Szombathelyi pajzánságok: Formálódik az idei Savaria Karnevál

2004.05.11. 16:33

Az idei Savaria Karnevál a sötét középkort is Szombathelyre varázsolja neves művészek, lovagi tornák és pajzán történetek segítségével. Többek között kaloda, bitófa és középkori vásár lesz a Fő téren. Sok minden változik, sok minden marad a régiben.

Savaria Karnevál 2003 - Fáklyás felvonulás

A Karnevál szervezői idei első sajtótájékoztatójukat tartották szerdán a Széchenyi utcai Karneválirodában. A tájékoztatón Duró Győző a színjáték szervezéséről, Szommer Ildikó a helyszínekről és a programokról, Grünwald Stefánia a művészeti koncepcióról, Dr. Szele Györgyi pedig a karneváli költségvetésről beszélt.

A kuratórium nevében Szabolcsi Gábor köszönte meg a sajtó eddigi támogatását.

Szommer Ildikó tájékoztatójában elmondta, az idei évben is az ókor a fő témája a rendezvénynek, azonban az idén vendégségbe hívjuk a középkor hagyományait is.

A tavasztól indult reklámkampány során mind az országos, mind a helyi médiákban megjelenik a karnevál. Az Est különszámot jelentet meg, a karnevál honlapján pedig már június elejétől elérhető lesz a részletes program. Köztéri reklámokkal, óriásplakátokkal is találkozhatunk majd, és az idei évben külföldön is hirdeti magát a rendezvény, jellemzően Ausztria és Szlovénia területén.

Savaria Karnevál 2003 - Gladiátorok

Grünwald Stefánia elmondta, idén azt a történelmi hitelűnek elfogadott eseményt jeleníti meg az előadás, hogy az 1495-ben dúló pestisjárvány alatt II. Ulászló Szombathely várában nyert menedéket. A színházi előadás e témát dolgozza fel.

Az ókor és a középkor külön helyszíneken jelenik meg a rendezvény ideje alatt. A Romkert hagyományosan az ókort jeleníti meg. A Ferences-kert a katonaságnak és a légióknak ad otthont, de itt már középkori elemek is felbukkannak, látványos lovagi tornák is lesznek. A Fő téren középkori vásár és élőképek várják a látogatókat, kaloda és bitófa a rendetlenkedőket.

Az Uránia udvar az idén nem üzemel önálló helyszínként, helyette a Savaria tér ad otthont egy középkori kaszinónak és több kamaraprodukciónak.

A Kalandvár a szokásos programokkal jelentkezik, lesz regejáró, bábszínház, több fa körhinta és egyéb érdekességek a gyermekeknek.

A Borok utcájában a néptáncok és a roma kultúra is hangsúlyt kap, a Belsikátorban pedig humoros előadásokkal szórakoztatják a nagyérdeműt.

A komolyzene kedvelői a Szent Erzsébet templomban két előadást hallgathatnak meg. A Karnevál fő attrakciója a felvonulás pénteken és szombaton zajlik majd.

Savaria Karnevál 2003 - Öreg harcos

Duró Győző művészeti vezető a Karneválszínház idei produkcióit ismertette. Úgy tűnik, idén is neves művészeket láthatunk Szombathelyen. Hamvai Kornél Szombathelyi pajzánságok című előadása négy alkalommal kerül bemutatásra a Ferences kertben olyan neves művészek előadásában, mint Egri Márta, Ónodi Eszter, Jordán Tamás, Hollósi Frigyes. A darabot Béres Attila rendezi.

A tájékoztató végén Dr. Szele Györgyi a Karnevál gazdasági ügyeiről beszélt. Tájékoztatójában „hadiköltségvetésként” jellemezte az idei helyzetet. Mind a kevesebb kiírt pályázat, mind pedig az idei előnytelen ÁFA-törvény kedvezőtlenül érinti a idei költségvetést. Az ALON kérdésére elhangzott, hogy a megpályázott 15 millió forint helyett mindössze 5 millió forintot kapott a rendezvény. Idén sajnos nem lehetett pályázni a regionális idegenforgalmi bizottságoknál sem, ami újabb bevételkiesést jelent.

A költségek csökkentése mellett a bevételek növelésére is nagyobb figyelmet fordítanak a szervezők, például bővítik a fizetős lelátót is.

(Fotóink a tavalyi karneválon készültek)
.