Hirdetés

Ultrahangos vizsgálat kismamáknak Szombathelyen

2009.06.10. 13:38

Az ártalmatlan vizsgálat során a szokásos 2 mellett már 3, sőt 4 dimenzió is rendelkezésre áll a szülőknek méhen belül látni a magzatukat mozogni, fordulni, aludni és az arcvonásait is. A Dolce Vita Ultrahang Stúdió híre.

Hirdetés

Amit tudni érdemes az Ultrahangos vizsgálatokról

A legkíméletesebb, káros hatással nem járó vizsgálat az ultrahangvizsgálat.

Az ultrahangkészülék vizsgálófeje magas frekvenciájú, az emberi fül számára nem hallható tartományba tartozó hanghullámokat bocsát ki. Ezeknek a hanghullámoknak egy része a különböző felületekről visszaverődik, szóródik, más része elnyelődik. A visszaverődő hullámokat – a radarhoz hasonlóan – érzékeli a vizsgálófej, elektromos jelekké alakítja át azokat, melyekből a készülék monitoron látható képet állít elő.

A legtöbb készülék ma már nemcsak egyetlen testtájék vizsgálatára alkalmas. Különböző vizsgálatokhoz más és más frekvenciával működő, változatos alakú és méretű vizsgálófejeket használnak.

Ultrahanggal vizsgálhatók a hasi és kismedencei tömör szervek (pl.: máj, lép, vesék), folyadéktartalmú szervek (pl.: epehólyag, húgyhólyag). Megfelelő vizsgálófejjel jól ábrázolhatók a nyaki és végtagi lágyrészek (pl.: nyirokcsomók, nyálmirigyek, pajzsmirigy, izmok).

 

 

 

 

 


Vizsgálhatók a végtagi, nyaki és hasi erek is. Sajátos technika alkalmazásával az erekben a véráramlás is láthatóvá tehető – megfelelő mérésekkel az esetleges szűkületek mértéke is meghatározható.

Lehetőség van az emlők, a külső nemi szervek, a szem (a még nem záródott kutacsú csecsemőknél), az agy és egyéb szervek vizsgálatára is.

Összegezve, az ultrahang gép ártalmatlan hanghullámokat bocsát ki, amelyek visszaverődnek információt adva a vizsgált szervekről, szövetekről. A vizsgálat a mai orvostudomány állása szerint teljesen ártalmatlan, mind a betegre, mind a kismamára és a magzatra nézve, hiszen nincs sugárzás, káros anyag lerakódás.

Mit jelent a 2-3-4 dimenzió?

A 2 dimenziós ultrahangnál egyszerre csak egy síkmetszet látható, míg a 3 dimenziónál egyszerre több síkot tapogat le gyors egymásutánban. A 2 dimenziós képeket 3 dimenzióvá rakja össze egy nagy teljesítményű számítógép, majd kijelöli a felületet, árnyékot ad hozzá, végül a képernyőn megjeleníti az így keletkezett 3 dimenziós képet, amit forgathatunk különböző irányokba tetszés szerint.

 

 

 

 

 


A 4 dimenziós ultrahangnál a 4. dimenzió az idő. Lényegében ilyenkor gyors egymás utáni 3 dimenziós képeket látunk. A gyorsaság, illetve a magzat mozdulatsorának folytatása miatt mozgó filmként látjuk a felvételeket.

A 4. dimenziónak a látványelemen túl pszichológiai jelentősége is van, hiszen a kisbaba látványa érzelmileg erősíti a kötődést az anya és gyermek kapcsolatban, és ez ugyanúgy vonatkozik a leendő apukákra is.

 

 

 

 

 


Nincs annál nagyobb élmény, mikor már a születés előtt láthatjuk a gyermekünket a méhen belül mozogni, fordulni, vagy éppen aludni. Látni az arcocskáját, ahogy ásít, grimaszol, vagy mosolyog, kalimpál a kezeivel, rugdos a lábaival. Láthatja az arcvonásait és hogy kire fog hasonlítani.

Ilyenkor tudatosul az anyukában igazán ki is lakik az Ő pocakjában, kit simogat naponta többször, kihez beszélget.