Drogmentes Maraton kényes kérdésekkel

2008.05.16. 08:27

Csütörtökön érkezett városunkba a 7. Drogmentes Maraton. Százötven szombathelyi gyerek vett részt a kétségkívül nemes céllal szervezett rendezvényen, nagy örömmel. Kényes kérdésnek bizonyult viszont a szcientológia és a rendezvény kapcsolatának firtatása.

Délután fél háromkor gördül be futás a Drogmentes Magyarországért Maraton furgonja a szombathelyi Fő térre, a városháza elé. Bár már látunk néhány iskolást, az Aegon biztosító pólójában feszítő felnőttek egyelőre többen vannak. Mint megtudom tőlük, itt a van a biztosítótársaság régiós vezetősége. Körmendtől futottak két csoportban, ami életkorukat tekintve (elmondásuk szerint ötven körül járnak) nem kis teljesítmény, de örömmel vállalták a kihívást. A társaság nem csak az egyik főszponzora a rendezvénynek, hanem fontosnak tartották, hogy fussanak is a drogmentes Magyarországért – mint az egyik hölgy elmondta – gyerekeik egészségéért. Amikor rákérdezek, hogy tudnak-e róla, hogy a szcientológiához köthető a rendezvény, azt a választ kapom – most már kicsit ellenségesen –, hogy azzal ők nem szeretnének foglalkozni. Ők egy céget képviselnek, támogatják a drogellenes rendezvényt, mert vannak gyerekeik. A nyilatkozó a továbbiakban elzárkózik a nyilatkozattól, és kéri, hogy azt se írjam le amit eddig elmondott.

1Hermannos diákokat kérdezek. Az iskolában szóltak nekik hogy lesz a rendezvény, mivel kortárs segítők, fontosnak tartották, hogy eljöjjenek. Rákérdeztem, hogy arról hallottak-e hogy ennek a rendezvénynek köze van egy egyházhoz, egyikük azt válaszolta, hogy ő már hallott róla. Tanáruk kérdésemre elmondja, hogy a városházáról kapták a meghívót a rendezvényre. Hallott róla, hogy a rendezvény köthető a szcientológiához, amelyről neki közvetlen tapasztalatai nincsenek. Úgy látja, hogy a gyerekeknek nem jön le semmi az ideológiai háttérből, a lényeg a kábítószer ellenes tevékenység, ami ráadásul sporttal, jó hangulatú közösségi rendezvénnyel van összekötve, a gyerekek erre emlékeznek majd.
Motoros rendőrök érkeznek a térre, sőt egy rendőrségi kisbusz is, aztán egy magyar és egy másik (talán mozgalmi) zászlóval a kezében megérkezik a szombathelyi kapitányság egyik tisztje, Rónai András is, is, akit nagy örömmel üdvözöl a DMM csapata, hiszen évek óta élfutója a rendezvénynek.

2A gyerekek is sereglenek, három előtt pár perccel már százötvenen is lehetnek a téren. A DMM honlapja szerint a Simon István, a Váci, a Zrínyi általános iskolák, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző és a Rajczy sportiskola vesz részt a rendezvényen, de találkoztunk püspökis kisdiákkal is, aki a társait várta. (Hogy megérkeztek-e, azt nem tudjuk.) Varga Xénia a DMM helyettes vezetője lép a mikrofonhoz, üdvözli a csapatot és indul a menet rendőri fel és levezetéssel a plázáig a drog ellen és az eső elől.

A plázában már nagyon jókedvű a csapat. A gyerekeket kérdezgetik, hogy mit tudnak a drogokról, miért káros (mert halálos hangzik a válasz többfelől), és arra is rákérdeznek, hogy vajon miért nyúlnak az emberek a drogokhoz. Elhangzik azért, hogy feldobják magukat. A kisiskolások szemmel láthatóan sokat tudnak a kábítószerről. Működési mechanizmusáról most még többet megtudhatnak, amikor a tónusskálát - az ember érzelmi állapotait ábrázoló szcientológiában használatos tábla - idézi a szpíker: hogy a szomorúság, meg az unalom, az nagyon lent van, a kábítószerrel az ember felkerül, és akkor nagyon fent van, de – és már a gyerekek folytatják, ha nincs drog, akkor megint le, ezért nyúlnak ismét a szerhez, de egyre nagyobb adagokért. Korrekt.

3A diákok szemmel láthatóan jól érzik magukat. A birkózó szövetség helyi csapata lép a színpadra és Márkus Erzsi beszél, hogy örömmel csatlakoztak a felhíváshoz. Majd a gyerekek leteszik a drogmentes kapitányi esküt.

Ideológia kérdésekről nem esik szó, igaz, a tablókon jó néhány L. Ron Hubbard idézet van, például: „A drogok megfosztanak azoktól az érzésektől és örömöktől, amelyek az élet egyetlen értelmét adják.” L. Ron Hubbard alapította szcientológiai egyházat – és mint később Soós Zoltántól, a Héliosz Alapítvány ügyvezetőjétől megtudtuk – egyebek mellett egy rendkívül hatásos, több országban (néhol állami támogatással) alkalmazott módszert is a drogtól való megszabadulásra. Ezért van Hubbard-idézet a tablón.

4Végh Györgyöt, a szombathelyi Kábítószer Egyeztető Fórum elnökét is megkérdezzük, miért állta a KEF a mozgalom mellé évekkel ezelőtt. Választ is kapunk, de amikor szcientológia és a DMM kapcsolatát kezdjük firtatni, és azt, hogy helyesnek tartja-e hogy az önkormányzat küldi ki a meghívókat egy szcientológiához köthető rendezvényre az iskoláknak, meglehetősen ingerült lesz, visszakérdez, hol látunk mi itt szcientológiát. Mikor elmondom, hogy én látok, annál is inkább, mert pro forma ma is szcientológiai egyház tagja vagyok, visszavonja minden addig tett nyilatkozatát és odahívja a Soós Zoltánt, akinek elmondja, hogy itt egy szcientológus, aki azt állítja, hogy a szcientológusoknak szervez az önkormányzat gyerekeket. Állításának igazolásra vissza akarja hallgatni a felvételt, ennek én nem teszek eleget, erre el akarja venni a magnómat és megsemmisíteni a hangszalagot. Hivatkozik köztisztviselő voltára is.

Soós ezek után barátságosan elbeszélget a kollégával és velem. Nekem ugyan nem nyilatkozik, de a kolléga kérdésére elmondja, hogy nem a szcientológia egyház áll a rendezvény mögött, hanem szcientológus magánszemélyek, ami azért különbség. Ezek a magánemberek hoztak létre egy alapítványt, ez szervezi a futást, amely körbeéri az országot, és mint ilyen a legnagyobb, 200 iskolát megmozgató drogellenes rendezvény. A lényeg az, hogy a gyerekek ismereteket, tájékozató füzeteket kapnak a drogok káros hatásairól. A drogmegelőző munka a lényeges és fontos, és ezt emeljük ki a cikkben, valamint azt, hogy a rendezvény a gyerekek körében nagy sikeres, jól érzik magukat.

Mivel ez vitathatatlan, ennek a kérésének eleget tettünk. Azt is elmondjuk, hogy Hubbard nevén kívül (amely csak mint a felhasznált idézetek szerzői jogait birtokló szervezet nevében, és az idézetek alatt szerepelt) nem láttunk semmilyen közvetlen utalást a szcientológiára.

A fővédnökök között viszont ott láttuk (rögtön Schmitt Pál mellett) dr. Prugberger Emil nevét, a honlapon is és a kiosztott szórólapon is. Az egészségügyi bizottság elnöke az Alonnak elmondta, hogy évekkel ezelőtt állt a rendezvény mellé, akkor nem tudott (és nem is volt közismert), hogy kik szervezik. Viszont, a drogellenes tevékenységet az egészségügyi bizottság elnökeként természetesen támogatja. A szcientológusokkal nincs kapcsolata, őt az idei rendezvény védnökének nem kérték fel, ezért nem is egészen érti, hogy miért szerepel még mindig fővédnökként.

.