Savaria Karnevál (6) - Szombat délelőtt

2003.08.23. 18:28

Bohócok és szamarak. Langaléták és repülő zászlók. Neves művészek is tiltakoznak a lignitbánya ellen.

bohoc

A mai délelőttöt a Kalandvár árnyas lombjai alatt kezdjük. Itt már gyermekzsivajtól hangosak a sátrak, kézműves foglalkozások, játszóházak, körhinták, bohócok várják a gyermekes családokat. Állandó program a regejáró, amely egy folyamatos játék a résztvevő gyermekekkel, ez tölti ki a fellépő művészek közötti időt. A szamarak, kecskék, juhok, nyulak, kacsák simogatása láthatóan nagy élmény a kicsiknek.

zaszloforgatok

11 óra körül már a Fő téren sétálunk, ahol éppen egy középkori jelmezekbe öltözött csoport tart tánc- és zászlóbemutatót. Gyaníthatólag az olasz csoport hirtelen felindulásból elkövetett megmozdulásáról van szó, de biztos csak az, hogy a zászlódobálás roppant mód bejön a tisztelt egybegyűltnek.

golyalab

A Langaléta Garabonciások átvonulását a téren nagy várakozás előzi meg, különösen az aprónép körében. Az utóbbiak nem is csalódnak, mert meg is tesznek mindent a sikerért, bolondoznak, zenélnek, kiabálnak a gólyalábas mutatványosok, akik mellesleg évek óta a karnevál legjellegzetesebb figurái közé tartoznak.

Bár most minden a karneválról szól, továbbra is itt ólálkodik a lignitbánya és az erőmű réme.A bánya ellen tiltakozók megnyerték az ügynek Törőcsik Mari és Hollósi Frigyes színművészeket is, akik jelenlétükkel is kiálltak az ügy mellett. Ők és az aláírásgyűjtési akció szervezői Dr. Ipkovich György polgármesterrel rögtönzött fórumot tartottak a Fő tér egyik kávézója előtt. Bár hangosítás hiányában nem is annyira fórumról, mint egy közvetlen beszélgetésről volt szó, figyelemfelkeltésre azért elég volt.

Képgaléria: Savaria Karnevál 2003
.