Amazónia: Tudjunk róla!

2003.08.27. 14:26

Az internet sok borsot fog még törni a hazai könyv- és lemezboltok orra alá. Már ma is döbbenetes a választék a külföldi online-boltokban, arról nem is beszélve, hogy komoly pénzt takaríthatunk meg. Az Alpokalja-Online a világ legnagyobb webáruházát, az Amazont tesztelte le, hogy is működik ez a gyakorlatban. Tapasztalatainkat most megosztjuk olvasóinkkal.

Az ötödik, angol nyelvű Harry Potter-könyv a hazai könyvesboltokban 8 és félezer forint körül kóstál, az Amazon.co.uk-n 3200 forint alatt van. Az olyan újonnan kiadott lemezeknek, mint Madonna: American life vagy Massive Attack: 100th Window ára a magyar lemezboltokban 5 és félezernél kezdődik, az említett oldalon 3 és fél ezerért már vígan odaadják.

Hasonló durva árkülönbözetet találhatunk műszaki cikkek, szoftverek vagy konyhai berendezések terén, de a legegyszerűbb esetnek a könyvek és lemezek bizonyulnak. Internetes rendelés esetében itt a legkisebb a kockázat, hogy valami mást kapunk, mint amire számítottunk, a garanciális problémák érvényesítése sem ügy, mi romolhat el egy szótárban vagy egy Sting-lemezben, ugye?

Először is szögezzük le, a dolog működik, kipróbáltuk. Az ördög persze itt is részletekben, azaz a mindennapi gyakorlatban van. Az Amazon a világ legnagyobb internet-áruháza, központja az USA-ban van, de számos országban – így Németországban és Ausztriában is – működtet központokat. Mi az angolt választottuk, egyrészt a kedvező lemezárak miatt, másrészt mert nehezen boldogulunk a német nyelv kacskaringóival. Az amerikai a magas postaköltségek miatt nem célszerű választás.

A megrendelés egyszerűnek tűnik, és az is, ha megfelelő bankkártyánk van. Ez az első buktató. Az oldal azt írja, hogy elfogadja a Visa Elektront, aztán egy álló hónapot leveleztünk az angolokkal, hogy miért nem. Mint kiderül, a magyar bankon (K&H) múlt a dolog, ők nem fogadták az Amazon terhelését, holott előzőleg éppen e bank munkatársai ajánlották az Visa Elektront külföldi online vásárlásra. Biztos az, ha valami komolyabb dombornyomásos kártyával állunk neki. Egyszerűen kosárba tesszük a kiválasztott árut, majd a végén, miután összefoglalják, mit is rendeltünk, mennyiért, mennyi a szállítás, megadjuk kártyaszámunkat, címünket, hova, milyen névre kérjük a számlát. Ennyi. A megrendelt dolgokról órákon belül emailben visszaigazolást kapunk. Ha valamit elcsesztünk, még javíthatunk, esetleg visszamondhatunk mindent.

A csomagot a posta hozza ki, általában néhány napon belül. Az általunk megrendelt könyvek és lemezek sértetlenül, teljesen korrekt módon, precíz számlával érkeztek, amelyeket a számviteli törvény értelmében az APEH is elfogad, ha arról van szó. A csomagot nem terhelte semmiféle vám.

A bankkártya szám megadásától sokan ódzkodnak. Nos, legyünk persze óvatosak, de az olyan megbízható neveknél, mint az Amazon és társai, szinte kizárható a visszaélés. A biztonságra nekik kell nagyon vigyázniuk, egy kis hiba miatt romba dőlhet az évek hosszú munkájával felépített birodalom.

Az árak esetében azért kalkuláljunk, mielőtt rendelünk. Sajnos a Magyarországra szállítás jelenleg nem annyira olcsó, de ha többen összeállnak, vagy több tételt rendelünk, már elviselhető a költség. Nyilván legdrágább egyesével elhozatni a tételeket a ködös Albinból, de egyetlen átlag CD esetében is megtérülhet a rendelés, mivel egy CD-szállítás nem több mint másfélezer forint, többet rendelve pedig szépen eloszlik. Sajnos a könyvek szállítása drágább, ezért itt célszerű jobban utánaszámolni. Az is igaz, hogy itt kompenzációként viszont gyakran vannak hatalmas akciók, csábító kiárusítások.

A nyelvi korlátok miatt a film- és könyvrendelés jelentősége eléggé korlátozott. Nyelvgyakorlási céllal érdekes dolgokra bukkanhatunk a zsongító választék között bolyongva (egy átlagregényt nagyjából magyar áron lehet kapni), de szakkönyvek, szótárak, szótárak, képzőművészeti albumok esetén amúgy is más a helyzet.

Lemezgyűjtőknek, zenerajongóknak egy percig sem érdemes gondolkodniuk, hogy megnézzék a felhozatalt, s esetleg nem csak az Amazonon.

A magyar boltokra, ha továbbra is hasonló árakkal kívánnak dolgozni, az igazi veszélyt az EU-csatlakozás jelenti. Jelenleg a Nyugat-Európába a kiszállítás, ha nem is jelképes, de jóval olcsóbb, mint Magyarországra.

A brit Amazon: www.amazon.uk
Az osztrák Amazon: www.amazon.at

.