Rohonc: Egy békebeli strand Ausztriában

2017.06.25. 11:00

Szombathelytől alig 20 kilométerre, az ausztriai Rohonc (Rechnitz) községben található a környéken lakók egyik kedvelt fürdőhelye.

A bucsui határátkelőtől néhány kilométerre, a hegyoldalak között megbúvó kis falu szűk utcáival, meredek domboldalra épült házaival önmagában is megér egy kirándulást, de a fő vonzerő persze a strand. Nyári hétvégeken elég sokan zarándokolnak ide a környező településekről, beleértve Magyarországot is, de a zsúfoltság meg sem közelíti a Tófürdőét vagy Sárvárt, hétköznap pedig kimondottan szellős.


A völgyben kiépített strand egy gát segítségével kialakított mesterséges tó, melyet egy hegyi patak táplál. Külön öröm, hogy a környéken lehetőség van ingyen parkolásra is, s ha szerencsénk van, az árnyas fák alatt is sikerülhet elhelyezni a kocsit. (Itt jegyzem meg, a tó remek kirándulási lehetőség kerékpárosok számára is.)

A belépőjegy leszurkolása után egy kisebb dombot kell megmászni (ez lenne a völgyzáró gát), majd elénk tárul a közepes méretű tó a maga szépségével. A parton söröző, büfé, fagyizó, füves napos és árnyékos helyek; mi szem szájnak ingere.

Az egész helyszín rendkívül tiszta, kulturált kialakítású, az embernek az az érzése támad, hogy az itt napozó, pihenő vendégek mind egy nagy család tagjai. Békebeli hangulat, a völgyben talán itt ragadt valami a hajdani monarchiából.

A gyermekeknek a fő attrakció egy ingyenesen használható nagycsúszda, amely nagyjából meg is határozza az itteni programot az idelátogató családok nagy részénél. A hozzám hasonló infantilis apukák is előszeretettel állnak sorban itt. Ezen kívül jól felszerelt játszótér, homokozó, mászóka várja az aprónépet, strandröplabda és gördeszka pálya a sportolni vágyókat.

A tó vize 5 méter mély, és hidegebb az átlagosnál. Ezért nem árt némi elővigyázatosság, célszerű óvatosan közelíteni hozzá. Gyerekek és gyengén úszók számára van egy leválasztott sekély terület, amely lehetőséget ad a számukra is élvezni a tó örömeit.


Szívesen írnék negatívumokat is, hogy ne legyen reklámszaga az ismertetésnek, de tényleg nagyon nehéz. A rohonci tó a maga tiszta, szerény és természetes módján számomra talán a legkedvesebb választás, ha nyári egynapos családi lubickolásról van szó.

Árak 2017-ben:

Felnőttek 3,50 €
A fiatalok (15-18 év), a diákok, a gyakornokok, a hallgatók, a katonai szolgálat € 2, -
Diák (6-15 év) 1,20 €

 

Képek: burgenland.info, alon.hu

.