Start előtt az idei karnevál: Éles esküvő is lesz

2007.08.15. 15:55

A Karneválszínház már most pénteken elindul, és a fősodorra sem kell már sokáig várni. A Szabó Győző és Bezerédi Zoltán színészekkel megerősített szervezők az indulás előtt ma újabb részletekről szóltak. Megismertük a jegyespárt is, akik jövő pénteken római módi, valódi házasságot kötnek.

Minden valószínűség szerint az idei karnevál előtt utoljára találkoztak az esemény főszervezői a sajtó képviselőivel. Az idei karnevál minden részletébe nem mennénk bele, egyrészt mert ezt már megtettük, másrészt meg úgyis megírjuk őket élőben.

Savaria Karnevál


Pontokba foglalva a lényeget:


 • A megújult karnevált idén nyolcadik alkalommal rendezik meg. Szommer Ildikó szerint úgy gondolja, a változások mögött a szándék ugyanaz: történelmet tanítani játékos formában, a város múltjára reflektálva. Valószínűleg ez a magyarázata a karnevál sikerének.

 • Tegnap elkészült a műsorfüzet, ez már megtalálható a Fő téri standon. A hátoldalán egy hasznos karneváltérkép található.

 • A város két rádiója folyamatos tájékoztatást ad a parkolási helyzetről, ez főként az idelátogatók ilyen irányú gondjait enyhítheti, de nem csak.

 • Idén először kalandprogramként – 18 éven felüli férfiaknak – lehetőség van a légionistákkal való táborozásra, gyakorlással, sátorozással, vonulással. Keresnek egy médiaszemélyiséget is, aki szintén beszállna. Eddig érdeklődés van, konkrét jelentkező még nincs.

 • Az idén nagyon sokan érkeznek üdülési csekkel, amivel a különböző helyszínekre jegyek is válthatók.

 • Duró Győző, a Karneválszínház vezetője az idei darabról beszélt. Ahogy már a plakátok is hirdetik, a megyeháza színpadán Plautus egyfelvonásos komédiáját, A hetvenkedő katonát állítják színpadra. A főszerepekben többek között Szabó Győző, Bezerédi Zoltán, Jordán Tamás és Szorcsik Viktória lesz látható, de sok, a korábbi évekből ismerős színészarc (Horgas Ádám, Botos Éva, Vass Szilárd, a Homo Ludens tagjai stb.) A darab rendezője Lendvai Zoltán, az ő nevéhez fűződik a 2002-es Szent Márton-játékok.

 • Bezerédi Zoltán szerint a színháznak igazából jó helye a Ferences-kertben lenne. Ő úgy jár vissza nyaranta Szombathelyre, mintha hazajönne. Szereti a felvonulást, szereti, ha tök ismeretlen emberek integetnek neki, ő meg visszaintegethet, ezzel okozva örömet. A legérdekesebb előadás az volt, amit két évvel ezelőtt elmosott az eső. Úgy gondolja, az ókori daraboknak azért van most újra szezonjuk, mert tiszták, világosak, ráadásul olcsóbb is színpadra állítani őket.

 • A Savaria Történelem Karnevál történetében először, egy autentikus római esküvő keretében összeházasodik Pék Ciprián és Miltényi Hajnalka. „Ez lesz eddigi életünk legfontosabb és legszebb napja” – mondta a sajtótájékoztatón a vőlegény. A ceremónia augusztus 24-én, péntek délután 16 órakor lesz a Romkertben.

 • Annyira megnövekedett a programok száma, hogy gyakorlatilag önálló karneváli helyszín lesz az evangélius templom, Mandala bútorbolt és a Savaria tér.

 • Egy baleset miatt nem jön a szerb KAL zenekar (péntek este játszottak volna), egyéni konfliktusok miatt lemondta a szereplését egy gladiátorcsapat. Mindkettőt más, hasonló programokkal helyettesítik.

 • Most már biztos, hogy lesznek római lovasok a karneválon. Egy német csoport érkezik, a lovon lesz Móra Attila is, aki lóügyileg az Eragon és a Trója filmben is dolgozott.


 • Három plusz kép a sajtótájékoztatóról:

  Savaria Karnevál


  Savaria Karnevál


  Savaria Karnevál

  .