Bukott a kisvárosi drogdíler és a nagyvárosi besurranó

2004.01.21. 21:46

Egy szerdai rendőrségi sajtótájékoztatón kirajzolódott, hogyan is működik – illetve talán működött – a Szombathely-Körmend- Szentgotthárd drogútvonal. Megtudtuk az aktuális árakat, no meg azt is, kisvárosban nehéz a kábítószer-kereskedők élete.

Bukott a kisvárosi drogdíler és a nagyvárosi besurranó

Dr. Takács Tibor alezredes, a Körmendi Rendőrkapitányság megbízott vezetője szerda délelőtt a megyei rendőrkapitányságon elmondta az újságíróknak, hogyan is sikerült felszámolniuk Körmend és Szentgotthárd egy jelentősebb kábítószerügyét.

Az alezredes azzal kezdte, hogy egy Körmend és Szentgotthárd nagyságú település könnyen áttekinthető, így feltűnt, hogy 2003-ban jelentősen megnőtt a kábítószer-fogyasztás a vasi kisvárosokban. 2004 januárjának elején sikerült beazonosítani a kábítószert fogyasztó személyek közül tíz főt, akiket kihallgatva kiderült, mindannyian K.E. körmendi lakostól szerezték be az anyagot. Ezután elfogták a 20 éves K.E.-t, aki munkahellyel nem rendelkezik, ráadásul magánokirat hamisítás és polgári szolgálat alól való kibúvás miatt folyik ellene eljárás.

Bukott a kisvárosi drogdíler és a nagyvárosi besurranó

Kihallgatása során kiderült, K.E.-nek főként azért kellett a pénz, hogy a játékszenvedélye nyomán felhalmozott több milliós adósságot kiegyenlítse. Az ügy kapcsán azt is megismertük, hogyan működik az ilyesmi a gyakorlatban. K.E. a kábítószert Szombathelyen, egy szórakozóhelyen szerezte be, alkalmanként 30 darab extasy tablettát vásárolt 700-800 forint/darab áron, majd azokat az említett kisvárosokban értékesítette 1500 forint/darab áron. Mivel az elmúlt két évben körülbelül 1500 tablettával kereskedett, könnyen ki lehet kalkulálni, körülbelül 1-1,2 millió forintot keresett csak a tablettákon. Ezenkívül marihuánával is foglalkozott. Ezt is egy szombathelyi szórakozóhelyen szerezte be, az egy kilogramm körüli mennyiséget szintén a kábítószer-fogyasztóknak értékesítette.

Egy esetben egy zalaegerszegi személynek 70 ezer forintért vásárolt Szombathelyen extasy tablettákat, amelyeket a zalaegerszegi Interspar-parkolóban 105 ezer forintért adott tovább a később szintén elfogott megrendelőnek.

Az ALON kérdésére Dr. Takács Tibor elmondta, hogy egyelőre nem tudja megnevezni a kábítószerügyben érintett szombathelyi szórakozóhelyet vagy helyeket, ahonnan az extasy és a marihuána jött, a nyomozás ezen szála még nyitott.

Mivel a szakértői vélemények szerint a K.E. által értékesített kábítószer jelentős mennyiségűnek minősül, a gyanúsított akár életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhető.

Más feltárt ügyekről tájékoztatott Kovács József rendőrszázados a szombathelyi kapitányság alosztályvezetője.

Bukott a kisvárosi drogdíler és a nagyvárosi besurranó

2003. december elejétől Szombathely város területén elszaporodtak az éjszakai órákban a tömbházakban elkövetett besurranások. Ezeknek elkövetője a gyanú szerint egy 30 éves novai lakos volt. Kihallgatása során mintegy 9 sértett sérelmére elkövetett besurranást ismert be. Vallomásában előadta, hogy módszere az volt, hogy az éjszakai órákban, azokban a lépcsőházakban, ahova be tudott jutni, végig nyitogatta a lakások ajtajait, és amelyik nyitott volt, oda bement. Elsődlegesen az előszobában található értéktárgyakat - irattárca, mobiltelefon - tulajdonította el.

Kihallgatását követően elengedték, ám korábbiakhoz hasonló jellegű bűncselekmények miatt 2004. január 9-én ismételten elfogták. Ekkor a kihallgatásakor további 6 besurranás elkövetését ismerte el. A gyanúsított által okozott lopási kár összesen kb. 1.750.000 forint

Egy testvérpár is lebukott a közelmúltban, akik összesen mintegy 3 millió 300 ezer forint értékben garázdálkodtak a környéken, betöréssel, lopással, rongálással. Ők egy műhelybetörés során buktak meg, ahonnan nagy értékű mobilt loptak, aminek egyedi azonosítója ismert volt.
.