Rogán Antal és Pokorni Zoltán Szombathelyen

2004.03.18. 00:10

Szerdán este „Mi az igazság?” címmel rendezett beszélgetést és fórumot a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Szombathelyen a Savaria Moziban. Részletes helyszíni beszámolónk az elhangzottakról.

1. felvonás: Sajtótájékoztató az Art Caféban

Rogán Antal és Pokorni Zoltán Szombathelyen

A program előtt rövid sajtótájékoztatón foglalta össze majdani mondandóját a szervező Dr. Lanczendorfer Erzsébet, a KÉSZ győri elnöke s a meghívott vendégek: a Fidesz két ismert arca: Rogán Antal és Pokorni Zoltán, valamint Balogh Zoltán volt egyházügyi főtanácsos.

Pokorni Zoltán elmondta, minden gazdasági mutató romlott az elmúlt két évben. A politika tekintélye egyre csökken, változásokra, fordulatra van szükség. Arra van szükség, hogy az embereket leginkább érintő dolgokról essen szó: a jövedelemviszonyokról, a nyugdíjakról, a mezőgazdaság kérdéseiről, a fuvarozók problémáiról, az élelmiszeriparról, az energiaárakról, a gyógyszerárakról. Egy évvel ezelőtt az emberek még optimistán tekintettek a jövőbe, most a közvélemény kutatások azt mutatják, a 70-80 százaléka pesszimista.

A Fidesz arra törekszik, hogy ezekről a problémákról szó essen, mert érdeke, hogy ez a kormány ne hagyjon mindent rájuk 2006-ban.

Pokorni Zoltán szerint a kormány megannyi gazdasági probléma közepette azt tartja legfontosabb feladatának, „hogy mutyizzuk le az európai választásokat”. Míg a kormányfő álkérdésekkel próbálja tematizálni a közéletet, Kovács László hiszterizálja az embereket.

Rogán Antal elmondta, a Fidesz néhány napon belül szórólapokat juttat el a háztartásokba, melyekből a lakosság tájékozódhat a valóságról, amely az, hogy a magyar államadósság egy főre eső mértéke két év alatt 228 ezer forinttal nőtt, nőtt az infláció és az ország eladósodása.

Szerinte itt az ideje, hogy ezzel a gazdaságpolitikával szakítsunk. Nem csak EU-választás lesz júniusban, hanem értékelő szavazás is, a kormány „félévi értesítője”. A politikus elképesztőnek tartja a kormány adópolitikáját, kiemelve, hogy a legújabb tervek szerint 3 ezer forintos telefonadót szándékozik bevezetni a kabinet, mely a vállalkozók mellett az iskolákat, óvodákat, intézményeket is sújtaná.

Végül Balogh Zoltán az egyház és az állam viszonyáról szólt. Ezt a területet állatorvosi lóként jellemezte, rögönzések és ultraliberális ötletek sorjáznak egymás után szakértelem hiányában. Hibás megközelítésnek tartja, hogy a hitélet kérdését a szocialisták elsősorban financiális kérdésként kezelik, és megpróbálják szembeállítani az egyházakat a társadalommal.


2. felvonás: Fórum a Savaria Moziban

Rogán Antal és Pokorni Zoltán Szombathelyen

A sajtótájékoztató után a fórum helyszínére siettünk, ahol komoly tömeg várta türelmetlenül a vendégeket. Az öreg mozi utoljára talán a Csillagok háborújának bemutatóján látott ilyen tömeget: nemcsak az összes szék volt foglalt, a terem két oldali lépcsőin is ültek, álltak, guggoltak az emberek.

A rendezvényt Dr. Lanczendorfer Erzsébet nyitotta meg, majd a meghívott vendégek itt már értő közönség és hangos taps előtt fejthették ki kicsit bővebben álláspontjukat. A beszédek alatt – amelyek a leginkább a sajtótájékoztatón elhangzottak népiesebb, hakniszagúbb és bővítettebb átfogalmazásai voltak - írásban gyűjtötték be a kérdéseket.

A sort itt Rogán Antal nyitotta, aki a kormány munkájára a közismert rodolfói mondást alkalmazta: „Vigyázat, csalok!” Elmulasztott intézkedésekkel, felelőtlen gazdaságpolitikával vádolta a kormányt, mely gazdasági zsákutcába sodorja az országot. Egy éven belül gazdasági válságot jósolt a „bankárkormány” hanyagsága miatt.

Rogán Antal és Pokorni Zoltán Szombathelyen

Balogh Zoltán terjengős, kicsit vidámvasárnap stílusú beszéde a két kormány egyházpolitikája közötti eltérésekről, hitről és politikáról szólt. Túl sok konkrétumot nem tartalmazott, inkább átvezető szerepe volt Pokorni Zoltán fellépése előtt.

A Fidesz alelnöke a kormányváltás óta eltelt időszakot jellemezte. „Kádár János tíz év alatt vett fel annyi hitelt, mint Medgyessy másfél év alatt. Nem látjuk, hova tűnt a sok pénz” -mondotta. Aggodalommal figyelik a privatizációs terveket, s úgy tűnik, a kormány a villamosipar eladásával eladja a drótot a fejünk felől.

A kormány gondolkodásmódjára jellemző - jegyezte meg Pokorni Zoltán-, hogy jelenleg áruljuk Magyarország széndioxid –kibocsátási kvótájának fel nem használt részét.

Beszédében szólt a nyugdíjasok igazságtalan helyzetéről, az önkormányzatok cserbenhagyásáról is. Feladatként jelölte meg, hogy a jobboldalon újra egységet kell teremteni, és így készülni a kormányzásra.

Konklúzió

Nem férhet kétség hozzá, a Fidesz húzóneveinek szombathelyi felbukkanása már a június 13-i európai parlamenti választás jegyében zajlott. Az éles kormánykritika és precízen szervezett kampányrendezvény azt sugallja, ismételten nem lesz könnyű dolga a szocialistáknak, akik – a miniszterelnökkel az élen – láthatóan nem döntötték el, milyen mondanivalóval indulnak a választásokon.

A Fidesz stratégiája a réginek tűnik: a Mi és az Ők közötti különbségnek hangsúlyozása: Mi jól csináltuk, Mi szakemberek vagyunk és jót akarunk az embereknek. Ha ránk kerül a sor, beindítjuk a gazdaságot. Ellenben Ők lopnak, csalnak, sunyi módon kiárusítják az országot, csődbe viszik a gazdaságot stb.

Meglátjuk, mire lesz most elég ez. Az biztos, hogy kampányuk jóval tudatosabbnak tűnik, mint a kormánypártoké, s kész tényként kezelik az eljövendő kormányváltást.
.