Nőtt az álláskeresők száma Vas megyében

2012.08.17. 14:03

Júliusban 7.214 álláskereső szerepelt a nyilvántartási rendszerben, 13,3 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, és 0,9 százalékkal több, mint júniusban.

Év eleje óta júliusban emelkedett elsőször a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében, melynek a legfőbb oka, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan a nyár közepén egyre több a pályakezdők fiatal kereste fel a kirendeltségeket - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pénteken az MTI-vel.

Az év hetedik hónapjában 1.257 álláskeresőt, köztük 335 pályakezdőt regisztráltak a kirendeltségeken. A pályakezdők száma egy hónap alatt közel 60 százalékkal, míg a nem pályakezdőké mintegy 7 százalékkal nőtt.

A regisztrált álláskeresők 12,4 százaléka pályakezdő fiatal. Júliusban 869 fiatal szerepelt a regisztrációs rendszerben munkanélküliként, 150 fővel több, mint egy hónappal korábban. A pályakezdők közül minden ötödik szakképzettség nélkül szeretne munkát vállalni. A szakképzettek közül legnagyobb számban bolti eladók, bútorasztalosok, pék- édesipari termékgyártók, pincérek regisztráltatták magukat álláskeresőként.

A hónap során 1.200-an kerültek ki a nyilvántartásból; közel 45 százalékuk tudott elhelyezkedni, 20 százalékukat pedig rövidebb időre szóló munkavégzés, nagyrészt közfoglalkoztatás keretében foglalkoztatják. Együttműködés hiánya miatt a kikerülők 25 százalékának szűnt meg a nyilvántartása.

A regisztrált álláskeresők 22,5 százaléka legalább egy éve munkanélküli. Az álláskeresők közel 40 százaléka volt jogosult álláskeresési vagy szociális ellátásra és valamivel több, mint hattizedük nem kapott semmilyen ellátást.

Az év hetedik hónapjában 6,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta Vas megyében, míg egy évvel korábban a gazdaságilag aktív népesség 7,2 százaléka volt regisztrált álláskereső. A mutató Körmend, Kőszeg és Szombathely térségében alig haladta meg az 5 százalékot, Vasvár környékén viszont 10,5 százalék volt.

Júliusban 605 - júniushoz képest 23 százalékkal, az egy évvel korábbinál pedig 30 százalékkal kevesebb - üres állást jeleztek a munkáltatók. Az új állások mintegy négytizedét a Szombathelyi, 10-20 százalékát a sárvári és a szentgotthárdi térségben jelentették be. A legkevesebb üres állás a celldömölki térségben állt a munkát keresők rendelkezésére.

Az újonnan bejelentett állások közel 60 százaléka nem támogatott álláshely volt. Ezek egyharmadát a feldolgozóipar, további 10 százalékát pedig a kereskedelem területéről jelentették be a munkáltatók.

.