Spanyol gasztroesten voltunk az Abbáziában (képgalériával)

2009.03.29. 11:30

Immáron több hónapja rendszeresen gasztroesteket tart a megújult szombathelyi Abbázia Klub. Az estek a különböző nemzetek konyháit járja körül, a szombat este például a spanyolokét. Mi meg kíváncsiak voltunk, hogy hogyan zajlik egy ilyen. .

Immáron több hónapja rendszeresen gasztroesteket tart a megújult szombathelyi Abbázia Klub. Az estek a különböző nemzetek konyháit járja körül, a szombat este például a spanyolokét. Mi meg kíváncsiak voltunk, hogy hogyan zajlik egy ilyen. .

Immáron több hónapja rendszeresen gasztroesteket tart a megújult szombathelyi Abbázia Klub. Az estek a különböző nemzetek konyháit járja körül, a szombat este például a spanyolokét. Mi meg kíváncsiak voltunk, hogy hogyan zajlik egy ilyen. .

A szombathelyi Elender-székház alatt megbúvó Abbázia Klubban – amely hét közben zártkörű Abbázia Business Club-ként funkcionál – a vendégek fél nyolc tájékán kezdenek gyülekezni. Láthatóan sokan ismerik egymást. Az egyik sarokban egy dj tevékenykedik és inkább egy üzleti klub, semmint egy zenés szórakozóhely hangulatához igazítja a hangerőt. A hangszórókból leginkább Spanyolországhoz köthető dalok szólnak.

Spanyol est az Abbáziában


Egyik kisasztalon egy bólés tál leledzik, ebben önkiszolgáló alapon almériai sangria, citrus- és gyümölcsdarabokkal. Merítünk belőle és megállapítjuk, hogy ízben nem sokban hasonlít a szupermarketekben kapható nagyflaskás kiszerelésre. Fanyarabb, erősebb, komolyabb.

A levest már a pincérek hozzák ki. Pontosabban először kis tányérban kenyérdarabkákat tesznek ki, ezután jön maga a lé, aminek andalúz gaspacho a neve. Ez egyben az est magyar gyomor számára a legszokatlanabb fogása. A leírásban hideg paradicsomleves szerepel, de ez így nem sokat mond. Inkább képzeljünk el egy olyan gyümölcslevest, amely nem édes, hanem fűszeres, kissé fanyar, mivel alkotóelemek nem gyümölcsből, hanem zöldségből, azon belül is főleg uborkadarabkákból állnak, fokhagymával, olívaolajjal megbolondítva. És így együtt nagyon finom, különösen meleg nyári napokon érdemes esetleg házilag is kísérletezhetni vele

 Spanyol gasztroest


A főfogás baszk paella. Ezt valószínűleg minden Spanyolországban nyaraló ismeri, ugyanis annyira szerves és jellegzetes része a spanyol konyhának, mint mondjuk a magyarnak a gulyásleves. Én korábban egyszer már ettem ilyent, vagy tíz évvel ezelőtt a Sziget Fesztivál egyik spanyol éttermében. Állagában leginkább a mi rizses húsunkhoz hasonlít, azzal a különbséggel, hogy a paella – az Abbázia-beli legalábbis – sokkal rafináltabban fűszerezett, és összetevői is mások: a rizst füstölt szalonnával, paradicsommal, lángolt kolbásszal és fokhagymával vegyítik.

A főételt egy spanyol táncbemutató majd egy spanyol vaníliatorta kíséri.

 Spanyol gasztroesten


A vacsora nagyjából fél tízre fejeződik be, de azért nehéz időpontot mondani, mert a vendégek nem egyszerre, hanem afféle laza érkezési sorrendben fogyasztják el a fent említett menüsort. Egy baráti társaság – aki a mi asztalunkhoz telepedik le – például akkor kezdi a levest, amikor mi már a desszerten is túlvagyunk.

„Amikor szeptember körül elindultunk, úgy döntöttünk, hogy rendszeresen bemutatunk olyan gasztrokultúrákat, amelyekkel a városban - vagy a régióban - nem nagyon találkozhatnak a szombathelyiek” – mondja érdeklődésemre Bazsó Gergő, az Abbázia Klub vezetője, majd hozzáteszi: olasz, kínai vagy akár mexikói étterem sok van a környéken, de mondjuk spanyol ételekkel nem könnyű találkozni.

Ezeken a gasztroesteken nemzeti ételeket, azon belül is a népi konyhát igyekeznek bemutatni. Eddig volt kubai, orosz, ír és magyar est. Ez utóbbin szürkemarhát szolgáltak fel.

 Spanyol gasztroest


A legközelebbi gasztroest április 18-án zajlik, ekkor az erdélyi konyha lesz bemutatva. Május elején várhatóan Argentína kerül – szó szerint - a terítékre, és terveznek egy indiai és egy felvidéki esetet is.

A hely méretéből adódóan nagy hírverést nem akarnak keríteni a rendezvénysorozatnak, már kialakult az a törzsközönség, akik rendszeresen eljárnak. Nagyjából másfél száz emberről van szó, akik közül van, aki mindig itt van, van, aki szelektál.

Bazsó Gergő tapasztalata szerint főleg a különlegességek érdeklik a szombathelyi embereket, ezért volt például kiugró siker az orosz est. Erről a konyháról húsz év óta nem sok mindent hallani.

Nézze meg az est többi képeit is!
.