A lékai strand: Olcsó, kulturált, árnyékos

2007.08.14. 16:21

Kőszegi barátaink már régóta mondogatják, milyen jó kis strand van a határtól 9 kilométerre lévő ausztriai Lockenhaus (Léka) községben. Így aztán kipróbáltuk a helyet. Bizony, bizony, lassan a strandolás is olcsóbb Ausztriában.

Kőszegnél kilépve a határon valóban igen gyorsan elérjük a települést. Bal oldalon hamarosan feltűnik a dombra épített vár is, melyet a történészek a vidék első kőből épített várai között tartanak számon. A vár egyébként egészen a 20. század elejéig az Esterházyak tulajdonában volt. Ma szálloda, koncertterem és múzeum üzemel itt, de a pletykák azt is tartják, titkos szabadkőműves találkozók színhelyei is az ódon falak. Ez utóbbiról Dan Brownt kell megkérdezni, mi csak annyi mondunk, esetleg érdemes beépíteni a programba a megtekintését.

A lékai strand


A kanyargós úton továbbhaladva a falu után a jobb oldalon találhatjuk a strandot, könnyen felismerhető bordó főépületéről. Az épület előtt tágas, ingyenes parkolóban hagyhatjuk a kocsit.

A pénztárnál jegyet váltva ér bennünket az első meglepetés, ugyanis az árai igencsak barátiak, még a magyar pénztárcáknak is. Felnőtteknek 3 eurót kell leszurkolni, gyermekeknek pedig 6-15 éves korig 1 eurót a napijegyért. 6 év alatt ingyenes. Öltözőkabint is bérelhetünk, ennek kemény 1 euró az ára naponta. Bizony, bizony, lassan strandolni is érdemes átjárni Ausztriába, nem csak biciklizni.

 

A lékai strand - Katt a képre!


Beljebb lépve egy kicsi, gondozott, tiszta, rendezett, és meglepően szép strand tárul a szemünk elé. Egy normál, körülbelül egy méter mély medence, egy kis gyermekmedence és egy harmincméteres, négy startköves úszómedence alkotja a repertoárt, mindez megfejelve egy ingyenes, középméretű csúszdával. Ez utóbbi aztán a strandolás teljes idejére le is köti az aprónépet.

 

 

A lékai strand


A területen öltözőkabinok, tusoló, tiszta mosdók és WC-k valamint egy teraszos kisvendéglő található, de tudunk röplabdázni lábtengózni és pingpongozni is. A medencék fémből készültek és úgy valamiért csúszósabbak az átlagnál, érdemes vigyázni erre. A nyírt, gondozott gyepen napozhatunk, de árnyékba is húzódhatunk a domboldal árnyas fái között megbújva.

Ott jártunkkor éppen felhős idő volt, alig volt strandvendég, de gyanítom, kánikulai napokon sincs embertömeg a lékai strandon.

Az egész légkör családias, szerethető és közelsége miatt akár egy kerékpártúrával egybekötött családi kirándulás egyik kiváló állomása lehet.

További képek a strandról

Léka, strand:

Nyitva: minden nap 9-19 óráig
(rossz idő esetén zárva)

Árak (2007 augusztus):
Felnőtt napijegy: 3 euró
Gyermek napijegy 1 euró
Diák és katonajegy: 1,5 euró

A napijegy ingyenes csúszdahasználatot tartalmaz

 

.