Szombathelyi reptér: Szárnyaló tervek

2004.02.17. 20:45

Nagy visszhangot váltott ki egy osztrák vállalkozói csoportnak egy minapi szombathelyi bemutatkozása. A cég nemzetközi repteret álmodott a városba, irányítótoronnyal, 1600 méter hosszú kifutópályával. Közzétesszük a látványterveket is.

Savaria reptér

Február 16-án a szombathelyi városházán egy oberwarti vállalatcsoport egyik tagja, az Unger International vázolta elképzeléseit a szombathelyi reptér felújításáról. A bemutatkozás célja az volt, hogy már a kezdetekkor bevonja a nyilvánosságot a tervekbe, illetve elnyerje a térség politikai és gazdasági szereplőinek támogatását. A gyorsreagálásokból úgy tűnik, sikerült is, mivel minden érintett üdvözölte az ötletet.

A Savaria reptér egy emberléptékű létesítmény lenne, amely a belföldi- és a nemzetközi, a személy- és a teherszállítást egyaránt kiszolgálná Szombathely és Oberwart városok vonzáskörzetében. Jozef Unger, a csoport tulajdonosa úgy becsüli, a teherforgalom tenné ki a forgalom zömét, körülbelül 70 százalékot.

A reptér építése két lépcsőben történne, a végleges formáját 15-20 év múlva nyerné el.

Az első lépcsőben történne a minimum 1600 méter hosszú és körülbelül 40 méter széles szilárd burkolatú kifutópálya és az új központi épületegyüttes létesítése az irányító toronnyal, valamint több hangár építése, amelyek szerviz, repülőtérbiztonsági és tűzoltó funkciók mellett a raktározásra biztosítanak majd lehetőséget.

A fejlesztés második lépcsőjében kerülnek sorra a logisztika és a szolgáltatói tevékenységek.

A projekt következő állomása 2004 közepe lesz. Eddig megtörténik a műszaki megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, és beszerzik a szükséges szakértői véleményeket a környezetre és a regionális gazdaságra gyakorolt lehetséges hatásokról.

Ami a terv lényegi kérdését, a finanszírozást illeti, sajnos meglehetősen kevés információ áll pillanatnyilag a rendelkezésre. A nyilatkozatokból az sejlik ki, hogy a nyilvánvalóan milliárdokba kerülő építkezést főként magántőkéből finanszírozzák majd, de a számítanak állami és önkormányzati pénzekre is.

Ez utóbbi kérdés kapcsán érdemes megjegyezni Ipkovich György szombathelyi polgármester a városi tévének adott kedd esti nyilatkozatát, amelyben azt mondta, előny lehet, ha a reptérhez nem igényelnek kormányzati hozzájárulást.

Savaria airport


Savaria reptér


Savaria reptér


Savaria reptér

.