100 nap, amely nem rengette meg a világot

2004.02.06. 20:25

Látszólag a kispályás politikai adok-kapok újabb epizódja volt Ágh Péter (Fidelitas) és Marton Zsolt (IDF) pénteki sajtótájékoztatója holmi vásárolt szavazatokról és fenyegetésekről. Ám ez az ügy – ellentétben az okmányiroda- és az Újságíró Klub-műbalhéval - akár komoly is lehet.


A sajtótájékoztató apropóját a Magyar Nemzet egy múlt őszi cikke adta. 2003. október 30-én az újság azt a kérdést tette fel egy cikkben, hogy fizettek-e a voksokért a Vas megyei ifjú szocialisták. A dokumentumok szerint 4 ezer forintot fizettek pártonkívüli fiataloknak azért, hogy a Fibisz Kőszegen tartott megyei tisztújításán egy megadott jelöltre szavazzanak.

Az egyik érintett feljelentést tett ekkor, és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság magánokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt eljárást kezdeményezett az üggyel kapcsolatban.

Egy nem sokkal később, szintén a Magyar Nemzetben megjelent írásból pedig az derült ki - mondotta Ágh Péter – hogy a feljelentést tevő fiatalt megfenyegették, aminek hatására az visszavonta a feljelentését, ám minderről még aznap bejelentést tett a rendőrségen.

Ágh Péter a sajtótájékoztatón elmondta: 100 nap telt el azóta, hogy ez az ügy kipattant. Úgy vélekedett, ha helyi szinten a baloldal a tiszta közéletért emel szót, akkor a valódi kérdésekre valódi válaszokat kellene adnia. Egyik oldalról a lejárató akcióik sikertelenek, másik oldalról, ha egy bűncselekményről szólnak a hírek, az ügyben semmi sem történik.

Marton Zsolt még hozzátette: azt sem lehet tudni már 100 napja, eljutott-e odáig a nyomozás, hogy gyanúsított megnevezése történt-e ez ügyben, sőt még a bejelentést tevő fiatalembert sem hallgatta ki a rendőrség. Elmondta, hogy több, a mai napig is aktív ifjú szocialista politikus is érintett lehet az ügyben, legalábbis az országos napilap állítása szerint. Kíváncsi lenne a polgármester véleményére is, hogy ő vajon milyen esélyt lát arra, hogy ez a szavazatvásárlási botrány mielőbb megnyugtatóan tisztázódhasson.

Újságírói kérdésre, hogy a két fiatal politikus megkereste-e a rendőrséget információkért, Marton Zsolt úgy válaszolt, hogy nem akarták a rendőrséget ilyenekkel zaklatni, inkább a nyilvánossághoz fordulnak, és a sajtó sem mutatott különösebb érdeklődést a téma iránt.

Az ALON péntek délután megpróbálta elérni a rendőrségi illetékest, sajnos sikertelenül.

A vonatkozó Magyar Nemzet-cikkek:

Fizettek a voksért az ifjú szocialisták?
Megfenyegették a feljelentőt a fiatal baloldaliak
.