Bulgária lesz a nyerő? - Utazás 2008 kiállítás, szombathelyi légiósokkal és szakéval

2008.03.02. 22:01

A légiósokkal felturbózott szombathelyi stand a Savaria Történelmi Karneválra és a Szent Márton útra koncentrál. A szomszédban háromféle kőszegi borral kínálnak, de csak az egyiket ajánlja nyugodt szívvel a hostess. A beszámolóból megtudjuk, hogy Rose fizetése nem emelkedett, ezért idén Bulgáriára kacsingat.

Ezt is meg lehet unni, jut eszembe, most hogy már több mint tíz éve járok Utazás kiállításra a Hungexpóra.

A változatosságot az jelenti, hogy némely években, ahogyan idén is, veszem a fáradságot és kimegyek már a zártkörű szakmai napra, amiben az a jó, hogy nincs akkora tömeg, valamint – lévén alacsonyabb a színespapírgyűjtő melegítőgatyás hordák száma - nagyobb mértékben kínálják meg az embert jófajta csabai kolbásszal, erdélyi kaláccsal, neadjisten, szakéval.

Újdonság viszont nemigen akad, az árak meg – ki hitte volna? – jócskán emelkedtek.

Szombathely


A szombathelyi stand tényleg mutatós, és sokat dob rajta a sarkon pózoló három délceg légiós, azt sajnos elfeledtem megkérdezni tőlük, vasárnapig ott posztolnak-e, vagy csak az ifós szakmának szól e rendíthetetlenség. Le is fotózom őket, hogy megmaradjanak az örökkévalóságnak, a gond csak annyi, hogy mindezt viszonylag új mobillal teszem, így a technika ördögének köszönhetően e képet bármikor, bárki megtekintheti, aki személyesen felkeres. (Szerencsére a kiállítás honlapján pont a szombathelyi standot tették ki a fotók közé. Ez jó jel. Ráadásul így nemcsak látványképünk van - a szerk.)

A mi kis dizájnstandunk egyértelműen csak a Savaria Történelmi Karneválra és a Szent Márton útra koncentrál, a többi szombathelyi ajánlat a szemközti standnál. A másik szomszédban Vas megye, háromféle kőszegi borral, egy fehér, kettő vörös, de csak az egyiket ajánlja nyugodt szívvel a hostess, én meg hiszek neki.

A két belföldi pavilonban (B és D), a központi téma a víz, gondolom, emiatt tűnik fel több standon is egy-egy akvárium, a víz tetején bájosan lebegő sárga gumikacsákkal. A wellness-ajánlatokat most nem veszi be az agyam, nem is rég volt a Spa & Wellness kiállítás, azt hiszem, sok ebből ilyen gyakorisággal. (Lehet, hogy nincs igazam, a múltkor nyilatkozta Karácsony Mihály, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítványtól, hogy továbbra is folyamatosan nő az üdülési csekket használók száma. Azt meg, ahogy elnézem, úgyis wellness-szállókban költi el a magyar.)

Utazás 2008


A külföldi ajánlatokat felvonultató A pavilon első nagyobb vizuális élménye most is a MÁV stand (nem is tudom, miért nem a belföldiek között van, túl sok megnyerő ajánlattal nem szoktak előállni, ami a nemzetközi járataikat illeti), ami pontosan ugyanúgy néz ki, mint tavaly meg tavaly előtt. Nem is baj, hogy hülyén fényképezek.

Taiko

A japán standot ünnepélyesen nyitják meg előbb a taikósok (a taiko a hagyományos japán dob, és őket valahogy sikerül lefotózni, majd a képet is áttölteni, aminek később valamiért igen nagyon örülök), majd több japán úriember és Kovács Miklós turisztikai szakállamtitkár, aki japán szokás szerint részt vesz kagamibirakiban, azaz a szakés hordó kalapáccsal történő felnyitásában. A szakéról, a szakértelemről és a szakállamtitkár szakálláról többen kezdetleges, ám szakégőzben elfogadhatónak tűnő szóvicceket faragnak.

Utazás 2008


A nyaralóprogramokat illetően egy dolog azonnal szembeötlik, ahogy elkezdem lapozgatni a katalógusokat, mégpedig az áremelkedés. A tavalyi ajánlatokhoz képest úgy 10 százalékra saccolom az utazásokat érintő inflációt, a fizetésem emelkedését meg nagyjából nullára, ami nem tölt el különösebben jó érzéssel. Idén megint szerveznek Jordániát is (tavaly sorra mondták le az irodák a chartereket Magyarországról), de a jelek szerint nem nekünk.

Utazás 2008


Olcsóbb megoldásokat keresve erősen gondolkozni kezdek Bulgárián: kétágyas szobában, félpanzióval, repülővel, illetékkel együtt – a főszezonnak számító július végét és augusztust leszámítva – 140-ből megáll két teljes hét is, más tengerparti helyekre (Tunéziát leszámítva) ennyiért jó, ha egy hétre visznek el. Irány a Napospart?


(Fotók: alon.hu, utazas.hungexpo.hu)
.