A városvezetés "vizet prédikál, és bort iszik"

2004.03.04. 19:04

„Több pénzt a polgármesternek, több pénzt az alpolgármesternek.” Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót csütörtökön a Fidesz MPP Szombathelyi Frakciója Szabó Gábor és Ágh Péter részvételével. Újabb ellenzéki kritika a város költségvetéséről.

A városvezetés „vizet prédikál, és bort iszik”A sajtótájékoztatón elhangzott: a városvezetés tanácstalan a közgyűlés által elfogadott 600 milliós takarékossági intézkedés végrehajtása ügyében. Erre utal Feiszt György nyilatkozata is, mely szerint maga sem tudja igazán még, hogyan lehet májusig összeállítani ezt a csomagot.

Ágh Péter elmondta: a város 2004 évi költségvetéséből a koncepciótlanság mellett az is kitűnik, hogy a város vezetése vizet prédikál, és bort iszik. A város három első embere önmagával szemben nem kívánja alkalmazni a takarékossági intézkedéseket, hiszen a városvezetők jutalomkeretét több mint 30%-kal emelte meg, mely így már majdnem 10 millió forintot tesz ki.

Annak fényében különösen visszás kérdés ez, hogy a várost irányító koalíció a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva önmérsékletet vár a köztisztviselőktől, hiszen a büdzséből kihúzták a 14. havi juttatásukat, és a közalkalmazottak 6%-os béremelése is elúszik.

2003-ban 14 millió forintjutalom állt a város 50 oktatási intézményvezetője rendelkezésére, ez az összeg az idei évre eltűnt, ugyanakkor e három fő részére 10 millió forint jutalom kerülhet kifizetésre.

Az ellenzék vitatja azt is, indokolt-e 15 millió forintért mikrobuszt vásárolni a Polgármesteri Hivatalnak, miközben a Közterületfelügyelet 3 millió forintos gépjárműcseréje nem biztosított.

Szabó Gábor a 10 milliós városvezetői jutalomkerettel kapcsolatban kijelentette, reméli, a polgármester és az alpolgármesterek átgondolják még ezt a dolgot. A volt városvezető különösen azért tartja aggályosnak a jutalomkeret problémáját, mert ennek az esetleges kifizetése nincs semmilyen feltételhez kötve.

A költségvetés helyzetével kapcsolatban Szabó Gábor elmondta: 1999-ben Kevevári Béla, a Pénzügykutató Rt. munkatársa a gazdasági helyzet átvilágítása során 1 milliárd forintos megtakarításra tett javaslatot. A 2000. évi költségvetés során ennek fele teljesült is. Most a sokkal rosszabb helyzetben lévő városi büdzsé egyensúlyba hozásához ugyanez a szakértő mintegy 2 milliárd forintos megtakarítást hozó sokkterápiát javasolt a városvezetésnek.

A volt polgármester aggályosnak tartja a sportcsarnok beruházás pénzügyi feltételeit is annak ellenére, hogy a projekt folyamatban van, s jelenleg 12 vállalkozó verseng a munkáért.
.