A Savaria Karnevál 2007-es helyszínei (részletes)

2007.06.07. 16:20

2007-ben immár nyolcadik alkalommal kerül sor Szombathelyen augusztus utolsó hétvégéjén, 24. és 26. között a Savaria Történelmi Karneválra. A 13 helyszín idén is jócskán bővelkedik színes programokban a bábszínháztól a hastáncon át a világzenéig.

FÓRUM SZÍNPAD

Savaria egykori fóruma ismét a Karneváli produkciók középpontja lesz. A rendezvények előestéjén, látványos nyitó-ceremónia keretében itt veszi kezdetét a „karneváli időszámítás”, hogy a következő napokban történelmi alapú és világzenei koncerteknek, gólyalábasoknak, tűzvarázslóknak adjon helyet a színpad.

Európa legnépszerűbb gitárosai mellett világzenei együttesek, valamint flamenco koncertek, indiai rézfúvósok gondoskodnak a nézők kiváló hangulatáról. Itt lesz látható Sobri Jóska akasztása a Kajárpéci vízirevű előadásában, a gólyalábasokat pedig az itáliai Velencéből érkező Teatro Pavana utcaszínházi produkciója képviseli majd.

Fellép a Tátrai Tibor, Szűcs Antal Gábor és Horváth Kornél összeállítású Latin Trió, autentikus chilei muzsikával a Patricio Baeza Band, az európai világszínpadokon népszerű indiai rezesbanda, a Jaipur Kava Brass Band és a világhírű énekesnő Ramamani a Saraswatiba együttessel, world-jazz koncertjével pedig a Kalengo együttes. A hazai színeket a Besh o droM és a Kerekes Band képviseli. "Csak tiszta forrásból" címmel a Vágtázó csodaszarvas is fellép Grandpierre Attilával a Fórum Színpadon.

ÖREG VÁROS VÁSÁRA - FORUM ET MERCATUS

Szombathely belvárosából idén sem hiányozhatnak a kézművesek, sütödések, gólyalábasok, és árusok, hogy ízletes pecsenyéikkel, langallóikkal, szűrt sörükkel vagy éppen portékájukkal megállásra késztessék a gyertya-, és ólomöntés, papírmerítés fáradalmaitól elpilledt járókelőt, aki ezen időre vélhetően már megvette vásárfiáját a fazekasok, faragók, szövők, fonók és még ki tudja, miféle mesterek-árusok sokaságától…

BOROK UTCÁJA - VIA VINORUM

A Borok utcája évről évre visszatérő vendége Bacchus. A bor és mámor istene mosolyra húzódó szájjal figyeli a XXI. század gyermekeit, amint megidézik őt, igazi forró, vidám karneváli hangulatot varázsolva az augusztus végi éjszakákba. A jókedv itt garantált! Erről számos, messze földön is ismert, vérpezsdítő és táncra perdítő muzsikájáról híres zenekar gondoskodik. Fellép többek között a Pravo, a Fabula Rasa, a Sabbathsong, a Tango Esperimento, a Chalga, a Fláre Beás, az Adje Braco, az Etnorom, a Cimbaliband Balkan Projekt és Elsa Valle is. A magyar folklórt a Csík Zenekar és a Ghymes, valamint és éjszakai táncházaival a Jurta zenekar képviseli.

JÁRDÁNYI PAULOVICS ISTVÁN ROMKERT - HORTUS PUBLIKUS

Az ókori Savaria civil élete elevenedik meg a Romkertben, az ókori város ma is meglévő falai közt. A programkínálatból kiemelkedik a méltán népszerű, de idén megújult Rabszolga+avásár, mely egyben interaktív kvízjáték is: „A római birodalom nehéz napokat él át. Tombol a "rabszolgapiacgazdaság", a társadalom nihilikus önzésben tölti hazugságokkal mérgezett mindennapjait. Már a gladiátorjátékok sem érdeklik az isten áldotta népet. Amoroso Verbalis császári ideológus, főszócső gondol egy merészet, és Flavius Calmaricus Egoismus a népszerű(?) rabszolgakereskedő és önkéntes mérvadó segítségével életre hív egy egész birodalmat lázba hozó interaktív kvízjátékot. A tét óriási. A marcetingus-vetélkedő győztese kiérdemli az év rabszolgakereskedője kitüntető címet és neve felkerül Egoismus neve mellé a halhatatlan pofátlanok emléktáblájára. A döntőt a császárság gyöngyszemében, Savariában rendezik. A győztest a közönség pénzben kifejezett szavazatai fogják piedesztára emelni. Szavazzon Ön is!”

Szintén a Romkertben lesz látható az Atlantis Színház helyzet és jellemkomikummal fűszerezett előadása Greifenstein János rendezésében Vége a dalnak címmel, „birodalmi verseny or- és bérkesztráknak” alcímmel: „A Római Birodalomnak két problémával kell szembe néznie. A kisebbik gond az, hogy határainál állandóak a népvándorló törzsek támadásai. A nagyobbik, hogy a gazdagságnak ára van: előbb-utóbb meg kell nyitni a határokat, mert fogy a munka- és nemzőképes lakosság. Az Atlantis Színház újabb mélyre ható kutatásai derítettek fényt a tényre, hogy az egykor Savariában megtartott legnagyobb birodalmi dalnokverseny valójában titkos tárgyalás volt arról, hogy a határon kívül állomásozó népvándorló versenyzők közül melyik a legszelídebb és legtehetségesebb... melyik lesz a szerencsés befogadott.”

Az előadások sorában itt találkozhatnak még a Horváth Boldizsár Szakközépiskola diákjaival is, akik Nők és férfiak, avagy Omnia vincit Amor!? címmel adnak elő vidám jeleneteket, és eljön a Soltis Lajos Színház is Machiavelli: A fráter című darabjával. Természetesen üzemel majd az ókori jósda, lesz vízvezeték áldozat, gyógyító szertartás és rendhagyó történelemóra a

Legio Brigetioval valamint a Collegium Gladiatoriummal. Muzsikál a Kecskés Együttes és a Szent Kristóf Régizene Együttes.

De ha a római kori kalandozásba belefáradt volna a Tisztelt Látogató, a tabernában vagy a dögönyözőnél felfrissülésre lelhet.

Napijegyek a helyszínen válthatók.
Felnőtt: 1.000 Ft,-
Jelmezes, diák, nyugdíjas: 500 Ft,-

CSEPŰRÁGÓK UTCÁJA

Hogy is lenne karnevál a karnevál mutatványosok, vásári komédiások, tűzvarázslók és gólyalábasok nélkül? Bámulatra késztetnek a Pavane zászlóforgatói, tapsolhat a nagyérdemű a Mare Temporis középkori mutatványosainak, a tüzes szerszámokkal zsonglőrködő Tűzvarázslóknak de az Artistica Anam Cara égig nyúló ember-gúláját, valamint a Madzag Gólyalábas Csoport hórihorgas figuráit is megcsodálhatja. Az Fm zERO dobkoncerttel, és tüzes show-val, a Ritmusállomás Ütősegyüttes pedig szintén dobkoncerttel várja a nézelődőket. A programok mellett látható még a nap során váratlanul felbukkanó hagyományőrző csapatok fel és alá vonulása, a közönség sorainak ijesztgetése és megtizedelése, különféle korok haramiáinak randalírozása…

KARNEVÁLSZÍNHÁZ - TEATRUM SAVARIENSES

TITUS MACCIUS PLAUTUS: A HETVENKEDŐ KATONA
- komédia egy részben -

A Karneválszínház társulata a tavalyi évben ugyan szükségmegoldásként megtalált, de kiválónak bizonyult játszóhelyén, a Megyeháza udvarán fogadja nézőit az ókor talán legnagyobb sikerdarabjának, Plautus A hetvenkedő katona című komédiájának bemutatójával.

A hivalkodó önkény által akadályozott szerelmet győzelemre segítő csavaros eszű rabszolga cselszövéseit Jordán Tamás, Bezerédi Zoltán és Szabó Győző főszereplésével láthatja a nagyérdemű, s a társulatban több régi ismerős mellett ezúttal új arcok is feltűnnek.

AZ ELŐADÁSOK HELYSZÍNE: MEGYEHÁZA UDVARA
Berzsenyi tér 1. (megközelíthető a Belsikátor felől a levéltári tömb-belsőben)

AZ ELŐADÁSOK IDŐPONTJAI, JEGYÁRAK:

2007. augusztus 17. (péntek) 17.30 1.800 Ft,-
(esőelőadás: augusztus 18. 14.00)
augusztus 18. (szombat) 17.30 2.000 Ft,-
(esőelőadás: augusztus 19. 14.00)
augusztus 19. (vasárnap) 17.30 2.000 Ft,-
(esőelőadás: augusztus 20. 14.00)
augusztus 20. (hétfő)11.00 2.000 Ft,-
(esőelőadás: augusztus 20. 17.30)
augusztus 24. (péntek)17.30 2.600 Ft,-
(esőelőadás: augusztus 25. 11.00
augusztus 25. (szombat) 17.30 3.000 Ft,-
esőelőadás: augusztus 26. 14.00)
augusztus 26. (vasárnap) 11.00 2.400 Ft,-
(esőelőadás: augusztus 26. 17.30

SZÍNHÁZI JEGYRENDELÉS:
Kizárólag írásban 2007. július 6-ig a Karneválirodában
Fax: 94/510-160
E-mail:

SZÍNHÁZI JEGYPÉNZTÁR:
Művészetek Háza – Forgó Jegyiroda
Szombathely, Belsikátor 1. Tel.: 94/ 511-266
2007. július 9- augusztus 16. és augusztus 21-23.
Nyitva tartás: hétfőtől péntekig 10.00-13.00; 14.00-17.00
2007. augusztus 17-20. és augusztus 24-26.
Nyitva tartás: (naponta) 10.00- 12.00 és 13.00- 17.30

TÖRTÉNELMI TÉMAPARK (Ferences-kert) - CASRTA MILITARIA

A Történelmi Témapark idén is megnyitja kapuit az egykori Római Birodalom helyén létrejött országok antik hagyományőrzői előtt.

Az Ókori Hagyományőrzők III. Nemzetközi Találkozóján – és a karnevál történetében először – római lovasok is próbára teszik magukat és egymást.

Másfél évezreddel is több idő telt már el azóta, hogy ennyi legionárius taposta Savaria utcáinak kövét. Hegylakó kelta harcosok, hun lovasok, germán hordák, római nehéz- és könnyű gyalogság, gladiátorok élete és harcászata elevenedik meg az ünnepi játékokon. A napi programot egész hétvégén közönségcsábító csinnadratta nyitja a témapark környékén, majd a vendéglátó Savaria Legio hadgyakorlatát csodálhatja meg a betérő. Látható lesz naponta a Terra Taurini marcona keltáival harcoló Legio I. Italica, valamint a szintén Olaszországból érkező Legio XXX Ulpia Traiana. Minden nap találkozhatunk a Collegium Gladiatorium Egyesület halálra szánt rabszolgáival is. Elmaradhatatlan már a Karnevál életében Kassai Lajos lovas íjász, de a Magor és Aja-Gur Hagyományőrző Egyesületek jóvoltából naponta betekintést nyerhet a látogató a nomád életmódba is.

És ha harc, hát legyen harc! Az összecsapások a Csallóközi Lovasíjászok hunjai valamint az Északi Gárda és a Legio I. Adiutrix által megjelenített római erők között minden bizonnyal megtöltik adrenalinnal és füsttel a levegőt. Lesz még lövészeti bemutató magyarázattal, különleges fegyvernemek harca, és lövészverseny íjász, valamint tüzér kategóriában. A sok harc mellett a kevésbé „véres” élvezetekre vágyók láthatják az Artistica Anam Cara ókori mutatványait. Idén is lesz tüzes játék, mely a „szakma” ősi hagyományait eleveníti fel egyedülálló, látványos formában a Ferences-kertben.

Napijegyek a helyszínen válthatók.
Felnőtt: 1.600 Ft,-
Jelmezes, diák és nyugdíjas: 1.000 Ft,-

Előzetes jegyrendelés a Tüzes Játékra (augusztus 24. péntek, 21.00) 2007. július 31-ig a Karneválirodában, kizárólag írásban.
Jegyár (egységesen): 1.200 Ft

KALANDVÁR - CAMPUS LUDENDI

A karnevál nem csak a nagyoké!! A kicsik akár papát-mamát hátrahagyva önfeledten játszhatnak a Gáyer-park fáinak óvó rejtekében.

Kipróbálhatnak égbe szálló felhőjárót, sokpróbás játszóházat, csúzlizdát és körhintát. Rávehetik a mamát egy kis közös gyöngyfűzésre, kitanulhatják a római agyagedény készítés, cipósütés, fafaragás csínját-bínját. És ha mindezek után még mindig van kedvük és erejük karneválozni, nézhetnek bábszínházat, dalolhatnak és táncolhatnak kedvükre. Mindezt akár egy nap alatt…igaz, másnap reggel ismét kalandokkal vár a Kalandvár!

Lesz itt Villa Rustica - ókori kézművesudvar, középkori lovagi bemutató, magyar életmódtáborok és vásárosok. Szórakoztat és mulattat a Tintaló Cirkusz, a Felhővadász és Hétpróbás játszóház, és a Gabalyda Bábszínház. A muzsikára vágyókat Palya Bea, a Kolompos Együttes, az Alma Zenekar és Écsi Gyöngyi ringatja el. De nem marad el a Vaskakas Bábszínház játéka sem, és az igazi vásári hangulatot idéző „Vitéz László és a többiek” bábjáték Kemény Henrik tolmácsolásában.

FERENCES TEMPLOM - BASILICA MUSIKALE

Lelket békítő, szívet melengető muzsika hangjai töltik be a ferencesek templomát, ahol szerepet kapnak a vokális és instrumentális muzsika jeles hazai képviselői is.

„Belső Hang” címmel Lovász Irén, „Nyitva látám a mennyeknek kapuját” címmel pedig Sebestyén Márta koncertjét hallhatják. Hosszú idő után itt mutatkozik be újra a nagyközönségnek a szombathelyi General Harmony Singers.

KELETI UDVAR

Kelet misztikumát villantja fel három napon át a Keleti udvar fűszeres hangulatú szerája. A fülbemászó arab, török, indiai zenék mellett gyönyörű táncosnők kecses mozdulatai varázsolják el az udvarba betérőket. Az érzékek kavalkádjáról a látványon túl egzotikus fűszerek, füstölők, kávé- és teakülönlegességek, nemes keleti kelmék gondoskodnak.

A hastánc show résztvevői: a Jabe Raks, Zubajdah és Kígyónői, a Kelet fényei hastánccsoport és a Mare Temporis Alapítvány. India hangulatát varázsolja elénk a Samsara Quartet, Somi Panni és a Shivatsaki Kalananda táncszínház, török dallamokkal pedig bennünket a Dilber Zenekar andalít el.

Akinek ezek után kedve támadna a csípőringató tánc elsajátítására, ne tágítson a Keleti Udvarból: hastánctanítás várja a karnevál minden napján.

MŰVÉSZETEK UTCÁJA - VIA PALADIA

Idén második alkalommal nyit ki a Művészetek utcája „szabadtéri műterme”. Grafikusok, keramikusok, ékszer- és rézkarckészítők műhelytitkaiba avatnak be bennünket a térség népszerű képző- és iparművészei, az Isis Galéria udvara pedig kreatív kézműves foglalkozásokkal, jó hangulatú koncertekkel várja az ügyes kezű érdeklődőket.Lesz itt játék az agyaggal Bán Klárával, „festőiskola” Balogh István Péter festőművész jóvoltából, az Arthaika Egyesület segítségével pedig a különböző kerámia-, és égetési technikákkal ismerkedhet meg az ügyes kezű látogató a Karnevál minden napján. És amit még feltétlenül ki kell próbálni: tűzzománc-, bőr-, római kori ezüst-, bronz-, üveg-, és kerámiaékszer készítés. A bensőséges programhoz bensőséges muzsika legyen az aláfestés: fiatal, ígéretes tehetségek mutatkoznak be a művészetek utcájában „Karneváli hangok…” címmel. Az állandó programok mellett azonban lesznek még reneszánsz percek a Saltarello együttessel, kortárs magyar kórusmuzsika a Pedagógus Vegyeskar Egyesület jóvoltából, megzenésített versek a Tarisznyásokkal, valamint Devecsery Lászlóval és Balogh Józseffel. Fellép a Bozsodi- quartett, az Energy- Dabaston Dance Team, a Kummer Táncegyüttes, a Melódia együttes, és fanyar humor kedvelőinek Élmények Japánról…és Más Történetek címmel Badár Sándor előadását ajánlhatjuk az Isis Galéria udvarán.

BELSIKÁTOR - TEATRA IN VICO

A hangulatos sikátor idén főként a vállalkozó szellemű fiatalokat, felnőtteket várja. Az „örök gyermekeket” napközben középkori ügyességi játékokkal, kaszinóval, artista és zsonglőriskolával, esténként pedig vérbő komédiákkal mulattatja e helyszín. Többek közt látható lesz Kajárpéci Szép Heléna a Kajárpéci Vízirevű előadásában és a Piros Család a szombathelyi Mesebolt Bábszínház megformálásában.

MEDITERRÁN UDVAR (Belső Uránia Udvar)

Az ókori Róma mediterrán életérzése, sokszínűsége, pezsgése tér vissza a karneváli hétvégére a Mediterrán udvarba. Latin zenei koncertek, táncbemutatók, kacagtató utcaszínházi előadások mellett tüzes produkciók teszik még forróbbá az esték hangulatát.

A latin világot elektronikus tánczenével Dj Ninja, a már jól ismert Latin Spirit Trió, és salsa táncesttel fellépő Patricio Baeza Band idézi.A nyaolc tagú zenekar koncertje közben pedig a szombathelyi salsa tánciskolák mutatják be tudásukat.

Itt lép fel a Magma Tűzszínház, melynek előadása a kortárs zsonglőr és táncművészet ötvözete a tűz ereje által, és igazi különlegességet ígér a Csurgó Zenekar interaktív műsora -nemcsak gyermekeknek-, valamint bukovinai székely táncháza Gáspár János istensegítsi prímás tiszteletére.

FELVONULÁS

A méltán híres fáklyás felvonulásban autentikus öltözetet viselve 1000 jelmezes vonul végig a belváros utcáin. A sort közel két centuriára való római katona nyitja – legionáriusok és segédcsapatok. Őket tógába öltözve az ókori Savaria polgárai követik, majd a középkor és végül a barokk ruhakölteményeit csodálhatja meg az érdeklődő. Lesz itt minden, mi szemnek és fülnek kellemes: mutatványosok, gólyalábasok, zenészek, akrobaták, tűzforgatók és dobosok is tarkítják a színpompás karneváli menetet.

Az idén is lehet jegyet váltani a felvonulás útvonalán elhelyezett lelátóra! Előzetes jegyrendelés kizárólag írásban 2007. július 31-ig.

A fáklyás felvonulás időpontja: 2007. augusztus 25. (szombat) 20.00 óra; Jegyár a lelátóra: 1.200 Ft,-

A hagyományőrzők és jelmezesek búcsúfelvonulásának időpontja: augusztus 26. (vasárnap) 15.00; Jegyára lelátóra: 800 Ft,-

Az előző évekhez hasonlóan a jelmezt viselők kedvezményesen látogathatják a karnevál belépőjegyes helyszíneit. A Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány jelmeztára az ókortól a reneszánszig kínál jelmezt a résztvevőknek. A saját jelmezt viselők az 1800-as évekig bezárólag választhatnak viseletet, a történelmi hűséget szem előtt tartva.

A jelmezkölcsönzés ára, mely a jelmez tisztíttatásának költségét fedezi 1.800 Ft/viselet.

A felvonulásra 2007. augusztus 5-ig lehet jelentkezni az alábbi címen:
Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány – Karneváliroda
Cím: 9700 Szombathely, Aréna u. 8. Pf.: 104
E-mail: , Tel.: 94/510-160

TÖRTÉNELI TÉMAPARK ( állandó programok)

A Történelmi Témapark –egy nagyszabású kezdeményezés első lépéseként- egyedülálló, interaktív állandó kiállítással nyitotta meg kapuit 2007. április 1-jével az antik természettudományok bemutatóparkjaként a szombathelyi Ferences-kertben.

A Történelmi Régészeti Városrész létrehozásáról még 2001-ben döntött a szombathelyi önkormányzat, majd 2003-ban került sor annak a pályázatnak a benyújtására, amely lehetővé tette, hogy a projekt első üteme, a Történelmi Témapark kialakítása, valamint az Aréna utca. 8 szám alatti műemléképület felújítása elkészüljön. A megvalósításban és működtetésben a város mellett a Savaria Legio Egyesület és a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány vett/vesz részt.

A Történelmi Témapark építményei és eszközei a tudomány és a technika csodáit, az ősi anyagok megformálhatóságát, az ókorban felismert és hasznosított tanokat hozzák megfogható, kipróbálható közelségbe. Maga a témapark, az erőd, a várfal, és a bástyák építése is autentikus módon történt, a piros-fehér színösszeállítás pedig a Római Birodalom építészetének mindenütt egységes jellegzetességére utal.

Az Interaktív Játszóházak mintájára működő témapark kipróbálható eszközökön mutatja be az ókorban használatos csigákat, csigasorokat, azaz az antik kor emelőgépeit: azokat az egyszerű gépeket, amelyeket Archimedes is használhatott. A rekonstruált berendezések anyagukban, gyártási technológiájukban megegyeznek az ókor eszközeivel. A látogatók számára a kísérletek valódi körülmények között végezhetők el nagy méretű berendezéseken, nagy tömegű súlyokkal.

A betérő szemtanúja lehet itt a kísérleti régészet eszközeivel készülő „ óriásdaru- emelőgép” készítésének, részt vehet egyes munkafázisokban, láthat torziós hadi gépeket, skorpiókat, ballisztákat, katapultokat.

A berendezett műhelysoron megismerkedhet a fémöntés (bronz, réz, ón, ólom) korabeli technikájával, a faművesség korai eszközeivel.

A tervek szerint a jövőben tovább bővül a Történelmi Témaparkban látható különlegességek sora: az egyszerű emelők mellett láthatók lesznek csigás vízemelők, kanalas, vagy kannás vízemelők, paternosterek, bemutatásra kerül a vízvezeték elve, működése. A már megtalálható hadigépek mellett feltűnnek ostromgépek és a faltörő kos, a fogaskerék áttétek ábrázolására pedig kipróbálhatók lesznek az első „taxi órák”, távolságmérők, taxaméterek.

A látogató megismerheti majd az alapvető optikai technológiákat, sík, homorú, és domború tükröket, mint jelzésadó és továbbító berendezéseket. A technika csodáiból természetesen nem maradhat ki a gőz és a meleg víz felhasználása sem, melyet a többi közt Heron labdáján és az ókori fürdők melegvízellátásán keresztül tapasztalhat meg a néző. Interaktív módon lesz kipróbálható az agyag megmunkálása, a gyömöszöléstől a korongig, mindez a vidékünkre is jellemző, rekonstruált kelta környezetben, kisebb lakóház, és műhely bemutatásával. Látható lesz a „mi vasunk”, a gyepvas, annak kinyerése, lelőhelyei Vas megyében, és feldolgozása a Gyöngyös völgyében. Az építészet alapjaiból is ízelítőt kaphat a betérő: a parkban különleges körülmények között ismerkedhet meg az oszlop, a boltív, a kupola, az ókori beton, és a szendvics szerkezet fogalmával.

A Történelmi Témaparkhoz szorosan kapcsolódik az Aréna utca 8 szám alatt található épület, melyben egyebek mellett helyet kapott a Savaria Legio Egyesület bemutató raktára, ahol az ókori hadi viselettel, és hadi eszközökkel ismerkedhetnek meg a látogatók, de azt is megtudhatják, mit ettek, és mit ittak, milyen ruházatot viseltek a legiósok. A XV. Appolinaris Legio I. századi komplett felszerelése, tábori berendezése, műhely részlete, a használati tárgyak valós raktári elrendezésben, élő bemutató keretében, tárlatvezetéssel ismerhetők meg, de rendhagyó történelem óra megtartására is mód nyílik a helyszínen.

A tervek szerint a témaparkban látható lesz egy magyarázó, bemutató és eligazító, használati utasítást adó, több nyelvű tábla rendszer, amely nemcsak a működéseket, esetleges eredeti ábrázolásokat mutatja be, hanem oktató jelleggel, a fizikai jelenségekre is magyarázatot ad, a látottakat „lefordítja” a modern fizika „hétköznapi” nyelvére.

A kertben egyébként a növényzet is figyelemre méltó, jó néhány mediterrán ill. délszaki növény megtalálható itt, ezek megismerését várhatóan szintén táblák segítik majd.

A Történelmi Régészeti Városrész végső formáját az Isis szentély rekonstrukciójával és a Történelmi sétaút megvalósításával éri majd el, így a szombathelyi történelmi látványosság -ma még Európában is egyedül álló módon - regionális fellegvára lehet majd a kísérleti régészetnek.

Nyitva tartás a Történelmi Témaparkban 2007-ben:
Kedd - vasárnap:
április 1- szeptember 30. 10.00 - 18.00 óráig
október 2-31-ig10.00 - 16.00 óráig
hétfő: szünnap

Augusztus 10-től a témapark a Karnevál előkészületei miatt zárva tart.

Belépőjegy:
A jegy napijegy, egy napon belül − a nyitva tartási idő alatt − többszöri belépésre jogosít.
Felnőtt : 400- Ft/ nap
Diákigazolvánnyal 200- Ft/ nap (legfeljebb 25 éves korig)
3-6 éves korig100- Ft/ nap

A Savaria Legio bemutató-raktárának nyitva tartása:
Hétfőtől péntekig 9.00−15.00 óra között, előzetes bejelentkezés és időpont egyeztetés alapján.
Időpont egyeztetés: Karneváliroda, Szombathely, Aréna u. 8.
Tel./Fax: 94/510-160, 510-161;
E-mail:
Belépődíj: 200 Ft,- / fő

Augusztusban a Legio raktár a Karnevál előkészületei miatt zárva tart.
.