A vasszilvágyi Magyar Nyugat Könyvkiadónál ritka gasztronómia klasszikus jelenik meg. Vas megyeieknek kedvezmény.
A vasszilvágyi Magyar Nyugat Könyvkiadónál (www.magyarnyugat.hu) napokon belül megjelenik Alsószopori Nagy Ferencné: Dunántúli szakácskönyv című elfeledett remekműve, a magyar gasztronómiai irodalom klasszikusa − az 1926. évi szombathelyi kiadás alapján.
Alsószopori Nagy Ferencné: Dunántúli szakácskönyv
A magyar gasztronómiai irodalom gyöngyszeme, könyvárverések keresett ritkasága Alsószopori Nagy Ferencné Dunántúli szakácskönyve. 1906-ban jelent meg először. Harmonikusan keveredik benne az egészségesebbé reformált magyar konyha a meghonosodó franciás jellegű ételekkel, bécsi s más külföldi hatásokkal – mégis „a főzés módja és jellege színmagyaros benne”. Utolsó, 1926-os kiadása ezernél több kipróbált, sikeres ételreceptet tartalmaz: főképp dunántúli polgári konyhákban, falusi kúriák tűzhelyein, vadászházaknál sütött-főzött finomságokat, ugyanakkor az egyszerűségükben is nagyszerű paraszti eledelek sem hiányoznak. A sokszínűség némelyik ételféleségen belül is bámulatos, a szilvás gombócnak például öt változata szerepel... Ma is népszerű ételek mellett páratlan, régi ízek, elfeledett specialitások kelnek új életre. Ennek a legteljesebb kiadásnak – eredetileg a szombathelyi Pannonia Sajtóvállalat publikálta – a jelen kötet a reprintje, amelyet, stílszerűen, a vasszilvágyi Magyar Nyugat Könyvkiadó tesz most közkinccsé. Nem múlandó értékű, napjainkban is kitűnően használható szakácskönyvvel gyarapítva ételkultúránkat. (Dr. T. G.) Magyar Nyugat Könyvkiadó, Vasszilvágy, 2007. A reprint kiadás utószavát írta: dr. Tasnádi Gábor. 145x208 mm, 2+352+12+6 (ebből 5 színes) oldal. A színes táblaborítót rajzolta: Hornyák László. ISBN 978-963-87612-2-4 Bolti ára: 2950 Ft |