Római divatbemutató a Fő téren

2003.08.17. 16:46

Tógák és tunikák, csatok és saruk. Túl vagyunk a Savaria Karnevál első kapcsolt rendezvényén. Ha ilyen lesz a folytatás, kellemes hét elé nézünk.

Így nyár vége felé különösen szeretek szombat délelőttönként sétálgatni a szombathelyi Fő téren. A nyaralásból legtöbben hazajöttek már, sok az ismerős, régi barát, és újabban ilyenkor városunk már a hamarosan kezdődő Savaria Karnevál lázában ég.

Divatbemutatóra igyekszem, ahol római kori viseleteket vonultat fel Zsoldos Mónika
ruhatervező.

Római kori divatbemutató a Fő téren


Már a kezdeteknél látszik, hogy a sajtó kitüntetett figyelemmel kíséri az eseményt, kattognak a fényképezőgépek, forog a kamera, interjúk készülnek a ruhák tervezőjével. Hiába, az idén először ötnaposra tervezett karnevál első kapcsolt eseménye ez, és a bemutatott ruhák kiválóan alkalmasak arra, hogy az érdeklődők ráhangolódjanak a hamarosan kezdődő rendezvénysorozatra.

A tervezőnő felkonferálása mellett sorban mutatják be a korhű ruhadarabokat, női-, férfi- és gyermekmodellek sétálnak fel, s alá miközben halk zene szól. Némi technikai probléma azért akad a hangosítással, de ez nem zavarja a lelkes nézőközönséget.

Zsoldos Mónika láthatóan rendkívül jól felkészült, minden ruha, kiegészítő részletes bemutatásra kerül, még a korabeli hajviseletről is hiteles tájékoztatást kapunk.

A bemutató után a tervezőnő kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a ruhák alakja, formája megegyezik a korabeli viseletekével, azonban az alapanyagok kiválasztásánál már szempont volt a kényelem és nem utolsósorban azok ára is. A kiegészítők megválasztásánál is hasonló szempontok érvényesültek.

Egyre többen vannak, helyiek és vendégek, akik nem sajnálnak néhány ezer forintot kiadni arra, hogy a Savaria Karnevál idejére maguk is római-kori ruhákat öltsenek.

A ruhadarabok és kiegészítők megvásárolhatók egészen a Karnevál végéig a Fő éren felállított pavilonban.
.