Kellenek-e kategóriák? – Vas megyei középiskolások képzőművészeti tárlata a Szombathelyi Képtárban

2014.05.16. 10:22

84 alkotás látható a kiállításon. A beérkezett munkák alapján a zsűri általánosságban a szellemi klisék látványos terjedésére figyelt fel. 

A több mint harminc éves múltra visszatekintő Vas megyei középiskolások idei tárlata csütörtökön délután nyílt meg a Szombathelyi Képtárban.

Nagy Tamás, a Kanizsai Dorottya Gimnázium tanára két évtizede szervezi a kiállítást, amelyet ezúttal a megszokotthoz képest valamivel később, március–április helyett májusban rendeztek meg.

Ennek oka, hogy a tárlat sok más helyszín után most a képtárban kapott helyet, s ez – bizakodott a Nagy Tamás – remélhetőleg a következő években is így lesz. (Cebula Anna képtárigazgató ígérete szerint jövőre biztosan.)

Az egyik fődíjas, a Jurisics MIklós Gimnázium csapata

A helyszín- és időpontváltozás több okból is szerencsés: előbbi miatt nőtt a kiállítás rangja (sőt, a szervező reméli, a jövőben egy a várossal történő szorosabb együttműködés révén ez a presztízs tovább növelhető), utóbbi eredményeképpen pedig egy egész tanév alkotásaiból választhatják ki a pedagógusok a legjobb műveket.

11 Vas megyei középiskolából érkeztek alkotások, szám szerint 200-nál is több, amelyeket háromtagú zsűri értékelt. Pék Cipriánné művészetpedagógus, Kamper Lajos grafikusművész, valamint a zsűri elnöke, Oroszy Csaba festőművész 84 munkát talált bemutathatónak.

Nagy Tamás azt mondta, az ítészek az értékelés során bajban voltak, mert meghatároztak ugyan kategóriákat (csendélet, tájkép, alak-portré, grafika, stb.), de a beérkezett műveket nem igazán tudták ezekbe besorolni. Kellenek-e kategóriák? – tették fel a kérdést, s arra a következtetésre jutottak, hogy a jövőben másképp kell megszólítani a diákokat.

Az egyik fődíjas, Légrádi Evelin Anna

Oroszy Csaba e gondolatmenetet folytatva azt mondta, annyi új műfaj van már jelen a képzőművészetben, hogy egyértelműen változtatni kell a pályázati kiíráson.

Ő ugyan a beküldött több mint 200 alkotást kevesli, de ezt a megjegyzését nem kritikának szánta. „Ma már olyan a világ, hogy azt is meg kell dicsérni, ha valaki ceruzát, ecsetet, fényképezőgépet ragad” – tette hozzá.

A festőművész a kiállított munkákról szólva kifejtette, azok a műalkotás irányába mutató képi egységet mutatnak. Természetesen vannak olyanok, amelyek jobban sikerültek, sőt, kiválóak, mások pedig a további komolyabb mentorálásra szoruló alkotó tehetségét mutatják meg.

Grafikából vagy éppen festményből viszonylag kevés született, de például fotóból több van.

Ikon - Légrádi Evelin Anna alkotása

A beérkezett munkák alapján a zsűri általánosságban a szellemi klisék látványos terjedésére figyelt fel. Azt tanácsolta, a fiatalok ne a trendeket kövessék, hanem azt fejezzék ki, ami a szívükben van. 

Oroszy Csaba felhívta a diákok figyelmét arra, hogy az értékeléskor a technikai kivitelezés jó minősége nem pótolta az önálló gondolatok hiányát.

A festőművész úgy vélte, a Szombathelyi Képtár, mint az immár révbe ért kiállítás jövőbeni helyszíne, arra ösztönözheti a diákokat, hogy még többet, még jobbat, még elementárisabbat alkossanak.

Cebula Anna képtárigazgató beszédében azt hangsúlyozta, hogy a képtárnak nem csupán a már ismert, befutott művészeknek kell kiállítási lehetőséget adnia, hanem segítenie kell a művészetoktatásban dolgozó pedagógusok munkáját is azzal, hogy diákjaik alkotásaikkal bemutatkozhassanak a létesítmény falai között. Hiszen – emlékeztetett – az általános és a középiskolában az óraszámok jelentős csökkentése miatt méltatlanul háttérbe szorult a művészeti tehetséggondozás.

A megnyitó ünnepségen Ikon című munkájáért fődíjat kapott Légrádi Evelin Anna, a szombathelyi Premontrei gimnázium diákja, és a kőszegi Jurisics Miklós Gimnázium csapata, akik egy videót készítettek.

A tárlat május 23-ig tekinthető meg a képtár emeletén.  

            

Galéria

.