A Győrffy utcai "áldatlan állapotokról"

2004.03.10. 18:19

Egy letakart íróasztal, néhány szék. Csendélet. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat irodájában igazán puritán körülmények uralkodnak. Amúgy sajtótájékoztató a szombathelyi „populációs” helyzetről, balhékról, kiköltöztetésekről és kitörési pontokról.

Gyebrovszki János, a Szociális Bizottság elnöke, Kővári Attila a Lakásépítési és Fenntartási Bizottság elnöke, Forgács Zója, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, Forgács Károly és Horváth Csaba, a megyei Cigány Önkormányzat vezetője tartott sajtótájékoztatót szerdán a Cigány Kisebbségi Önkormányzat Óperint utcai – minden fényűzéstől mentes - irodájában.


Ami az önkormányzatot illeti

Gyebrovszki János arról tájékoztatott, hogy négy pontból álló intézkedéscsomaggal kívánják a szombathelyi romák élethelyzetét javítani:

- A Családsegítő Szolgálat keretein belül segíteni legalább tíz roma fiatal középiskolai tanulmányait
- A lakhatási problémák csökkentése érdekében segítség tíztagú roma polgárőrség felállításához
- Közös munka a Roma Önkormányzat képviselőivel pályázati pénzek megszerzésére
- Anyagi segítségnyújtás roma családoknak, hogy iskolás gyermekeik anyagi okok miatt ne maradjanak ki iskolai programokból (úszásoktatás, erdei iskola)

Ezek után Kővári Attila elmondta, a romák lakáshelyzete évek óta rendszeresen visszatérő kérdés. Munkájuk során a romák vezetőit intenzíven próbálják bevonni a munkába és így remélhetőleg javuló helyzettel lehet számolni.

Győrffy utca: Fizetett roma polgárőrök?

Majd egyik fő napirendi pontként a Győrffy utcában uralkodó áldatlan állapotok megoldásáról esett szó. Mint az köztudomású, a nemrég a város pénzén felújított bérházban mára gyakorlatilag lakhatatlan állapotokat teremtett néhány ott lakó roma család. Jelenleg az ott lakó családok közül öt renitens kiköltöztetése van folyamatban, kettő ellen már jogerős bírósági ítélet született.

A helyzetet mi sem jellemzi jobban, mint a Győrffy utcában üresen áll egy lakás, ami még a saját „populáción” belül sem kell senkinek. (Valamiért ma nehéz kimondani egy politikusnak a cigány szót, helyette minden mást használnak, a ma hallott „populáció” számomra új verzió volt.)

Forgács Zója örömmel konstatálta, hogy elindult egy folyamat, végre nem csak beszélünk a problémákról, hanem érdemben történhet is valami.

Forgács Károly jelezte, a tíztagú roma polgárőrség ingyen nem vállalja ezt a munkát, ezért a polgármesterrel kíván majd egyeztetni a polgárőrök tiszteletdíjának kérdéséről, amelyre Gyebrovszky János azt válaszolta, igyekeznek anyagilag is segíteni a roma önkormányzat munkáját.

Horváth Csaba, a megyei Cigány Önkormányzat vezetője elmondta, ő is megvizsgálta a problémát és annak kezelésére programot dolgozott ki, amelyet a napokban készül a polgármester asztalára letenni.

Az újságírók kérdezték

A tájékoztatón újságírói kérdésre elhangzott: Mindenképpen törvényes megoldást keresnek a Győrffy utcai lakások problémájának megoldására, és ennek végeredményeképpen senki sem kerül majd az utcára. A mai állapot azonban nem tartható fenn tovább.

Kővári Attila elmondása szerint minden mintegy 500 lakáskérelem van folyamatosan a listán és a munka során nagyon komolyan meg kell küzdeni az előítéletekkel. Minden egyes roma család elhelyezése komoly harcot eredményez, hiszen a már ott lakók legtöbbször tiltakoznak a romák ellen. Ugyanakkor kerülni kell még a látszatát is annak, hogy a városban minden roma egy helyre telepítésével gettóhelyzet alakuljon ki.

Szintén újságírói kérdésre Horváth Csaba, a megyei Cigány Önkormányzat vezetője elmondta, hogy ugyan rendelkezésre áll az OCÖ 50 millió forintja az iroda működtetésére, a számítógépek is megjöttek, de ezek még az ő sárvári otthonában vannak elhelyezve.


ALON-kommentár:
Látható, hogy az önkormányzat keresi a megoldást a helyi romák körülményeinek javítására, különösen hasznosnak tartjuk a cigány fiatalok tanulását serkentő terveket. A jó szándék vitathatatlan, az azonban látszik, hogy mindenki óvatosan kezeli ezt a kérdést, hiszen politikailag is kényes dolgokról van szó.

A helyzetet árnyalja, hogy láthatóan a roma vezetők között sincs egyetértés közös dolgaikban.

Kicsit off-topic, de érdekes kérdés, hogy az önkormányzat által 30 millió forintból felújított Cigány Kisebbségi Önkormányzat irodája miért olyan, mint egy nyugdíjas otthon táncterme.
.