Babák vízben és szárazon

2004.01.20. 08:57

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell... Ismerősen cseng, ugye? Szombathelyen az egészen aprócskák is elkezdhetik, nemcsak az otthoni franciaágyon. A csecsemőúszáson és a baba-mama tornán jártunk.

Babák vízben és szárazon


Amikor a derekánál fogva először húzod le a víz alá, félsz. Aztán a saját szemeddel láthatod a velünk született Ösztönt, amikor az alig féléves gyermek minden végtagjával kepesztet, hogy egyedül a felszínre jusson. Ne izgulj, sikerül neki. Már otthonosan mozog az uszodában. Na igen,a magzati emlékek.

Az Oladi Művelődési Központban az elmúlt években többszáz csecsemőkorú ismerkedett a vízzel, a fürdőkádon túl. Ők valószínűleg ellenállóbbak a betegségekkel szemben, nyugodtabban alszanak. Minden bizonnyal intenzívebb a mozgásfejlődésük és erősebb a tüdejük

A babatornát az izgő-mozgó, járni még épphogy tudók is elkezdhetik. Hamar kedvet kapnak a visszarúgó trambulin, a deszkacsúzda és a szivacsalagút játékos felderítéséhez. A terem kipárnázott, ha a gyerek orra esik, gumilabdaként pattan fel és fut tovább. Nincs kötelező feladat, csak ajánlott. Stummerné Leposa Anett védőnő - aki saját gyermekével járt a tornára - tapasztalata szerint a gyakorlatok az idegrendszer fejlődéséhez, egyebek mellett az egyensúlyérzék, a beszédkészség elsajátításához is segítséget nyújtanak.

Az úszás és a torna a rendszeres mozgás örömével az egészséges életmódhoz szoktat, amit közhelyesen: nem lehet elég korán kezdeni. Nem mellékes, hogy a szülést követően kényszerűen házitündérré változott kismamákat is megmozgatja. Az meg külön jó, hogy közben barátokat szerezhet az ember, meg az embergyerek.


CSECSEMŐÚSZÁS:
Oladi Művelődési Központ
Vargáné Pászthory Ágnes okl. csecsemőoktató
szombat 9.00, 9.45, 10.30 és 11.15
1400 ft/alkalom

BABA-MAMA TORNA
MÁV Oktatási Központ tornaterme
Vizer Erzsébet a Rajczy Imre Sportiskola vezetőedzője
hétfő, csütörtök - 9.00 és 10.30
450ft/alkalom

Babák vízben és szárazon


.