Popszobrok: a magyarok közül csak Radicsnak van

alon.hu

2008.01.14. 22:42

A jelek szerint Radics Béla az egyetlen magyar rockzenész, akinek szobrot emeltek. Sőt, az egyetlen könnyűzenész, hiszen nem csak bronzrockereket, de kőtáncdalénekeset vagy agyagdiszkósokat se találunk sehol az országban. Ha valaki mégis tudna ilyenről, jelezze.

Radics Béla valószínűleg az egyetlen
A Radics-szobor Budapest XIII. kerületében, a Vőlegény u. 4. szám alatt, a belső udvaron áll (de bárki számára megközelíthető, nincs kerítés, vagy ilyesmi). Béla jobb kezével V betűt formál, akárcsak annak idején koncert közben.

 

Popszobrok - Radics Béla

 

 

Radics Béláról
Radics Béla (Budapest, 1946. február 6. – Budapest, 1982. október 18.) magyar gitáros, énekes, zeneszerző, beceneve „R. B. Kapitány”. Az 1960-as, 70-es évek magyar könnyűzenéjének legendás gitárosa, a magyar Jimi Hendrix.
Játszott a Sakk-Matt, az Aligátor, az Aréna, a Nevada és a Tűzkerék együttesben, de legnagyobb sikereit a Taurus tagjaként érte el. ( Wikipédia)


A szobrot Kovacs Karoy, Los Angelesben élő erdélyi szobrász készítette, és 2005 októberében avatták fel. Hogy mekkora a művészi értéke a szobornak, azt nagyon nem firtatnám, de legalább van.

Vele szemben, az V. lépcsőház falán emléktábla: „Ebben a házban élt és alkotott a legnagyobb magyar gitáros Radics Béla 1946-1982 ’Béke és szeretet legyen a szívben’ R. B. emléktársaság 2000. II. 6-án”. Egyébként a szobrot is e társaság állítatta.

 

 

Popszobrok - Radics Béla-emléktábla


Tágabban értelmezve

Radicson kívül még egy zenészt sikerült felhajtanunk, aki nem a klasszikusok közé tartozik, és van szobra kis hazánkban. Igaz, ő nem magyar: Satchmo, azaz Louis Armstrong Bánkon, a Tó Hotel kertjében időzik.

Ezzel aztán véget is ért a sor. Ha kicsit tágabban értelmezzük a popkultúrát, akkor megemlíthetjük még a budapesti Nagymező utcában álló Hofi-szobrot, valamint a városligeti Vajdahunyad várába odacsempészett Lugosi Bélát (eddig még senki se vallotta be, hogy ő állította volna, egyszer csak ott volt, és kész…).

Egy budapesti civil szerveződés tervezi még, hogy Frank Zappának állítsanak eképpen méltó emléket. Zappának amúgy már van szobra, csak nem nálunk, hanem a litván fővárosban.

Külföldön nem ritka

És ha már külhonban járunk: a svájci Montreux-ben Freddy Mercury emeli jobb kezét az égnek (némi hasonlóságot ugye fel bírunk fedezni Radiccsal), Párizsban meg az Edith Piaf téren áll a sanzonénekesnőt formázó bronz alkotás.

 

 

Popszobrok - Freddy Mercury Svájcban


A tengerentúlon, konkrétabban az Egyesült Államokban pedig se szeri, se száma a könnyűzenészeknek emelt szobroknak: Memphisben természetesen van szobra Elvis Presley-nek, Seattle-ben Jimi Hendrixnek, a Georgia állambeli Augustában James Brown-nak.

Még Kuba sem maradt ki a sorból, a havannai John Lennon Parkban (vagy ahogy a helyiek emlegetik: a Parque Rockeros-ban) egy ülő padon John Lennon-szobrot csodálhat meg az arra járó. Maga Fidel leplezte le 2000-ben.

 

 

John Lennon


De Lennonért nem kell ennyire messze utazni: a liverpooli repülőtéren özvegye, Yoko Ono hat évvel ezelőtt avatta fel Tom Murphy 2 méter 15 centi magas alkotását. Ezzel egyidejűleg a repteret is átkeresztelték, így ma már Liverpool John Lennon Airport a hivatalos neve, és az Imagine egyik sorát, az „above us only sky”-t használják reklámszlogennek. 2005-ben, halálának 25. évfordulóján Londonban is állítottak egy Lennon-szobrot.


(Fotók: Radics - Bakos Ferenc; Mercury - swiss-riviera.com; reptéri Lennon - fola.org.uk)

 

.