A legjobb éttermek Nyugat-Magyarországon

2007.07.12. 18:13

„A 100 legjobb magyar étterem” címmel jelent meg a közelmúltban a Népszabadság kiadványa. A 116 oldalas katalógus országrészekre bontva közli a helyszíni tesztek után kialakított sorrendet. Vas megyéből három étterem került be, a szombathelyi Pelikán és a rönöki Székely tanya ráadásul maximális pontot kapott.

A kiadványról

Közel ezer forintért árulják a Népszabadság TOP-kiadványok sorozatának újabb piacra került tagját, és nem kétséges, hogy rajtunk kívül még sokan vélik úgy, ennyi pénzt megér az a munka, amit a szerkesztők, újságírók, fotósok és egyéb munkatársak fecceltek a projektbe.

A 100 legjobb magyar étterem első száma tavaly jelent meg, és mivel az utolsó példányig elfogyott, az illetések úgy döntöttek, 2007-ben is megismétlik az akciót.

A legjobb éttermek Nyugat-Magyarországon


Az akció szó használata már csak azért is alkalmasnak tűnik a kiadvány elkészítésének jellemzésére, mivel a munkatársak inkognitóban járják végig az éttermeket, akik jelentkeznek a lap megmérettetésére. A Top-éttermek katalógusba a legmagasabb pontszámot kapott 100 vendéglátó-ipari egység kerül be. A pontozás egy 20 pontos skálán történik, amelyből 12-t az ételek minőségére, változatosságára, 4-et az italválasztékra és 4-et a hely hangulatára és a kiszolgálásra adnak a szakemberek, akik minden éttermet a saját kategóriáján belül pontozták.

Vas megyéből három

A kiadványt elsőre átfutva azonnal feltűnik annak főváros-centrikussága, amiről persze nem feltétlenül a szerkesztők tehetnek. Mindenesetre a Top 100-ba került éttermeknek mindössze körülbelül egyharmada található Budapest határain kívül.

Amit mi tapasztaltunk

A kiadványban említett három Vas megyei étterem közül lapunk kettőt is tesztelt az elmúlt években.. 2004 decemberében a Park Hotel Pelikán vasárnapi menüjét néztük meg közelebbről, két évvel ezelőtt nyáron pedig a körmendi Berki vendéglőben tettünk látogatást.
Ehhez képes figyelemre méltó, hogy míg régiónként általában három helynek sikerült beverekednie magát a listára, addig Nyugat-Magyarországról kilenc étteremet találtunk itt, ami a régiók közül magasan a legtöbb. Ezek közöl három található Vas megyében, ráadásul közülük ketten is megkapták a maximális 20 pontot.

Egyikük a szombathelyi Park Hotel Pelikán, mely mind az esztétikai kialakítása, mind a feltálalt étel tekintetében gyakorlatilag hibátlannak bizonyult. „Vakon megbízhatunk az étterem szakácsaiban” – olvasható a kritikában, mely szerint a hibátlan kiszolgálás az árban is tükröződik, ugyanakkor „az utolsó falatig garantáltan ünnepinek érezzük az ebédet, vacsorát”.

A másik 20 pontos Vas megyei hely a Rönök községben található Székely tanya csárda. A cikk szerzője szerint egyenesen hibát követ el, aki nem áll meg a nádtetős étteremnél a nyolcas főúton haladva. Jócskán kap dicséretet az ételek fantázianeve, mérete és elkészítési módja, csakúgy, mint a csárda alatt található százfős pince. Az árak a „méltányos” jelzőt kapták.

A legjobb éttermek Nyugat-Magyarországon


18 pontot kapott a körmendi Berki vendéglő, amely olyan specialitásokkal szolgál – különös tekintettel a tökmagolajjal készült ételekre -, hogy a közeli Stájerországból is átjárnak ide enni. Az étterem pontokat a szűkösebb desszertválasztékkal vesztett, viszont fogyasztóbarát megoldásként értékelik azt a gyakorlatot, hogy a borajánlatot az ételek mellett tüntetik fel.

A régió többi Top 100-as étterme

Érdemes egy pillantást vetni a nyugat-magyarországi régió többi, listára került helyeire is, hogy tudjuk, jártunkban-keltünkben hol érdemes megállni a környéken.

16 pontot kapott a zalaegerszegi Kiskondás étterem és panzió, ahol a környezet nem túlságosan meggyőző, ellenben „gyorsan, sokat, finomat, olcsón lehet enni”. Ugyanennyi pontot kapott a győri La Mareda, amire pont az ellenkezője igaz: nagyon exkluzív a belső tér, de a menü terén akad még fejlődési lehetőség.

Egy híján maximumot kapott a soproni Perkovátz-ház mint értékmegőrző műhely, ahol remek halételeket enni, és ahol vidéken először jelent meg a hűtött csapot sör.

17 pontot kapott a hévízi Corvinus étterem, ahol remek a – részben a vendégek szeme láttára – készülő vacsora, viszont némi keveredés van a stílusban: a bejáratnál sujtásos huszárok vannak, a felszolgálók ellenben hawaii ingben lepik meg a vendégeket.

A nagykanizsai Szőlőskert fogadó is beküzdötte magát a top-éttermek közé, ételkülönlegességei 16 pontot értek.

„A legizgalmasabb” elnevezésű rovatban, a fentebb említett helyeknél bővebb figyelmet – és maximális pontot – kapott a fertőrákosi Ráspi étterem, amely a leírtak alapján valóban különleges helynek számít. Köszönhető mindez a tulajdonos-séfnek, aki szakács, borász, maga faragta a padokat, ráadásul a virágok és vadnövények nagy ismerője.
.