi Fúvószenekari Fesztivál
Szombathely, 2003. augusztus 8-10.
A fellépők névsora:

Karsdorfi Fúvószenekar – Ausztria
Vilniusi Fúvószenekar – Litvánia
Szentgotthárdi Fúvószenekar
Kőszegi Fúvószenekar
Sárvári Fúvószenekar
Szombathely Város Fúvószenekara
Szombatehly Ifjúsági Fúvószenekar

.