Egyszerűsített személyi jövedelemadó bevallás

2009.01.15. 14:02

Egyszerűsített személyi jövedelemadó (szja) bevallást vezet be 2009-ben az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), amely arra számít, hogy 250 ezer-1,5 millió adózó választja ezt a formát.

 

Mindezt Szikora János elnök jelentette be egy csütörtöki budapesti tájékoztatón.

Ha az adózó a január 31-ig kipostázott egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízza az APEH-et, hogy készítse el 2008. évi adóbevallását, s a nyilatkozatot február 16-ig kitöltve visszaküldi, akkor április 30-ig az APEH kiszámítja a fizetendő adót és eljuttatja a bevallási ajánlatot, amit május 20-ig vissza kell küldeni az adóhatósághoz - ismertette a folyamatot Szikora János.

A 2007. évi adatok szerint a 4,6 millió adózóból 900 ezren a munkáltatón keresztül küldték be az szja bevallást, 500 ezer egyéni vállalkozó, illetve jelentős számú őstermelő van, akiknek évi jövedelme meghaladja az 600 ezer forintot, így ezek a csoportok nem választhatják az egyszerűsített formát, mint ahogy az egyszerűsítetett közteherviselési hozzájárulás (ekho) szerint adózók sem, akik az APEH szerint a speciális szabályozás miatt maradnak le erről a lehetőségről. (MTI)


 

.