Hirdetés

Nyárra megújul a Pannonhalmi Bazilika belső tere

2012.03.08. 17:22

A bazilikát augusztus 27-én szentelik fel.

Hirdetés

A Pannonhalmi bazilika

Nyárra megújul a Pannonhalmi Bazilika belső tere és elkészül a látogatók számára épülő új bejárat is. A bazilikát augusztus 27-én szentelik fel - mondta Hortobágyi Cirill perjel a fejlesztésről tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az évente 100 ezer vendéget fogadó világörökségi helyszín látogatóbarát fejlesztését szolgáló, európai uniós és magyar állami támogatással megvalósuló projektre a bencés főapátság mintegy 600 millió forintot nyert el.

A projekt középpontjában az apátsági bazilika megújítása áll: a különböző korszakok egymásra rakódott építészeti jegyeit magán viselő térben a vizuális tisztaságot és a funkcionális egységet szeretnék elérni. A bazilika belső átalakítását John Pawson világhírű brit dizájnépítész tervezte Gunther Zsolt és a 3h építésziroda közreműködésével.

A Pannonhalmi bazilika

A sajtótájékoztatón a magyar tervező elmondta: a csehországi Novy Dvurban található cisztercita kolostortemplom, továbbá az átalakítás alatt álló augsburgi és pannonhalmi bazilika Pawson keze nyomán "testvértemplomokká" válnak.

A dizájnépítész munkáját mindhárom szakrális épületben egyebek között a bútorok egyéni hangvétele jellemzi. Pannonhalmán egyszerű és ritka anyagokat használnak, a liturgikus bútorok, így az új oltár és a keresztelőkút fő alkotóeleme az ónix lesz és ugyancsak ónix alkalmazásával alakítják ki a rózsaablakot a szentélyben - tette hozzá Gunther Zsolt.

A vizuális tisztaság megteremtése érdekében a 19. században tervezett szószéket már lebontották, a szentélylépcső eredeti kőfokait felújították, a szerzetes közösség liturgikus szertartásainak helyszínét megnagyobbítják. A kőfelületek restaurálása, a freskók tisztítása folyamatban van. A belső teret a természetes fény és a mesterséges megvilágítás növelésével tágítják. Az új ülőbútorok diófából, a fémkorlátok, mécsestartók bronzból készülnek.

A Pannonhalmi bazilika

A projekt keretében megteremtik a lehetőséget a főapátság épületegyüttesének egyéni megtekintésére. Ehhez átszervezik a turistaútvonalat és új bejáratot építenek a vendégek részére, akik a bazilika előtti térre érkeznek majd. A létesítmény a lépcsőházat és a liftet magában foglaló épület, amely a Várkör és a bazilika előtti tér közötti, több mint tízméteres szintkülönbséget hidalja át. Miközben a vendégek haladnak felfelé, a középkori és barokk kori várfal egy-egy szakaszát tekinthetik meg egy úgynevezett fénykút segítségével. A várfalrészleteket a most folyó munkálatok során tárták fel, korábban csak írásos dokumentumok alapján ismerték földrajzi elhelyezkedésüket.

Az apátság területén kiépítik az audio guide rendszert, a látogatók így saját tempójuk szerint nézhetik végig a látnivalókat. Emellett továbbra is lesz lehetőség csoportos és tematikus látogatásra vezetővel.
A több elemből álló beruházás a tervek szerint nyárra készül el.