Egy balatoni muskotály a karnevál bora

2007.07.28. 11:46

Ha olvasóink tudnak titkot tartani, akkor eláruljuk: idén a karnevál bora egy balatonaligai száraz sárgamuskotály, de más boroknak is nagyon jó ár-érték aránya lesz a Borok Utcájában. A kulisszatitkokat egy pénteki borversenyen nyomoztuk ki.

„Főként az erős középkategória képviseli magát ezen a versenyen, így a fogyasztók majd jó ár-értékarányú magyar borokhoz jutnak a karneválon” – mondja kérdésünkre Lukács Szabolcs zsűritag, nem mellesleg idei magyar szommelier bajnok, aki még azt is hozzáteszi, hogy a Savaria Borverseny annyiban különbözik a klasszikus borversenyektől, hogy nagyon családias hangulatú.

A karnevál bora


Ha már egy szommelier bajnokkal beszélgetünk, egy füst alatt azt is megtudakoljuk, hogy mennyire lehet ezt a szakmát megtanulni, és mennyire adottság kérdése a dolog. Lukács Szabolcs erre azt mondja, hogy egy bizonyos szintig egészen biztos, hogy megtanulható - tematikus kóstolásokkal, képzéssel - afölött viszont bizony kell hozzá veleszületett tehetség.

A versennyel kapcsolatos konkrétumokról Márkus Béla a borverseny elnöke beszél a lapunknak, aki elmondja, hogy 34 fehérbort, 2 rosét, és 33 vöröset neveztek az idén, ami nagyjából megfelel a korábbi évek számainak. Az idén is van, de viszonylag kevés a Vas megyei bor, ellenben sok érkezett a Balaton környékéről, Villányból és az ország távolabbi tájairól is.

A karnevál bora


Mindezek a beszélgetések a péntek délután, a borverseny szünetében zajlanak, ami ekkor már cirka két órája tart. Szünet pedig azért van, mert a zsűri éppen végzett a közel hetven féle bor pontozásával, de ez csak az első kör, a legmagasabb pontszámokat kapott 10 bor afféle rájátszáson – ez biztos nem így mondják a profik - vesz részt, azaz a zsűri újból végigkóstolja őket, és úgy állapítja meg a végleges sorrendet.

Egy pohár kiváló villányi vörösbor és egy rövid néptánc műsor után a sajtó képviselőinek is lehetősége van betekinteni, hogy hogyan is zajlik egy ilyen borverseny.

A karnevál bora


Tehát: a bírák egymástól szellősen elválasztott kis boxokban ülnek, nem nagyon beszélnek egymással munka közben, csak kortyolnak, köpnek és jegyzetelnek. A versenyen résztvevő borok egy paraván mögött rejtőznek, onnan a Kőszegi Borbarát Hölgyek segítségével jutnak el a bírák poharaiba. A hölgyek a kóstolandó bort mindig egy piros zsákszerű valamibe rejtik, hogy a bírák ne tudják, hogy éppen mit is isznak. A hölgyek annyit azért mondanak, hogy például 2006-os furmint. A történéseket egy közjegyző és csapata felügyeli.

A karnevál bora


Az egész kétségkívül kevésbé akciódús, mint egy brazil-francia labdarúgó-mérkőzés, de jóval szabályozottabb, objektívabb és hivatalosabb, mint amilyenre számítottam.

A karnevál borának járó díjat hivatalosan 2007. augusztus 24-én, délután fél négykor adják át majd át a Borok utcája színpadán, de mi azért kikotyogjuk, hogy ezt a címet idén a Feind Borház 2006-os évjáratú Balatonaligai száraz sárgamuskotály bora nyerte (Termelő: Feind Péter Balatonfőkajár).

A karnevál bora


A karnevál bora mellett más döntés is született péntek délután. Idén először lett megválasztva a város bora, amely egy esztendőn át képviseli majd Szombathelyt a reprezentatív eseményeken. Ez az elismerés idén a Vaskeresztesi Kékfrankos-Merlot Dornfelder Cuvée 2006-ot illette. (Termelő: Árva Pál Horvátlövő.)
.