8,5 milliárdos hulladékgazdálkodási fejlesztés - 129 Vas megyei település csatlakozott

2009.01.28. 14:24

A szombathelyi városháza dísztermében hosszú sorokban kígyóztak a települések vezetői, hogy aláírásukkal csatlakozzanak a régió talán legnagyobb beruházásához. Németh Kálmán alpolgármester „történelmi pillanat”-ról beszélt. A 129 település alkotta társulás elnöke Marton Zsolt tanácsnok lett.

„Történelmi pillanat előtt állunk” – kommentálta egy szerda délelőtti sajtótájékoztatón a regionális hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás megalapítását Németh Kálmán szombathelyi alpolgármester. A nagy szavak ez esetben valóban ülni látszanak.

Regionális hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás


Ugyanis arról van szó, hogy 129 Vas megyei település fogott össze, hogy együtt pályázzon az EU-nál a hulladékgazdálkodási közfeladatok emelt szintű ellátására. A projekt 180 ezer embert érint, összköltsége körülbelül 8 és fél milliárd forint, melyből a részvevőknek „mindössze” 517 milliós önrészt kell biztosítaniuk.

És ha már a részvevők: Vas megyéből Bük, Kőszeg, Körmend, Őriszentpéter, Répcelak, Szentgotthárd és Szombathely városok csatlakoztak a társulathoz, melyben a vezető szerepet – cégei, tapasztalatai, kapcsolatrendszere miatt is - a megyeszékhely játssza.

Regionális hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás


Érdekes, hogy a társulatból valamilyen okból kimaradt Sárvár és Csepreg, Vasvár és Celldömölk már korábban csatlakozott egy zalai projekthez.

Németh Kálmán alpolgármester beszámolt arról, hogy mi is valósul meg a 8,5 milliárd forintból.

Ezek szerint a projekt egyik részében a régi, bezárt önkormányzati szeméttelepek, hulladéklerakók rekultivációja valósul meg. A munka nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy mindez körülbelül 1 millió (!) négyzetméter felületet jelent.

Regionális hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás


A másik – az itt lakók számára minden bizonnyal látványosabb – csoport a szelektív lakossági hulladékgyűjtés fejlesztését szolgálja.

Ennek során 134 gyűjtősziget, 10 hulladékudvart alakítanak ki, komposztládákat telepítenek, új gyűjtőautókat és rakodógépeket vesznek, illetve Szombathelyen felépül egy regionális válogatómű.

A fejlesztések várhatóan 2012-2013-ra fejeződnek be.

A projekt indításához a lakosság fejenként 40 forinttal, idén és jövőre 300 illetve hatszáz forinttal járul hozzá. Ez az összeg jellemzően beépül a szemétdíjba.

A társulás elnöke Marton Zsolt szombathelyi tanácsnok lett. A politikus beszédében az önkormányzatot együttműködésének a fontosságát emelte ki. Azt is elmondta: a megalakuló társulás önálló jogi személy, és mint ilyen, maga íratja meg a pályázatot, és ugyancsak hozzátartozik a tervezés, kivitelezés, sőt a majdani működtetés is.

Regionális hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás


A sajtótájékoztató után a városháza nagytermében került sor a társulási szerződés ünnepélyes aláírására, amelynek során a szerződést – pontosabban annak tíz példányát – írták alá a társulásban résztvevő települések képviselői.

Németh Kálmán és Marton Zsolt mellett többek között felszólalt Nagy György, a Köztisztasági Egyesülés elnöke is, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy Szombathelynek és Vas megyének korábban nem volt szüksége egy ilyen társulásra, ugyanis Ausztria közelsége miatt kiváló rendszer alakult ki hulladékgazdálkodásban. Az országban elsőként Szombathelyen volt szigetelt hulladéklerakó, szelektív hulladékgyűjtés, hulladékudvar és sok más egyéb.

Regionális hulladékgazdálkodási önkormányzati társulás


A társulás alakításában viszont most annyiban megint szerencséje lehet, hogy ki tudja küszöbölni azokat a hibákat, melyeket máshol elkövettek.

.