Szem-szájnak ingere: EU-csatlakozási ünnepségek Szombathelyen

2004.03.05. 22:10

Európa kapujában fedőnévvel nagyszabású ünnepségsorozatra kerül sor a vasi megyeszékhelyen az EU-csatlakozás napjaiban. Példának okáért lesz szimfonikus tűzijáték meg Európa Reggeli, jön a tévé, miegymás.

EU-logo

Pénteken Dr. Ipkovich György polgármester, Gombás Endre tanácsnok és Parais István megbízott szervező tartott sajtótájékoztatót az április 29. és a május 1. közötti eseménysorozatról.

A tájékoztatón elhangzott: A tavaly első ízben, nagy sikerrel megrendezett tánc világnapi rendezvény idén egybeesik csatlakozásunkkal az Európai Unióhoz. E megfontolásból Szombathelyen nívós köztéri populáris programokkal készülnek a szervezők. A város a Miniszterelnöki Hivatal két pályázatán is indult, ezek remélhetőleg pozitív eredménye áprilisban várható, így a finanszírozás sem okoz problémát.

Parais István, aki szervezőként és művészeti vezetőként irányítja az előkészületeket, elmondta, hogy a vezérlő elv a minőség lesz. A rendezvény címe: Európa kapujában. Alcíme: Tradíciók és lehetőségek. A programok Szombathelyről, a kistérségekről és a régióról szólnak majd. Még sok minden változhat a programkínálatban, de az bizonyosnak látszik, hogy április 30-án olyan látványban lesz része a városnak, amit még nem látott a város Fő tere. Többek között nagy tűzijáték lesz a Szombathelyi Szimfonikus Zenekar aláfestésével.

Rossz idő esetén a Művelődési és Sportház ad otthont az alapprogramnak.

Május elsején az Európa Reggelin 10 órától terített asztaloknál a város és a régió közéleti szereplői, országos és európai politikusok az EU új tagállamainak meghívott képviselőivel közös reggelin és beszélgetős fórumon vesznek részt. A reggelihez a „bécsi kiflit” Bécsből szállítják, de, mint azt Parais István megjegyezte, akinek nem ízlik a bécsi kifli, ehet majd ott toronyi kenyeret is. Az eseményt a Duna és a Szombathelyi TV is közvetíti.

Dr Ipkovich György kiemelte, a rendezvénnyel hagyományt kíván teremteni a városvezetés.

Végül Gombás Endre osztotta meg a hallgatósággal, hogy az Informatikai és Hírközlési Minisztérium egy országos rendezvény keretében tíz napra, április 22-től május 2-ig informatikai sátrat kíván felállítani városunk Fő terén, mely így szintén a rendezvény részévé válik majd.

A részletes programokat a későbbiekben közli az ALON.
.