Vas megyei MSZP-s roma beléptetés: Tettlegességig fajult?

2004.03.16. 17:41

Sajtóinformációk szerint tettlegességig fajult a Vas megyei szocialisták roma beléptetésének ügye. Verés, megfélemlítés, pártélet.

„Négy ismeretlen középkorú személy támadt rám szombathelyi albérleti lakásom előtt, a ház mögé hurcoltak, hasba és ágyékon rúgtak” - nyilatkozta az Indexnek Szabó Bálint, az MSZP csepregi alapszervezetének elnöke, a Fiatal Baloldal Ifjú Szocialisták vasi szervezetének első embere. Szabó, állítása szerint, azért nem tudott elmenni az ő általa indított rágalmazási perre kedden, mert a szóban forgó verés az előző napon történt, s másnap reggel a tárgyalás időpontja alatt látleletet vettek tőle, illetve bejelentést tett a rendőrségen. Ha sérülései nyolc napon túl gyógyulnak, hivatalból indul majd meg a rendőrségi nyomozás, ha nyolc napon belüliek, akkor pedig dönthet, hogy indít-e magánvádas eljárást.

A keddi tárgyaláson Forgács Zója, a Szombathelyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, a védelem tanújaként nem volt hajlandó nem volt hajlandó beszélni, s hallgatását félelemmel indokolta. „Nem fogom sem az életemet, sem a személyes biztonságomat kockáztatni, egyszerűen félek és nem is értem ezt az egész politikai helyzetet ami itt kialakult” - idézi az elnököt az Index. Forgács Zóját - állítása szerint - többször zaklatták telefonon azzal, hogy mit kell majd mondania a tárgyaláson.

A komplikált és zavaros ügy még tavaly kezdődött, amikor Horváth Csaba, a Vas Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke egy sajtótájékoztatón közölte: a Vas megyei MSZP aktivistái pénzért léptetettek be a pártba romákat.

Bár a beléptetések pontos körülményeit később elmaszatolta a párt, a Vas megyei szervezet mégis kizárta a megyei szervezet alelnökét, Tóth Csabát, aki a kőszegi MSZP-nek az elnöke, és a fentebb említett Szabó Bálintot, mert azok „nem megfelelő” módon duzzasztották fel a létszámot. Ez az ítélet még nem jogerős, majd az országos testület dönt.

A mostani bírósági eljárás oka az, hogy Szabó szerint Horváth Csaba, a Vas Megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke és két másik roma vezető megrágalmazta őt egy decemberi sajtótájékoztatón, amikor azt állították, hogy pénzt és egyéb előnyöket felkínálva kísérelt meg romákat beléptetni az MSZP-be.

A pert március 30-ra napolták el.

Az Index eredeti cikke
.