Csirkés tamale

2007.08.26

A tamale a latin kulturának az egyik legfontosabb ünnepi étele. Az egyik kedvenc a csirkés.

Hirdetés

4 főre 

Elkészítési idő: 1,5-2 óra

A tamale a latin kulturának az egyik legfontosabb ünnepi étele. A kukoricamassza készíthető egymagában, vagy különféle tölteléket adva hozzá. Kukorica- vagy banánevelekbe csomagoljuk.

 

Séf László

Feleségemmel minden vasárnap reggel az a programunk, hogy ellátogatunk a Pacific Palisades farmer piacra (valójában egész héten erre várunk), ahol a Los Angeles környékének legjobb tamaléját lehet kapni. A mexikóiak kis sátorban árulják. Nekünk a recepben szereplő csirkés variáció a kedvencünk..

(Az említett Pacific Palisades egyébként Santa Monica és Malibu között található. Itt rengeteg sztárnak és filmrendezőnek van itt háza. Ilyen például Britney Spears, Steven Spielberg, sőt Schwarzenegger régi háza is itt van, amiben nem egyszer fôztem már. Ja és a legendás OJ Simson-ház is, ahol a futbalsztár a bíróság szerint nem meggyilkolta meg a feleségét.)

A jó tamale puha, csípős és szaftos!

 

 

Tamale


Hozzávalók:

1 dl finomra darált kukorica dara (apró polenta, masa)
2 dl csirke alaplé
1 dl kukorica olaj

1 evőkanál szodabikarbóna
Főtt csirke
1 dl salsa verde vagy egyébb csípős paradicsom mártás
Kukorica levél (válasszuk a zsenge, friss leveleket)
Barbecue (BBQ) szósz

Elkészítés:

A kukoricaleveleket áztassuk be langyos vízbe addig, amíg megpuhulnak. (kb. 30 perc). Turmixgépbe jól összekeverjük a kukoricadarát, az olajat, a sót és a csirke levet. A főtt csirkét száljaira szedjük - a melle húsa talán alkalmasabb - majd kezdjük el tölteni a leveleket. A levelet kifektetjük, majd megkenjük a kukorica masszával és megpakoljuk csirkével, majd BBQ szósszal és újra a masszával. A leveleket behajtjuk, hogy a töltelék ne essen ki, és a végeit megkötjük. Lassú tűzön, gőzben addig főzzuk, amíg puha nem lesz, és a levelek elválnak a kukorica darától. (kb.40 perc)

Valójában bármivel tölthetjük.

Tamale főételnek:
A töltelék lehet: marhahús és sült fokhagyma, füstölt gouda sajt, BBQ csirke (főtt csirke és BBQ szósz), füstölt lazac, spenót, articsóka, feta sajt és szárított paradicsom, homár és thai kókuszdió mártás, kecskesajt és szárított paradicsom, mangó és főtt csirke....

Tamale desszertnek:
Belga csokoládé, málna és sült dió, karamellás alma és jamaikai rum, zöld kukorica és sárga kukorica........

BBQ szósz:

2 kanál olaj
1 vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 kanál mustár
4 kanál barna cukor
1 dl sör
2 kanál worcestershire szósz
chilipor, cayenne bors, fekete bors, füstölt por
½ kanál sima ecet
½ liter ketchup

Olajon a kockázott hagymát és a kinyomott fokhagymát megüvegesítjük. Hozzáadjuk a barnacukrot, mustárt. Amikor a cukor elolvadt (kb 2-3 perc), beleöntjük a ketchupöt a worcestershire szószt, az ecetet, és hozzáadjuk a fűszereket. Elkeverjük és legalább 1 órán keresztül lassú tüzön főzzük. A jó BBQ szóz enyhén csípős, édes és savanykás is egyben.

 

 

 

Séf László logó