Dél-Burgenland csábítása

2008.04.10. 21:03

Osztrák turisztikai szakemberek kitartóan győzködik a szombathelyieket, hogy érdemes átmenni hozzájuk enni, inni.

Olvasóinknak talán még rémlik egy két évvel korábbi cikkünk, amely arról számolt be, hogy több mint 30 burgenlandi, ínyenctermékeket előállító kisüzem, háztáji gazdaság állt össze, hogy a régióba turistákat csábítsanak tőlünk. A projekthez – amely a „Dél-Burgenland – a Paradicsom egy darabja”” fedőnevet viseli - sikerült megnyerniük jó burgenlandi pár szállodát is, akikkel aztán Paradicsom-csomagokat dolgoztak ki.

Annak idején lapunk tudósítója jó pár helyet végig is járt Ausztriában.

Megszoktuk, hogy Magyarországok az ügyek – főleg a szépnevű projektek - a kezdeti fellángolás után szép csendben kialszanak. Úgy tűnik, az osztrákok kitartóbbak, vagy csak alaposabban átgondolják a dolgokat, mindenesetre a „burgenlandi paradicsom” köszöni szépen, jól van, fut tovább, és ugyanúgy kacsintgat a határ magyar oldalán élőkre, mint korábban.

Dél-Burgenland csábítása


Ezt onnan tudjuk, hogy Ursula Maringer projektvezető és Hans-Peter Neun, a Dél-Burganlandi Turisztikai Régió vezetője ma egy ebéddel összekötött sajtóbeszélgetésre invitált bennünket – és sok más helyi médiát -, hogy elmondja, hogy hogyan is áll most a „Dél-Burgenland – a Paradicsom egy darabja", illetve hogy elmondják: idén 2008. május 17-18- án rendezik meg "Gyere a paradicsomba" Ínyenc-Fesztivált (Genuss-Festival), mikor is a projektben részvevő szolgáltatók idegenvezetéssel kísért bemutatókkal és kóstolókkal várják vendégeiket, és a kíváncsi ínyencek arra is lehetőséget kapnak, hogy "betekintsenek a pult mögé".

A két szakember ismét bemutatta a projektet, amelyről mi is részletesen beszámoltunk korábban.

Hans-Peter Neun kifejezte örömét, hogy időközben teljesen eltűntek a két ország közötti határok, így végre összenő, ami összetartozik. Arról is beszélt, hogy tovább keresik az együttműködést, és hogy nagyon szeretné, hogy Ausztriából kerékpárút vezessen Szombathely szívébe.

Szerintem ettől mi sem zárkóznánk el.

Az érdekes, amit Neun úr a Magyarországon éppen konjuktúrában levő termálturizmusról szólt. Ezek szerint ennek a típusú turizmusnak erős korlátjai vannak a vendégéjszakák számát tekintve, ezért is találták ki a kulináris élvezetek idegenforgalmi hasznosítását, melyeket kiegészítenek még az egyéb mozgásra és zöld turizmusra épülő kínálatok.

Azt már mi tesszük hozzá, hogy roppant figyelemre méltó az a módszer, ahogy az osztrákok a sok, egyesével láthatatlan pontból felépítik azt a csáberőt, mely összhatásában és egyediségében tényleg piacképes turisztikai kínálatot jelent.

Einstueckvomparadies.at

Korábban:

A burgenlandi vendéglátók rástartoltak a szombathelyiekre
.