Egyetemi konfliktus: Szombathely – Sopron 1 – 2

2015.02.04. 18:43

A szombathelyi csapat nem volt egységes.

A szombathelyi csapat nem volt egységes, így Sopron lenyomta a SEK torkán az új szabályzatot. Valószínűleg ez csak olaj a tűzre.

„Döntetlent játszottak a felek Sopronban” - írtuk pont egy héttel ezelőtt, annak kapcsán, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetősége, illetve Faragó Sándor rektor a szenátusi ülésen nem tudta elfogadtatni az új Szervezeti és Működési Szabályzatot (szmsz), mert az nem kapta meg a szükséges többséget.

A tervezet legnagyobb ellenzői a Savaria Egyetemi Központ (SEK) képviselői voltak, akik szerint az új szabályzat még a korábbinál is hátrányosabban érintené Szombathelyt.

A szenátusi ülést ma Sopronban megismételték; és bejött Faragó Sándor számítása.

A 32 fős testületből 8-an képviselték a SEK-et. Mivel az szmsz módosításhoz 4/5-ös többségre van szükség, ez csak úgy elképzelhető, ha néhány szombathelyi „átszavaz”.

Pontosan ez történt a mai nap. Két SEK-oktató igennel szavazott, így összejött a szükséges arány (26:6).

Információink szerint a szombathelyiek közül Gyurácz József, a Természettudományi és Műszaki Kar dékánja, illetve Veress Márton, a Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskolájának vezetője (Gyurácz József elődje) szavazott igennel.

Amint megszűnik a nyilatkozati stop, megpróbáljuk kinyomozni az indokokat, addig találgatni nem volna túl elegáns.

Egyetemi konfliktus: Szombathely – Sopron 1 – 2

A SEK épülete - voltak már napfényebb időszakai is az intézménynek

Az új kancellári rendszerrel – ami végül is az új szmsz bevezetésének az indoka – egyébként a szombathelyieknek nincs bajuk, azzal viszont annál több, hogy az eddigi jogosultságaikat alaposan megnyirbálják, központosítják. Így például soproni fennhatóság alá kerül az intézmény nagy hagyományokkal rendelkező könyvtára és a tanulmányi osztálya (TO).

Mindez azt jelenti, hogy a név és a tábla megmarad, de gyakorlatilag a lényegi funkciók mindegyike Sopronba kerül.

„A változás olyan mély, hogy a SEK lényege szűnt meg” - kommentálta a fejleményeket egyik forrásunk, aki szerint ugyanakkor a mai soproni szavazásnak nincs különösebb hatása Szombathely önállósodási törekvéseire, hiszen ez a téma nem is szerepelt az ülés napirendjén.

Más kérdés, hogy a soproni központosítás csak „olaj a tűzre”, és újabb indokot ad az elszakadáspártiak érveihez.

Az mindenképpen figyelemre méltó, hogy a politika is egyre magasabb szinten kapcsolódik bele a konfliktusba.

Múlt héten a szombathelyi közgyűlés pártállástól függetlenül támogatta a SEK függetlenségi harcát, és később ugyanígy foglalt állást Hende Csaba honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője is.

.