Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum, Egyházashetye

2007.05.24. 21:07

Vas megye irodalomtörténeti múltja; döbbentünk rá újfent a napokban; meglepően gazdag. Az újrafelfedezés akkor jött, amikor, kicsit szembehaladva a korral, bekukkantottunk Egyházashetyére, hogy leellenőrizzük: áll-e még Berzsenyi Dániel szülőháza.

Hirdetés

Vas megye irodalomtörténeti múltja – döbbentünk rá újfent a napokban – meglepően gazdag. Az újrafelfedezés akkor jött, amikor, kicsit szembehaladva a korral, bekukkantottunk Egyházashetyére, hogy leellenőrizzük: áll-e még Berzsenyi Dániel szülőháza.

Irodalmárok nyomában Vas megyében

Vas megye településeinek irodalmi múltja rendkívül gazdag: Sárvár már a 16. században a magyar nyelvű nyomtatott könyv szülőhelye. 1539-ben itt jelent meg Sylvester János Grammatica Hungarolatina című műve. Megfordultak Sárváron olyan nagyságok mint Tinódi Lantos Sebestyén, Dévai Bíró Mátyás; majd Gárdonyi Géza. Kőszeg neve összeforr a katonai alreáliskola révén Ottlik Géza Iskola a határon című remekművével.

 

Egyházashetye


Szombathely irodalmi vonatkozásai nagyon szerteágazóak: gondoljunk csak James Joyce világsikerű művére, az Ulyssesre. Rohoncon (ma Ausztria) született Faludy Ferenc, a nemrég elhunyt költőóriás, a kemenesaljai Egyházashetyén Berzsenyi Dániel, Dukán Dukai Takách Judit. Csöngén látta meg a napvilágot Weöres Sándor, a vele szomszédos Ostffyasszonyfán Petőfi Sándor nyomait kutathatjuk. Mi most Egyházashetye felé vettük az irányt.

Egyházashetye

A mintegy 450 lakosú község Kemenesalján, a Kis-Somlyóhoz közel, a Kodó patak völgyében helyezkedik el. Környéke részben sík, részben hullámos, jellegzetes kemenesaljai táj. Mindössze másfél kilométerre emelkedik a Kis-Somlyó vulkanikus magaslata, lábánál kisebb erdőkkel, oldalain szőlőültetvényekkel. A falu déli, dombosabb határát erdők borítják, míg a lapályosabb, Kodó menti területeken szántókat és réteket találunk.

 

 

Egyházashetye


Ott jártunkkor virágzott a repce, egészen különleges, sárga színben pompázott a vidék. A falut ugyan nem szelik át fő közlekedési utak, megközelítése ennek ellenére nem nehéz: a közelben halad ugyanis a 84-es főút, amelyről Borgátánál letérve hamarosan elérhetjük a települést.

 

 

Egyházashetye


Egyházashetye Szent István-kori település. 1338-ban még Hege néven, 1470-ben már Egyházashege néven említették a kemenesaljai községet. A nevesebb nemesi családok (Choron, Gotthárd, Felsőbüki Nagy) mellett a helyi nemesség (Hrabovszky, Thulman, Berzsenyi, Barcza, Tompos, Vargyai, stb. családok) is jelentős birtokkal rendelkeztek. Ami igazán nevezetessé tette, hogy 1776. május 7-én itt született Berzsenyi Dániel költő, ódaköltészetünk óriása, az akadémia rendes tagja. Bár a sors előbb a közeli Sömjénbe (Kemenessömjén), majd a Somogy megyei Niklára vetette, a Kemenesalja idealizált, lírai magasságokba emelt képe számos versében megjelent.

Berzsenyi Dániel Emlékmúzeum

Berzsenyi Dániel (1776-1836) 1750 körül épült barokk szülőházában emlékmúzeumot rendeztek be a költő tiszteletére. A szobában és a konyhában néhány használati tárgya, családi bútorok, könyvek, képek és egyéb dokumentumok láthatók. Az épület külső falán a költő születésének 100. évfordulóján, 1876-ban emléktáblát helyeztek el. Az emlékmúzeum mellett, az egyik helyiségben a községi könyvtár kapott helyet.

 

 

Egyházashetye


Az épület az év minden napján ingyenesen látogatható. Az épületet kérésre kinyitja Téglás Lajosné. Címe: Berzsenyi út 38.

Mi is elkértük a kulcsot, (visszafelé a negyedik ház a szülőháztól) s kísérőnktől megtudjuk, hogy sokan jönnek minden évszakban, de a legnagyobb látogatószám, talán nem meglepő, a tavaszi és nyári időszakban van. Berzsenyi szülőháza főképp a bakancsos turisták és a diákok körében népszerű.

 

 

Egyházashetye


Az emlékmúzeum környéke egyébként nagyon rendezett, és a szomszédos kis házak is mind korabeliek, felújítottak.