Sikertelen szombathelyi EU-pályázatok: Még a kispadon sem

2004.02.14. 13:18

Az MDF részéről kemény kritika hangzott el azzal kapcsán, hogy a szombathely önkormányzat által benyújtott pályázatok még tartaléklistára sem kerültek az Európa Pályázat Előkészítő Alap (PEA) első fordulójában.

Hogy képben kegyen az olvasó, miről is beszélt pontosan Marton Zsolt, az MDF városi elnöke a pénteki sajtótájékoztatón, némi háttér információval kell kezdenünk.

2004 és 2006 között az Európai Unió Strukturális és Kohéziós Alapjaiból Magyarország a kötelező hazai társfinanszírozással együtt várhatóan mintegy három és fél milliárd euró támogatásban részesül, melynek általános célja a régiók közötti különbségek csökkentése, az elmaradott régiók felzárkóztatása.

Ahhoz, hogy hazánk igénybe vehesse a forrásokat, programokat kell készítenie, melynek keretében meghatározza azokat az ágazati és térségi fejlesztési prioritásokat, amelyek fejlesztéséhez fel kívánja használni az EU forrásokat.

Az Európa Pályázat Előkészítő Alap (PEA) célja olyan projektek előkészítése, amelyek megvalósítása az EU vonatkozó támogatásának elnyerése esetén a 2004-2006 közötti időszakban megkezdődhet.

Ahhoz, tehát, hogy majdan az EU pályázatokon sikeresen szerepeljen térségünk, már most, az előkészítő szakaszban jelentkezni kell projektötletekkel.

Marton Zsolt úgy ítéli meg, jóval több projektötlettel kellett volna a városnak jelentkeznie, különösen a turisztika, a gazdasági versenyképesség, a környezetvédelem és az infrastruktúra területén, hogy majdan ezeket a fejlesztéseket ne pusztán önerőből kelljen megvalósítani.

Debrecen városa 10 ötletből 10-et, Pécs pedig 22 ötletből 21-et tudott megnyerni. Győrben, a sikeres pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílik a volt laktanyaépület rehabilitációja keretében emelt szintű szociális otthon kialakítására, míg Veszprém az elektronikus közigazgatások fejlesztésére kiírt pályázaton került az esélyes programok közé.

A szombathelyi önkormányzat által benyújtott pályázatok még tartaléklistára sem kerültek

Marton Zsolt szerint a városnak biztosítani kell a sikeres pályázatokhoz szükséges pénzügyi fedezetet, és a már tervbe vett fejlesztéseket is úgy kell ütemeznie, hogy megvalósításuk ne vonhassa el az induló projektek elől a forrásokat.

Összehangolt érdekérvényesítésre van szükség, emelte ki Marton Zsolt, mert aki most lemarad, az elmarad. Ugyanakkor azt is elismerte, hogy ezen pályázatoknál komoly kritérium volt a regionális fejlettségi szint is, ez is okozza, hogy a Nyugat-dunántúli régió jóval kevesebb nyertes pályázatot tudott elkészíteni

Nincs minden veszve, hiszen indul a PEA 2, itt még javíthat az eredményeken a város, ehhez azonban több pályázati ötletre és összehangolt munkára van szükség.
.