Januártól egyetem lesz a szombathelyi főiskola

2007.06.15. 21:23

A napokban mind a soproni, mind a szombathelyi intézmény szenátusa rábólintott az egyesülési dokumentumokra. Ha a parlament is így tesz, akkor 2008 januárjától indulhat az új egyetem. Karonként három-négy mesterszakkal számolnak, a rektor Sopronban lesz.

A több évtizede tartó egyetemi törekvés folyamán 2007. január 31. volt az egyik legfontosabb dátum – kezdte a pénteki sajtótájékoztatót Gadányi Károly, amit abból az alkalomból tartott az intézmény, hogy célegyenesbe fordult a soproni egyetemmel való egyesülési folyamat.

A rektor emlékeztetett: a fent említett napon született meg a szombathelyi szenátus döntése arról, hogy a főiskola a Nyugat Magyarországi Egyetemmel kezdi meg az egyesülési tárgyalásokat.

Januártól egyetem lesz a szombathelyi főiskola


Másnap – idézte fel a történteket Gadányi – mindkét intézményben létrejött az előkészítő bizottság. Kemény vitákkal tarkított kemény munka következett, ami megnyugtató módon végződött: a soproni egyetem szenátusa június 5-én, a szombathelyi főiskola szenátusa pedig június 11-én elfogadta az új, közös intézmény alapító okiratát, szervezetei és működési szabályzatát.

Mindkét intézmény elfogadta a pályázati felhívás tervezetét is, amely az új intézmény új rektorának és gazdasági főigazgatójának a pályázati kiírását készíti elő. A rektor – mint az egy későbbi sajtókérdés kapcsán kiderült – székhelye Sopronban lesz.

Az alapító dokumentumok jelenleg az oktatási minisztériumnál vannak, innen az országgyűlés elé kerülnek, ahol előreláthatóan az őszi ülésszakban tárgyalják meg, így az új Nyugat-magyarországi Egyetem várhatóan 2008. január 1-én kezdi meg működését.

Ezzel egyidejűleg Szombathelyen Savaria Egyetemi Központ létesül. „Nagyon rövid időn belül egy nagyon régi vágy teljesül, Szombathely is az egyetemi városok körébe fog tartozni” – mondta a rektor.

Ettől függetlenül mindkét intézményre még nagyon fontos tartalmi feladatok várnak, ami egy hosszabb folyamat lesz. Ilyen például a mester- és a doktorszakok indításának a kérdése.

 

Nyugat-magyarországi Egyetem, Szombathely


Az ALON kérdésére Gadányi Károly és a sajtótájékoztatón szintén jelenlevő Czetter Ibolya tanulmányi rektorhelyettes elmondták: a mesterszakok előkészítés alatt állnak, és úgy kalkulálnak, karonként három-négy ilyent sikerül indítani 2009-ben Szombathelyen. A tradíciók miatt a tanári karon szeretnének minél több mesterképzést indítani.

A tíz kar miatt megnyílnak a lehetőségek az alapképzések és mesterképzések jobb összehangolására.

Az egyesült intézményhez ugyanis a szombathelyi főiskola három, a soproni egyetem hét karral csatlakozik. Az összehallgatói létszám várhatóan 22 ezer körül lesz, az egyetem éves költségvetése 16 milliárd forint körül lesz.

A következő fontos és kényes dátum a főiskola életében 2007. június 26-a lesz, amikor kiderül, hogy a jövő tanévben hány új hallgatója lesz az intézménynek.

.